Aihearkisto: Kierrätys

Terveisiä Jaaniojalta ja sieninäyttelyssä värjättyjä lankoja

Viime viikolla olin Virossa käsityömatkalle. Menin jo toistamiseen Jaaniojalle Jaanikan oppiin. Olipa taas mukava matka. Minut oli luvattu saattaa takin tekemisen alkuun, kun toiset, eka kertaa Jaaniojalla olevat tekivät laukkua. Nyt ovat kaikki kuvani otettu puhelimella, sillä olin unohtanut kamerani kotiin. Olen pahoillani kuvien heikohkosta tasosta.

Takissa en päässyt pitkälle. Jaanikan neuvoja tarvitsin, sillä en mitenkään olisi itse osannut käyttää eri villavaatteiden osia niin jouhevasti, että niistä muotoutuu takki. Takki tulee kahdesta villatakista ja kahdesta liivistä, pitkästä pitsisestä ja lyhyestä harmaasta. Seuraavaksi on vuorossa koristelu tilkuin ja siihen tarvitaan lisää villaa. Minulla on sellainen tunne, että saan tuosta vielä syntymään korean takin. En aloita vielä, sillä aikaisemman pitkäaikaisprojektini rekipeitton pitää ensin riippua valmiina seinällä.

Matkatoverini eivät kieltäneet laukkujensa kuvien esiintymistä blogissani, joten tässä teille huima kooste seesteisistä laukuista sekä luovasta hulluudesta.  Jaaniojan käsityötalo on täynnä tuota luovaa hulluutta, joten sinne vaan. Ainakin Käspaikan ystävät  järjestävät sinne matkan ensi kesänä.

Tuolla penkillä viimeisenä on viimeisenä päivänä tekaisemani irtotasku takkiin käyttämäni villatakin taskusta ja toisessa kuvassa on  seesteinen huonetoverini laukku, johon hän oli todella tyytyväinen.

Kaikki laukut olisivat ansainneet tulla esiin, mutta näistä kamerakuvat olivat selkeimmät.

Heti kotiuduttuani menin värjäämään lankoja julkisesti Luontokeskus Oskariin. Siellä oli kamera mukana, mutta niin kiire, etten taaskaan ottanut kuvia. Tänään kuvasin sitten siellä värjäämäni omat lankani. Tässä facebook-linkistä löytyy kuva, missä  sieniruokaa tekemässä ollut martta hakee lankojaan pois.

Kaksi ihan samannäköistä kuvaa. Ensimmäisessä on vaalean ruskea nalle-vyyhti jaettuna kahteen osaan. Punainen on verihelttaseitikkien helttojen ensimmäisesta värjäyksestä,  ja keltainen on värjätty nummitattien jälkiliemellä. Toisessa kuvassa on harmaata neulakinnaslankaa. Molemmat verihelttaseitikkien jälkiliemestä, lakeista ja jaloista erikseen.

Viimeiseksi laitan kuvan sudesta ja karhusta. Nämä suurpedot lönkyttelivät Oskarin narulla vierekkäin. Sen kuvan ottamattomuus harmittaa eniten. Tuo vihertävä lanka on susi, elämäni ensimmäinen sudenkääpävärjäys. Sientä oli vain vähän ja kun mökillä myöhemmin värjäsin sen jälkiliemellä, tuli vain vaaleaa ruskean harmaata lankaa. Minulla ei ollut karhunkäävän ensimmäisessä liemessä lankaa, mutta tuo sieni on niin väripitoinen, että jälkiliemikin tuotti kauniin värin, vaikka meillä oli vain yksi keskikokoinen (n. 15 cm) sieni. Sudenkääpälanka on Pirtin kaksi säikeistä hahtuvalankaa ja karhunkääpä saman kehräämön kampalankaa.

Kahvipussikasseja

Minulla vain kirjoitusten välit tänne blogiin kasvavat. En tiedä oikein milloin kävin viimeksi täällä sisällä, mutta poistin juuri 980 roskapostia. Onneksi  hyvä suodatin pitää roskapostin poissa, mutta sen joukkoon aina joskus menee minulle tarkoitettu kommentti. En jaksa tarkistaa noin suurta määrää roskapostia, joten kommenttikin häviää, harmi.

Nyt on kertynyt raportoitavaa varmaan usealle päivälle, villatakki on valmistunut jo alkuviikosta, mutta minulla ei ole ollut kuvaajaan. Tämän henkilön puute poistuu nyt viikonloppuna. Luonnonvärien  kestotestaustakin on tulossa, mutta koekappaleet ovat nyt märkiä, joten niiden kanssa huomiseen. Laitan nyt kuvia tekemistäni kahvipussikasseista. Olen niistä kirjoittanut jo kaksi juttua kudontapiirini blogiin, mutta kaikki lukijani eivät käy siellä ja siksi  esittelen omat tekeleeni.

