Aihearkisto: Värjäys

Ketjuvirkattuja myssyjä

Edellisessä kirjoituksessani kerroin antavani Pirtin kehräämölle toiset tossuistani. Nyt ne ovat pääseet perille, tuohon samaan matka-askiin, missä Z-kerratut langat ovat esillä ja joita jo koristivat muutama vuosi sitten ompelemani kintaat, jotka tein tuonne Pirtille silloin kuin siellä alettiin tehdä ihan omaa lankaa kinnasneulalle. Muokkaan vielä tuolla yläpalkissa olevasta tosssujen ohjeesta paperiversion ja lähetän sen  kehräämöön, mistä sen voi asiasta kiinnostunut langanostaja ottaa mukaansa.

matkalaukkuPääasiani mennä  Pirtille oli ostaa tuota kainuunharmaksen villasta kehrättyä Z-lankaa karjalaiselle perinnekäsityökerholleni. Otin mukaani myös kolme myssyäni, jotka olivat palautuneet Taito Itä-Suomea kiertäneestä Sukupolvien silmukat – kirjan käsitöiden  näyttelystä. Minulta  täällä kotona puutui kuvauksellinen pää ja lähteissäni muistin Camillan, Pirtin tehtaanmyymälän nuoren  ja taitavan työntekijän. Camilla pelasti minut jo aikoinaan taitavana virkkaajana, sillä hän teki Sorreiden sormikkaiden ohjeen testauksen.

Nämä myssyt olin tehnyt Sukupolvien silmukat kirjan Perinne elää osioon. Kirjaan mahtui vain lapsen piippalakki. Nämä kyllä esiintyvät neuleiden röykkiökuvissa, mutta eihän niistä edes selviä että kyseessä on myssy.

Myssyissä olen käyttänyt Pirtin kahdesta hahtuvasäikeestä valmistettua yksikierteistä löyhää lankaa. Valkean langan värjäsin sienillä. Langan löyhyyden takia väri tarttui uskomattoman hyvin. Lanka on myös oivallista tuohon yksikertaiseen virkkaustekniikkaan. Ketjusilmukoinhan virkkauspinnasta tulee helposti liian tiivis. Löyhä lanka pehmentää lopputulosta.

punainen kurkijokiTämän myssyn kolmiot ovat Reinholmin piirtämästä Kurkijoki 69 – kintaasta. Langan värin lähteinä ovat ollet verihelttaseitin lakit ja jalat erikseen, sudenkääpä,  ykkös ja kakkos väri ja ylimpänä reunuksessa nummitatti.

lapaset mukanalapaset mukana_2Valkea myssy kohorantuineen ja kuvioreunuksineen on myös Reinholmin muistiin piirtämistä malleista, Kurkijoki 63. Värin lähteet myssyssä ovat samat kuin edellisessä, verihelttaseitikki ja sudenkääpä. Kintaat olen virkannut kaksisäikeisestä karstalangasta, vihreä väri niissä on jostakin orakkaasta.

kolmiot edestäkolmiot takaaKolmannen myssyn kuvio on Karjala-sukista . Tumma vihreä on sudenkäävän ykkösväri ja tuo punakirjava on kokenillikokeiluani. Kokeilin värjätä niin, että panin toisen vyyhdin pään happamaan kokenilli liemeen ja toisen emäksiseen. Alku näytti hyvältä. Jätin kattilan mieledolle lämmölle ja lähdin hakemaan postia. kun tulin takaisin , niin koko värjäykseni oli laimentunut. Ph oli tainnut tasaantua kattiloissa. No,  tuon tumman vihreän sudenkäävän rinnalla haileasti ailahteva punainen on vain edukseen.

Kiitos Camilla ja Päivi myötämielisuudestänne. Myssyni saivat  kauniin pään ja viehättävän kuvausympäristön.

 

Terveisiä Jaaniojalta ja sieninäyttelyssä värjättyjä lankoja

Viime viikolla olin Virossa käsityömatkalle. Menin jo toistamiseen Jaaniojalle Jaanikan oppiin. Olipa taas mukava matka. Minut oli luvattu saattaa takin tekemisen alkuun, kun toiset, eka kertaa Jaaniojalla olevat tekivät laukkua. Nyt ovat kaikki kuvani otettu puhelimella, sillä olin unohtanut kamerani kotiin. Olen pahoillani kuvien heikohkosta tasosta.

