Kaikki kirjoittajan leena artikkelit

Valmis!

Tässä se nyt on Keski-Karjalan/Sortavalan kansallispuku, tämän talven urakkani. Mikkelin Kansalaisopiston näyttelyssä se pääsi upean Etelä-Savon miehen puvun viereen. Tuossa miehenpuvussa on muuten pellavaiset kesähousut

Joskus varmaan saan vielä kuvan puvusta  minulle läheisen henkilön päällä, jolle puvun tein.

Esiliina on siveyden suoja, joka myös varjelee kantajaansa ”pahalta silmältä”.

Viikonlopun olohuoneemme mahtiemäntä joutui olemaan pelkässä alushameessa, kun muut vaatteet matkustivat sovitukseen. Mutta nyt on kaikki hyvin, kun vielä kunniallisen naisen tunnuskuvakin valmistui.

Schvindtin mukaan Sortavalassa ei vanhaan aikaan naiset käyttäneet esiliinaa, mutta noin 1850 kirkossa oli kuulutettu, että naisten pitäisi käyttää. Niinpä sitä alettiin pitää pyhäpäivinä. Tuolta ajaltahan tämän puvun muutkin esikuvat ovat. Nämä kun ovat uudenaikaisia savakko-tyyppisiä vaatteita. Aikaisemmin oli käytetty mustia poimutettuja hameita, joissa oli punainen helma.

Esiliinasta on myös noita esikuvia:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210641993605693&set=p.10210641993605693&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210641996085755&set=p.10210641996085755&type=3&theater

Ensimmäisessä linkissä on lähikuva hapsuista. Tein sellaiset. Vähän oli hankalat ommella, mutta sain ne kumminkin paikalleen.

Olen hieman epäilevä noiden hapsujen kestävyyteen. Jos ne alkavat tippua, niin teen Vuorelman ohjeiden mukaiset hapsut. Taidan ymmärtää, miksi niihin on tehty sellaiset pykäpistoin vahavistetut niput, hapsut eivät pääse tipahtelemaan, jos johonkin osuvat. Ne solmitut niput ovat selvästi saaneet muotoaan tuosta esikuvan aitapistojen tyyppisestä kiinnityksestä.

Toisessa linkissä oleva vyötäröllä oleva nauhakuja akkanauhoineen jäi essusta pois. Liivin alle vyötärölle minusta ei kannata kasata paljona tavaraa.

 

Olen päässyt eteenpäin keskikarjalaiseni parissa.

Torso olohuoneessa vaan komistuu. Hame on nyt valmis. paitakin on saanut oikein onnistuneet lankanapit. Olen oppinut tekemään niitä. Täytyypä omaan pukuunikin uusia napit.

Päällä oleva liivi on harjoittelukappale ja sitä lähdetään pian sovittamaan. Liivikangas on vielä leikkaamatta. Taskua oli kiva tehdä ja pirtanauhan kudoin Sireliuksen 1920 luvulta olevan piirroksen pohjalta punamustaksi. Vuorelman malleissa näyttää olevan punavalkea.

Kaksi liinakkiakin on valmistunut. Toinen sortavalaisen esikuvan mukaan tehty, toinen taas Hiitolasta.

Vasemmanpuoleisella, sotavalaisella on takasauma yhdistetty tyllillä, missä keskellä kulkee punospistoreikärivi, Hiitolalaisessa taas on ommeltu pitsi.

Nyt oikealla on hiitolalainen. Se on tehty pään ympärysmitan mukaisesti. Minun lemmikkini. Sortavalaisen esikuvan mukaan tehdyssä on teollisesta tyllistä rimpsu. Nuorikon lakki Schvindtin mukaan. Tylli tulee lähtemään siitä pois, tai jää vaan kapeaksi reunukseksi. Sillä ei se pue kolmen lapsen äitiä.

Kansallispuku FB-ryhmässä on albumi Suomalaisia kansallispukuja. Sinne on laitettu museokuvia Sortavalan kansallispuvun esikuvista. katsotaan nyt saanko niitä tänne linkitettyä.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210641984965477&set=p.10210641984965477&type=3&theater
Linkissä on kansallismuseon varastolla kuvattuna hame ja liivi. Hame kun on nyt valmis, niin liivi vielä. Olen saanut tuosta liivistä tehtyjä muistiinanoja ja mittoja. Meinaan yrittää, taitoni eivät täysin riitä ja siksi hermostuttaa.

Kansallispukuihin hurahtanut mummo

Kyllähän se niin on, että kun antaa kansallipuvuille pikkusormen, niin koko mummo hupsahtaa kansallispukumaailmaan. Vuosi ja uusi puku, tosin vain ensimmäinen oli minulle. Läheisilleni ne kumminkin ovat, ei vieraille.

Niisin Ukkolassa 1400 lointa, pistelin pirtaan ja marraskuussa aloitin kutoa ja nyt helmikuussa sain puista pois Keski-Karjalan kansallispuvun kankaat.

Tuossa on melkein viisi metriä valepomsia pukua varten. Raidallinen hameeseen ja vihrä liiviin.

Torsokin muutti varastosta olohuoneeseen ja kiihkeästi odottaa lisää vaatteita päälleen. Kuva on nyt vähän heikkotasoinen, pyrin pian ottamaan paremman.

Tässä wordpresissäni on uusi päivitys ja en osaa tätä nyt käyttää, joten juttu jää nyt lyhyeksi. Hyvä että nämäkin osasin laittaa.