Tässä roikkuvat tekemäni kassit.  Ensimmäisen kuvan kassi on valmistettu juhlamokan annospusseista. Se on suorastaan söpöläinen kokonsakin puolesta ja söpöläiselle se meneekin uimakassiksi ja siksi kassin hihnat ovat jo lyhyemmät toisissa kuvissa.  Eväätkin tuohon kassiin voi ottaa mukaan, sillä se toimii paksuutensa ja materiaalissa olevan alumiinin takia kylmälaukkuna. Isompi on tehty saman kahvimerkin kotipakkauksista. Kuvio on komea, mutta ei meidän kehittelemä.

Hihnat menevät ympäri laukun ja ovat pohjassa ulkopuolella, mutta silti epäilen,  että kassi ei kumminkaan ole niin vahva , kuin pari vuotta sitten Ukkolassa tekemämme korit.

Costarica kahvin pusseista sommittelin kukkasen. Pusseja ei ollut isoon kassiin riittävästi, joten niistä tein vain pienen kopan.

Noiden juhlamokkakukkien tekemisessä taitoni karttuivat,  tulin kriittiseksi ja reputin joitakin neliöitä. Niistä sitten tein toisen pienen kopan, johon lopettaessani nämä työt lastasin keittiön pöydältä tärkeät tarvikkeet. Näitähän ovat ensinnäkin  72 kahvipussia ja 144 annospussia (ei tietenkään pöydällä, vaan kasseissa), tikkutyöleikkuri, viivoitin ja leikkausalusta (ei kuvassa). Ilman tilkkutyövälineitä tulee ihan hyvin toimeen, sakset riittää. Vanhasta pankkikortista saa leikattua hyvän taittelumitan, muutama pyykkipoika auttaa mukavasti taitteluvaiheessa, samoin kuin kumilenkit valmiiksi taiteltujen suikaleiden säilyttämisessä. Neliöiden tekoon ovat varrastikut välttämättömiä ja kassin kasaamiseen tarvitaan hyvää lankaa (meillä koruissa käytettävää vahattua nyöriä) ja pitkä tylppä neula.

Aluksi suikaleitten taittelu ja neliöiden kasaaminen oli todella hankalaa ja hidasta, meinasin lopettaa heti alkuunsa, mutta kun sormet notkistuivat tälle työlle, niin se alkoi suorastaan himottaa. Jos jostakin saan jonkin toisen kahvimerkin  annospusseja, niin sommittelen omanlaiseni kuvion ja teen vielä pienen käsilaukun, sillä sen muoto minulla on jo mielessä.

Minulle on kerrottu, että Juvan kansalaisopistolla olisi tehty noita neliöitä pannunalusiksi ja sitten Heikki niminen mies kehitteli niistä tämän kassin.  Näitä on varmaan Juvalla tehty jo pitkään, mutta viime syksynä Heikki esitteli kassin tekoa ensin Mikkelin  Taito Shopissa  ja opetti sen teon myöhemmin Taito Itä- Suomen kurssilla Mikkelissä. Hyvä Heikki, kuka sitten lienetkin!

Kesäistä puuhastelua

Alkukesästä tuli tehtyä kaikenlaista. Ukkolasta alkoi tavaton matonkuteiden virkkausvimma. Virkkasin lapsille kasseja ja tärkeiden tavaroiden koppia sekä itselleni pari lankakoria. Kuvasinkin ne, mutta tallensin sellaiseen paikkaan, mitä nyt en löydä.

Viimeisimmät virkkaukseni olivat tämä siniraitainen leikkiökin matto ja koppa leikkimökin pienille tärkeille tavaroille, sekä pitsimatto mökin lattialle. Kuvassa se on vasta valmistuneena porrastasanteella ja pääsee mökillekin vasta tällä viikolla.

Kirpputorilta ostelin pienten lasten farkkuja ja niistä tuunasin tyttösille hameita.

Nämä hameet hyväksyttiin oitis,

mutta tälle kolmannelle  kävi vähän nolosti, mutta onneksi pikkusisko ihastui siihen ikihyvin.  Huonoin menestys oli näillä sedän pöksyistä tehdyillä pääkallosortseilla ja ne eivät ole vielä löytäneet käyttäjää. Kesä on vasta puolessa välissä, joten eiköhän minun tule vielä tehtyä uusia höpsötyksiä, sellaisina nimittäin pidän näitä kaikkia mistä nyt kirjoitin.

Videonauhaa poppanaloimessa

Joitakin viikkoja sitten kudoin Ukkolan mustaan poppanaloimeen videonauhaa ja tarkoituksenani oli tehdä kasseja.

Tämä on kudottu kolmella sukkulalla palttina osuuksissa,  vihreää ja kellertävää moppilankaa sekä videonauhaa. Kudekuvion kohdalla ensin palttinaa pelkästään videonauhalla ja kuvio sitten moppilangalla ja samalla palttinassa videonauha. Tuota videonauhaa kutoessa on hauskaa miettiä, että jännitystä vai rakkauttako tässä laittaa loimien väliin. Kassi vaan on vielä ompelematta, sillä voiton vei nyt toinen kankaani.