Takissa en päässyt pitkälle. Jaanikan neuvoja tarvitsin, sillä en mitenkään olisi itse osannut käyttää eri villavaatteiden osia niin jouhevasti, että niistä muotoutuu takki. Takki tulee kahdesta villatakista ja kahdesta liivistä, pitkästä pitsisestä ja lyhyestä harmaasta. Seuraavaksi on vuorossa koristelu tilkuin ja siihen tarvitaan lisää villaa. Minulla on sellainen tunne, että saan tuosta vielä syntymään korean takin. En aloita vielä, sillä aikaisemman pitkäaikaisprojektini rekipeitton pitää ensin riippua valmiina seinällä.

Matkatoverini eivät kieltäneet laukkujensa kuvien esiintymistä blogissani, joten tässä teille huima kooste seesteisistä laukuista sekä luovasta hulluudesta.  Jaaniojan käsityötalo on täynnä tuota luovaa hulluutta, joten sinne vaan. Ainakin Käspaikan ystävät  järjestävät sinne matkan ensi kesänä.

Tuolla penkillä viimeisenä on viimeisenä päivänä tekaisemani irtotasku takkiin käyttämäni villatakin taskusta ja toisessa kuvassa on  seesteinen huonetoverini laukku, johon hän oli todella tyytyväinen.

Kaikki laukut olisivat ansainneet tulla esiin, mutta näistä kamerakuvat olivat selkeimmät.

Heti kotiuduttuani menin värjäämään lankoja julkisesti Luontokeskus Oskariin. Siellä oli kamera mukana, mutta niin kiire, etten taaskaan ottanut kuvia. Tänään kuvasin sitten siellä värjäämäni omat lankani. Tässä facebook-linkistä löytyy kuva, missä  sieniruokaa tekemässä ollut martta hakee lankojaan pois.

Kaksi ihan samannäköistä kuvaa. Ensimmäisessä on vaalean ruskea nalle-vyyhti jaettuna kahteen osaan. Punainen on verihelttaseitikkien helttojen ensimmäisesta värjäyksestä,  ja keltainen on värjätty nummitattien jälkiliemellä. Toisessa kuvassa on harmaata neulakinnaslankaa. Molemmat verihelttaseitikkien jälkiliemestä, lakeista ja jaloista erikseen.

Viimeiseksi laitan kuvan sudesta ja karhusta. Nämä suurpedot lönkyttelivät Oskarin narulla vierekkäin. Sen kuvan ottamattomuus harmittaa eniten. Tuo vihertävä lanka on susi, elämäni ensimmäinen sudenkääpävärjäys. Sientä oli vain vähän ja kun mökillä myöhemmin värjäsin sen jälkiliemellä, tuli vain vaaleaa ruskean harmaata lankaa. Minulla ei ollut karhunkäävän ensimmäisessä liemessä lankaa, mutta tuo sieni on niin väripitoinen, että jälkiliemikin tuotti kauniin värin, vaikka meillä oli vain yksi keskikokoinen (n. 15 cm) sieni. Sudenkääpälanka on Pirtin kaksi säikeistä hahtuvalankaa ja karhunkääpä saman kehräämön kampalankaa.

Sienijuttuja

Nummitatti, tavallaan roskasieni hiekkateiden varsilla, keräsin sitä kaksi muovikassillista ja 40 litran kattilani kävi ahtaaksi, mutta kaunista keltaista tuli.

Värjäsin lähes puoli kiloa Pirtin liukumeleerattua harmaata kaksisäikeistä karstaa.  Kivasti väri vaihtelee eri vyyhdeissä. Keskimmäiset vyyhdit laitoin samaan aikaan pataan. Langat olivat kakkoslaatua, mutta en huomannut niissä alunperin eroja, mutta eri lailla ne väriä imivät. Kolmas vyyhti pääsi pataan jonkun aikaa myöhemmin ja on siksi vaalein. Mutta nuo värierot eivät haittaa, käytän langan rekipeittoni reunoja kiertävään iskuhapsuun. Keltainen vyyhti on kahdella hahtuvalla yksisäikeiseksi kierrettyä hahtuvalankaa. Se imee väriä erittäin hyvin, on melkein kuin tuo auringonkukka.

