Aihearkisto: Entisöinti

Kirjoituspöytä valmiina

(Olen taas vaihtanut teemaa, eikä vaihtaminen tähän jää. En pääse tämän ulkonäön suhteen rauhaan ja tammikuussa päivitän uudelleen WordPressin, joten sekin varmaan tuo uudet mutkat ulkonäköön.)

Vuosi sitten, joulukuun alussa kiikutin tämän vanhan kirjoituspöydän kansalaisopiston entisöinti kurssille. Laatikoiden kansia olin jo välitöinäni tuolla kurssilla hionut, mutta varsinaisen pöydän hionta alkoi tammikuussa. Keväällä kannoin kotiin hiotun pöydän ja työnsin sen olohuoneen nurkkaan. Harmi kun siitä vaiheesta ei ole kuvaa. Syksyllä innostuin jatkamaan pöytää, kun minuun otti yhteyttä samanlaisen  pöydän entisöijä. Minä sain häneltä kuvan alkuperäisessä kunnossa olevasta pöydästä ja hän minulta tiedon valmistajasta, joka on Lahden puukalusto Oy, nykyinen Isku. Kiitos Heikki! Minun pöytäni taitaisi olla vielä nurkassa ilman sinun yhteydenottoasi.

valmispoyta

Täytyy kyllä tunnustaa, että näin joulun alla, kun on aikalailla puuhaa,  sain lakkausapua mieheltäni. Hän on siinä hommassa myös taitavampi kuin minä ja pääsi samalla kunnostamaan omaa lapsuuden aikaista pöytäänsä. Viimeinen lakkakerros on puolikiiltävää venelakkaa. Toivottavasti pinnasta tuli kestävä. Pöytä on myös asettu omalle paikalleen, kirjahyllyn ja vanhan komeron väliin. Kuva on otettu salamalla ja laatikoiden välissä on tuollaisia valkeita laikkuja, ei niitä pöydässä oikeasti ole. Minähän suunnittelin alunperin tuota pöytää mökin tietokonepöydäksi. Saa nähdä nyt miten tässä asiassa käy. Olkoot nyt toistaiseksi kilipukki tietokoneen paikalla.

Pöydän yläpuolella oleva mielenkiintoinen puuhäkkyrä on antiikkisesta veropeilistä, tosin ylöalaisin. Kun nuo veropeilien ylähäkkyrät eivät mahdu nykyasuntoihin, niin niistä saa viehättäviä koristeita muualle. Komeron ovessa taas on Ukkolassa kutomani laiskanryijy, mihin olen hakenut sienimetsän värejä. Siinä on mielenkiintoinen lomittain menevä sidonta, ei leikattavia kuvioita, vaan kaikki nukat leikataan ja värit pääsevät esille. Täällä noista ryijyistä enemmän.

Syksyinen viikko mökillä

Sitä tulee valtavan iloiseksi, kun joku on huomannut juttuni netistä ja tekee ihan samanlaista ja haluaa asiasta keskustella. Minulle kävi näin, että mieshenkilö joka entisöi samanlaista pöytää kuin minä, otti yhteyttä. Saimme myös tehdyksi hyvät vaihtarit, hän sai minulta tietää pöydän valmistajan (Lahden Puukalusto Oy) ja minä häneltä valokuvan entisöitävästä pöydästä, jota ei oltu maalattu. Pöytäänihän hioin viime keväänä kansalaisopistolla, mutta kun se huhtikuussa tuli kotiin työnsin sen olohuoneen nurkkaan odottamaan aikaansa. Olimme juuri lähdössä mökille, jonne tuo pöytäkin on tarkoitettu, joten sen aika tuli sillä hetkellä ja pöytä mukaan. Harmi kun en innoissani malttanut ottaa valokuvaa siitä, kun kaikki maalit sekä lakka ja petsi maalin alta oli hiottu pois. Maalikauppaan sentään ennätin saamani kuva mukana. Valituksi tuli Liberon spriiliukoinen petsi, pähkinä ja vanha tammi.

kirjoitus.jpg

Tässä meni pari päivää. Pähkinän värinen petsi varsinaisessa pöydässä ja vanha tammi tummissa vetimissä. Kuvassa pöytä on petsauksen jälkeen vielä lakattu kahteen kertaan kiiltävällä lakalla. Tämän jälkeen sen hion ja lakkaan  puolihimmellä lakalla. Tarvitaanko vielä toinen hionta ja uusi puolihimmeä lakka, sen aika näyttää. Pöytä on nyt turvallisesti kuivumassa siinä huoneessa, mihin se on tarkoitettu.

Tulihan sitä jotain valmiiksikin,

sukat3_4501.jpg

nimittäin nämä neljännet kihnulaissukkani. Näistähän aloitin jo ohjeen tekemisen, joka nyt on valmiina sivupalkissa. Otin kuvan sukista jaloissani, kun sitä oli niin pyydetty kommenteissa. Sukat menevät lahjaksi, ja 15 silmää puikolla näyttää olevan minun isoihin jalkoihini liian vähän.

mokilla.jpg

Syksyisten pihatöiden johdosta en ennättänyt kehrätä niin paljon, kuin olisin halunnut, mutta tuleehan niitä pimeitä iltoja lisää. Villalanka on vieläkin epätasaista, mutta ohkasuutta sille jo alkaa löytyä. Nuo molemmat kuvassa näkyvät langat ovat kehrätty Karnaluksista (Tallinna) ostettusta merinotopsista.