Mikkeliläisellä kirpputorilla oli näytillä Etelä- Savon kansanedustajan Katri Komin videonauhakankaasta ommeltu itsenäisyyspäiväjuhlien toissavuotinen puku. Menin sitä katsomaan tietoisesti sinä päivänä kun Katri Komin äiti oli esittelemässä kutomaansa ja ompelemaansa pukua. Tuon puvun kangas oli  kahdella sukkulalla kudottua palttinaa, vuoronperään puuvillaista loimilankaa ja  videonauhaa.

Minähän tietysti oitis vaihdoin kassikankaitteni tyyliä ja niinpä tämä reppu on kudottu kahdella sukkulalla, toisessa videonauhaa ja toisessa loimen mustaa kalalankaa. Kudekuviossa on heijastinnauhaa, jota olemme ostaneet Kauhavan Kangasaitalta. Toisen kuvan olen tietoisesti ottanut salamavalolla, jotta heijastinnauha olisi edukseen. Muutenhan salama on heikentänyt kuvan tasoa.

Repulla on tietysti kaverinaan kassi. Tässäkin jälkimmäinen kuva on otettu salamalla.

Olemme saaneet tehtaalta teflonpintaisen pöytäliinakankaan reunapalaa matonkuteita varten, siitä tuli molempiin hyvä ja tukeva vuori, ihan samaa väriä kuin heijastinnauha. Repun läpässä samoin kuin kassin suulla on tarrakiinnitys.

Olen tyytyväinen. Nyt minun uusi kesäreppuni ja -kassini pitävät sateen, niin että alkakoon ropista, tämä mummo lähtee kylille.

Mumman villatakin uusi elämä

Paloittelimme Ukkolassa lokakuussa oikein joukolla vanhoja villavaatteita. Kun saan muiden valmiit työt kuvattavaksi, niin laitan niitä kudontapiirin blogiin, mutta tässä ensimakua minun töistäni. Minulla on ollut äidiltäni jäänyt vielä hyväkuntoinen villatakki, mutta minulle auttamattoman pieni, karitsanvillaa ja angoraa. Pesin takin koneessa 40 asteessa ja leikkelin aika ronskisti asusteiksi, ja vielä jäi tikkuja johonkin toiseen työhön. Kirjontaan käytin virolaista meleerattua kaksisäikeistä villalankaa. Hieman heikkoa se oli ompeluun, katkeili, mutta noista liukuvaksi kehrätyistä langoista on kiva keriä värit erilleen ja käyttää niitä sitten saman asun koristeluun, näin saa sopivia väriyhdistelmiä. Virkkaukset  tein samalla langalla kaksinkertaisena. Tässä kuvat lopputuloksesta

.

Kuvausta varten laitoin virolaiselta sepältä ostamani rautasoljen kauluriin, nyt kun lähden Martin markkinoille, niin yritän etsiä tuon tilalle taotut hakasoljet, sillä tuon viikinkimallisen soljen käyttö on liian hankalaa. Halusin säilyttää mahdollisimman paljon villatakin rakenteita, siksi myssyssä on tallella nappilista, kylläkin kiinniommeltuna. Villakirjonnassa käytin vain linnunsilmäpistoin tehtyjä kukkasia, pienissä kukkasissa on yksisolmupisto keskellä ja isommissa vähän useampi ja varsipistoin tehty rinkula. Osat on liitetty yhteen tavallisin pykäpistoin ja kaulurin virkkaus lähtee villalangalla tehdyistä yliluontipistoista. Asusteet on pesty uudelleen 40 asteessa, sen jälkeen kun kaikki kiinnitykset ja kirjailut olivat valmiina.

Tämän laukun taas tein tekniikkamalliksi kudontaystävilleni, olinhan  käynyt  Virossa opissa.  Alkukohtana on 60 asteisessa pesussa pesty isäni kulunut villatakki. Ensimmäisessä kuvassa on laukun eli villatakin alkuperäistä taskua koristeltu pellavatilkulla, joka on harsimisen jälkeen kiinnitetty neulahuovutuksella. Myös kaiki ompeleet ovat peitetty huovuttamalla päälle villaa ja sangassa kaksinkertaista karstavillalankaa. Kaikki koristeet on neulahuovutettu, paitsi muutamat linnunsilmäpistoin tehdyt kukkaset.  Suuaukkoa on kiristetty virkkaamalla, joka taas lähtee yliluontipistoista. Valmistumisen jälkeen laukku on pesty 40 asteessa, mutta se joutuu vielä uudelleen pesukoneeseen. Sillä katsohan tarkkaan jälkimmäistä kuvaa. Sauma beesin ja vihreä villan välillä on tullut esiin oikeassa laidassa, kun neulavuovutus on pesussa ratkennut. Uutta villaa vain tikuttaen päälle ja uudelleen koneeseen. Tosin laukusta puutuu vielä nappikin, mutta lenksu on.

Tämä on tavattoman hauskaa puuhaa etenkin pienessä ryhmässä tehden. Siinä ideat sinkoilevat ja suunnitelmat pursuavat, ja missään ei tarvitse olla pikkutarkka ja varovainen. Ronskisti vaan kiinni sakseihin, parsinneulaan ja villalankaan sekä huovutusneulaan  ja villaan,  ja uutta syntyy.