Mökkitiellämme oli nähty karhun jäljet, viikkoa myöhemmin siellä oli taas jonkun eläimen  jäljet. Soitin niistä miehelleni ja hän käski ne valokuvata. Tällä kertaa kulkija ei ollut karhu, todennäköisesti ilves, mutta karhunkäävän löysin jälkien luota tienpenkasta. Niin riemuissani olin tuosta sienestä, että en hoksannut kuvata sitä kasvupaikassaan, vaan vasta pihanurmikolla. Seuraavana päivä ryhdyin värjäyshommiin. Karhunkääpää oli 1,150 gr

Ulkohellaani olen täällä monesti kehunut. Siinä on ensimmäinen vyyhti värjäytymässä levyn päällä, samaa hahtuvalankaa kuin tuo tattiliemessä ollut valkea lanka, ja uunissa on samanaikaisesti sienikiusausta. Tuliko sinulle nälkä? Se on tuon kuvan tarkoitus. Mutta ei tuona värjäyspäivänä kakki  kumminkaan ollut niin auvoista, ilman lämpötila oli alle 10 astetta, joten vähän vilpoista oli syödä tuolla katoksessa. Onneksi norppauimari oli edellisenä päivänä saapunut Lappeenrantaan, sillä on täällä Saimaan rannoilla joskus aika koleaa. Olin  koukussa tuon norppauinnin seuraamiseen, siksi se varmaan vieläkin kummittelee, vaikka sienistä minun piti tarinoida.

Tämä karhunkäävällä värjääminen on minulle tärkeä asia. Viime kesänähän olin löytänyt kuvaamatta jääneet kaksi  sientä, joita pidin partaorakkaina ja ne antoivat valtavasti keltaista väriä.  Riihivillan Leena silloin epäili  tuota partaorakas asiaa ja sanoi, että jospa minä olinkin löytänyt karhunkääpiä. Olen käynyt elokuussa tuossa Puumalan yläpuolisessa saaressa, mistä komeat ja värikkäät sienet löysin. Ei siellä nyt ollut mitään. Löytämäni karhunkääpä oli aivan erivärinen, kuin viimevuotiset sienet, mutta käsituntuma oli samantapainen, vaikka viimevuotiset olivat päässeet kokonaisina kuivumaan. Tuo värikin on ihan samansävyistä, vaikkakin nyt vaaleampi, sientähän oli vähemmän. Olin erehtynyt, pikkuisen harmittaa, kun orakkaan piikit ja tatin pillit sekoittuvat, mutta saan synninpäästön. Villatakissani ei olekaan uhanalaisen sienen väriä, vaan karhunkäävän, jonka saa löydettäessä kerätä. On tuo kaima tuolla Etelä-Suomessa aikamoinen värjäyksen ammattilainen.

Sienijuttua tämäkin, kääpäpaperieni kirjo on upea. Ei ihme, että sen teko on alkanut juuri luonnonvärjärien keskuudessa. Toisessa kuvassa on nuori kantokääpä.  Siitä tulee muuten kolmannen väristä kantokääpäpaperia, sillä vasemmalta katsoen kolmas ja neljäs paperi ovat myös eri ikäisistä kantokäävistä. Tuosta nuorimmasta tulee violettiin taipuvaa paperia, mutta sitä ei ole vielä kuvassa, vaan paperi on kuivumassa painon alla. Löysin todella paljon nuorta kantokääpää ja annan sen luontokeskus Oskariin, missä tehdään kääpäpaperia sienipäivän yhteydessä 22.9. Olen itse silloin siellä värjäämässä lankoja, joten jos olet lähettyviltä, niin tule moikkaamaan. Olisi kiva jutella enemmänkin näitä sienijuttuja.

Opin kääpäpaperin teon Värjäripäivillä. Kamerastani löytyikin kuvia sieltä, joten laitan ne tähän loppuun, sillä niiden pohjalta osaat tehdä tuota paperia, etenkin jos olet joskus valmistanut paperia käsin. Pökkelöstä tulee minusta paras paperi, punakääpä on myös huippujuttu, ja mutta taulastakin  saa kivan karheaa paperia. Mitään muuta ei tarvita kuin mössättyä kääpää ja vettä. Joten siitä vaan. Viirassa  on kumminkin  hyvä käyttää välikangasta tarttumisen estämiseksi. Ohjekin löytyy Karoliina Tetrin kirjasta.

Luonnonvärien valonpitävyys ”testi”

Ehkä joku muistaa, että virkkasin syksyllä mallikokeiluna parittomia lapasia ja vein ne neulegraffiteiksi Mikkelin torille. Eilen hain kaksi jäljelle jäänyttä lapasta pois, eihän ne kesään sovi. Lapasia oli alunperin torilla neljä, yksi oli poistettu ulkopuolisen taholta Sokoksen edestä ja yhden retkottavan poistin itse taksitolpalta kevättalvella.

Tämä juttu taitaa kiinnostaa vain sellaisia luonnonväreihin hurahtaneita kuin minä. Jos et kuulu tähän porukkaan, niin jätä katsomatta.