Kauha, antiikkituoli ja pienen kirjoituspöydän entisöinti

Menin puolitoista vuotta sitten kansalaisopiston vanhojen huonekalujen kunnostuskurssille siksi, että olin perinyt vanhan venäläistä biedermaieria olevan tuolin ja halusin sen entisöidä. Tuoli tulikin valmiiksi ja sen jälkeen isoisäni vanha nojatuoli, josta olen laittanut  oman postauksen.

biedermaier.jpg

Tänään tein tuolla kurssilla välityönä puurokauhan, joka nyt pääsi kuvaan tuon biedermaier-tuolin päälle. Ei kauha tarkkaa tarkastelua kestä, kuva on armollinen, sillä siinä on epäsymmetrisyyttä ja pieniä myhkyröitä, mutta joulupuuron sen avulla keitän.  Jouduin työstämään kauhaa suurilla koneilla, jollaisia en aikaisemmin ole koskaan käyttänyt: vannesaha, pystyporakone ja siinä erityinen poteron hieontaan sopiva laite sekä iso hieomakone. Poteron tein taltalla hiomakuntoon. Voi olla, että minua ei enää puutöistä saa millään pois, mutta saatan vaihtaa kurssia sellaiseen, missä opetetaan työstämään puusta kaikenlaista kivaa, pikkuesineitä ja mikseipä huonekalujakin. Tämä vuosi menee kuitenkin entisöinnissä.

kirjoituspoyta.jpg

Sillä tämän talven urkkani on tämän  pienen kirjoituspöydän kunnostus mökille tietokonepöydäksi. Kannettavaa tietokonetta ja langatonta yhteyttä aletaan harkita vasta sitten, kun pöytä on hinkattu kaikesta maalista, hiottu, petsattu ja lakattu. Poikani totesi, että etkö sinä enempää enää työtä keksi. Hänen mielestään tämä alunperin petsattu pöytä, olisi pitänyt vain maalata uudestaan. Mutta eihän se ole entisöintiä.  Laatikkoiden etusivut ja niihin kuuluvat puuvetimet ovat jo aika pitkällä, mutta kauan menee, ennenkuin täällä pääsen julkaisemaan kuvan kunnostetusta pöydästä, toivottavasti jaksan pitää blogia sinne saakka.

Lisätty 31.1.2010

Olen joutunut poistamaan tästä artikkelista kommentointi mahdollisuuden roskapostihyökkäysten takia. Jos haluat vaihtaa mielipiteitäni näistä entisöinti asioista, niin kirjoita blogini uusimpaan artikkeliin.

”Kulttuuriskandaali”

Olen viime talvesta saakka entisöinyt vanhaa 40 – 50-luvun nojatuolia. Kulttuuriskandaali nimen tuo tuoliprojekti sai siitä, että vanhoista asioista ja esineistä kiinnostunut poikani sanoi, että on kulttuuriskandaali, kun tuollainen tuoli on alennustilassa ja lahoaa parvekkeella. Tuota alennustilaa taisi kestää lähes 30-vuotta.

alku.jpg

Tuoli nostettiin sisälle ja se sai kuivua pari kuukautta. Tässä kuvassa se on valmiina  lähtemään kansalaisopiston vanhojen huonekalujen kunnostuskurssille.

hiottuna.jpg

Ensin irroitin kaikki osat vanhoista liimauksistaan ja paikkasin aikaisempien korjauksien naulanreiät. Maalin poisto, vanhan lakan ja petsin poishiominen oli koko talven työ, kun sitä pääsi tekemään vain yhtenä iltana viikossa. Hionnan jälkeen liimasin tuolin uudelleen muotoonsa ja kuvassa on viimeinen silaus menossa. Tuoli on pyyhitty kostealla ja pienen viimeistelyn jälkeen se petsattiin tiikin  värisellä vesipetsillä ja lakattiin useaan kertaan.

kulttuuriskandaali1.jpg

Päälysteitä en tehnyt itse, vaan teetin ne Tiina verhoilijalla, sillä en uskaltanut ryhtyä niin suurisuuntaiseen työhön, kun ne piti kokonaan uusia jousia myöten.

ruusuraita.jpg

Nyt isoisäni vanha tuoli on päässyt kolmanteen kotiinsa ja on tällä kertaa iltasatutuolina Roosan ruusuraita maton päällä, joka myös valmistui tuohon remontin alla olevaan 50-luvun taloon, siinä vaiheessa, kun ensimmäiset huoneet saatiin asumiskuntoon.

Olen 1970-luvulla nähnyt jossain lehdessä tuon tuolin ja siinä oli mainittu joko suunnittelijan nimi tai valmistaja, mutta mitään muistikuvaa minulla ei enää ole kenestä tai mistä oli kyse. Enhän silloin antanut tuolille suurtakaan arvoa. Tuo kuva tuolista vain jäi mieleeni, koska minulla itselläni oli samanlainen. Nyt on aika toinen ja vaivannäkö on ollut suuri, joten olisin tosi iloinen, jos joku tunnistaisi tuolin ja kertoisi siitä minulle.