Tässä poistetut lapaset ovat pihanurmikollani. Ne olivat pysyneet ryhdikkäinä seipäissään, vielä vetosolmulla kiinnitettyinä, että ne olisi ollut ohikulkijankin helppo vetäistä irti. Siinä ne nyt likaisina makaavat. Oikeanpuoleisessa (tai alemmassa) kuvassa täytteet on poistettu ja lapaset on käännetty nurin päin. Värit ovat nurjalla selvästi kirkkaammat, aurinko ei ole sieltä päässyt polttamaan.

Tämä kuva on otettu tänään samalla nurmikolla. Lapaset on nyt pesty ja ne ovat kuivia. Päivä on yhtä pilvinen kuin eilen, ja se varmaan pitää värit yhtäläisinä.. Ensimmäisessä kuvassa ne ovat taas oikein päin ja toisessa nurin.

Sitten lähdin etsimään käyttämiäni lankoja. Yllä oleva lapanen on neulottu Nallella. Nalleenhan tarttuu väri voimakkaammin kuin karstalankaan. Tässä lapasessa (linkissä alin lapanen) myös uutuuttaan näkyivät kuviot selvästi. Minulla olivat voimakkaat värierot, mutta langan laadullakin on varmasti merkitystä. Oikeanpuolimmaisin lankanyssäkkä on värjäämätöntä vaalean harmaata Nallea, sillä olen aloittanut ja lopettanut lapasen. Sinisten keskellä oleva lanka on värjätty seitikeillä, sitä  on toisessa –  ja peukalon yläpuoleisessa raidassa. Väri on pahasti muuttunut auringon vaikutuksesta, samoin kuin tuossa punaisemmassa, toisena vasemmalta olevassa seitikkilangassa. Keltainen lankanäyte ei ole Nallea, vaan karstalankaa, molemmat ovat kumminkin värjätty keltaisen samettikukan kukinnoilla. Siinäkin on tapahtunut voimakasta haalistumista. Ensimmäinen lankakerä on kuusenkäpyjen jälkiliemestä saanut värinsä, se on pitänyt pintansa, samoin kuin indigo värjäykset. Lapasessahan on kolmea eri sinistä ja sitten vihreä väri on saatu samettikukan ja indigon yhteisvaikutuksesta.

Tämän toisen lapasen olen virkannut kolmisäikeisestä virolaisesta karstavillasta. Tässä olin pettynyt jo alun alkaen kuvion näkyvyyteen (linkissä toinen lapanen alhaalta päin). Se joutuu lankojen värierojen vähäisyydestä, mutta varmaan myös langan karkeasta pörröisestä laadusta. Tämän kuvion heikon näkyvyyden takia, en käynyt virkkaamaan tästä langasta enempää lapasia. Sama juttu muuten kuin nallessakin, nurjalla puolella lapasta värit ovat säilyneet aika hyvin ja niiden mukaan etsin lankakerät varastostani. No tuo morsingolla harmaaseen lankaan värjätty sininen lankakeräni on hävinnyt Ukkolassa, kun itsenäisyyspäivän myyjäisissä neuloin lapasia. Tuo valmistunut lapanen saa nyt olla värinäytteenä (sekin jäi parittomaksi). Sama juttu kuin Nalle-langassa,  seitikki ei värinä kestä, eikä tuo vasemmanpuoleinen vihertävä orakaslankakaan sisällä säilyvää väriä. Okrakäävästä saatu väriä, lila lanka, on vain hieman haalistunut, mutta morsinko pitää pintansa.

Olenhan minä tiennyt, että seitikeistä saatavat värit eivät ole parhaimpia värinpitävyyden kannalta ja omien kokemusteni pohjalta värisävyt saattavat myös muuttua etenkin pesujen yhteydessä, mutta tällainen konkreettinen näkeminen tietenkin vähän harmittaa. Ne kun ovat niin mukavia sieniä ja helpoilla kikoilla saa erilaisia värivivahteita. Mutta indigo pitää pintansa tulee väri sitten ostetusta luonnonindigojauheesta tai omalla kasvimaalla kasvatetusta morsingosta. Hyvä!  Samettikukkalanka menetti paljon väriään.  Minulla on taimena sitä nytkin kasvamassa, kannattaakohan tuolla enää värjäillä. No vihreässä se kumminkin piti pintansa indigon avulla. Okrakääpä haalistu hieman, sen värihän kirjojen mukaan pitää hyvin pintansa ja käpy toimi hyvin, mutta tuo vihertävä orakaslanka on huono juttu. Minä olen sitä nyt pannut aika paljon uuteen villatakkiini, katsotaan nyt miten takin käy. Villatakista kirjoitan huomenna.

Linkeissä oleva syksyinen lapaskuva saattaa olla väreiltään hieman voimistettu. Eilisen ja tämän päivän kuvissa en käynyt tietokoneella kikkailemaan.

Pettymyksiä ja pieniä ihmeitä – värjäämistä viimeisen kerran tänä syksynä

Pari kirjoitusta aikaisemmin kerroin Uhtuan matkallani näkemistä käsitöistä ja kansallispukufoorumilla sieltä ostamistani kirjoista, mutta toin minä tuolta matkalta muutakin kuin kirjoja. Röhön rannasta lähti mukaani isoja männyn suomuorakkaita ja Haikolan tien varresta niitä löytyi lisää. Olen nyt sitten salakuljettaja, ei niitä Eu-määräysten mukaan  olisi saanut tuoda maahan, kasveja kun ovat ja maa-ainestakin oli mukana. Venäjän tullin huumekoira kyllä kävi automme peräkontissa, mutta eihän sienien  tuominen tuon maan sääntöjen vastaista ollut ja Suomen tulli ei ollut kiinnostunut matkatavaroistamme. Rakastan pientä jännitystä, olisi noita sieniä lähempänäkin ollut.

Pettymyksen nuo sienet tuottivat, ei tullut sinistä, niin kuin ei edellisenäkään vuonna kotimetsän sienistä. Nyt ei tullut edes ruskeata, vaan haileaa harmaata, vaikka sieniä oli kuivattuna 500 gr, sillä tuo salakuljettamani pussi painoi 6 kg.

Sain  koelankani siniseksi, ja heti sen nähtyäni laitoin vyyhdin pataan sienien sekaan.  Haileaa harmaata tuloksena, ihan kuin värin siirtyminen vyyhtiin olisi jollain tavalla estettynä Koelanka ja vyyhti olivat samaa Pirtinkehräämön kolmisäikeistä alunalla puretettua karstaa. (Tuossa narulla oikean puoleinen vihreä lanka on indigon sinisen päälle keltaisella värjättyä ja vasemmanpuoleinen ruosteorakkailla värjättyä) Heti oitis keskustelemaan Hjördiksen kanssa. En taaskaan ollut lukenut hänen selostustaan loppuun saakka. Hjördis oli edellisenä päivänä keittänyt sienet ja liottanut niistä lankaan ruskean värin pois yön aikana ja aamulla vasta lisännyt ammoniakin ja saanut nuo hienot värit. Kuvasin nuo värit saamieni näytelankojen kanssa. Siinä sitä taas oltiin niin itä-suomalainen , eikä oltu ruotsinkielistä juttua loppuun luettu.

Koelankojeni värit ovat hieman vihertäviä kirjassa esitettyihin väreihin nähden. Vaaleampi näytelankani on seuraavalta aamulta, kun olin toisen värin ottanut siivilöidystä liemestä yhtä huonoin tuloksin, niin kaadoin sienen moskien päälle uuden veden  ja laitoin  kiehumaan, siihen jätin  yöksi koelangan. Ammoniakkikohan sulki ruskean värin imeytymisen villaan, mutta mikä pani sulun siniselle värille? Käytin järvivettä.

Ja sitten ruosteorakkaaseen, sehän minulla on ollut laiskanläksynä, kun edellisellä kerralla oli liian vähän sientä. Tähän olin lukenut Hjordiksen läksyt, mutta ei tullut sinivihreää. Tumman ruskea lanka nousi padasta ja jälkivärjäyksessä hieman vaaleampi ruskea. Olin heittänyt harmissani ensimmäisen suomuoraslankani verihelttaseitikkien jalkojen ja samettiruusun kukintojen kolmanteen jälkiliemeen, niillä olin värjännyt  ensiksi indigon sinistä Nallea ja sen jälkeen vielä Nallea keltaiseksi lapasten virkuuseeni. Aamulla nostelin epäonnen suomuorakaslankaani padasta,  se oli vihreän keltaista. Koppasin sen  ja kaksi vielä narulla olevaa edellisen päivän  ruosteorakkailla värjättyä vyyhtiä mukaani ja menin pesemään niitä rautapitoisella porakaivon vedellämme, olihan se ennekin muutanut lankojen väriä.

Siiinä sitten ensimmäinen pieni ihme. Tuo pesu muutti ruosteorakkaan ensimmäisessä värjäyksessä olleen langan tummaksi metsän vihreäksi. Jälkivärilanka ei ruskeasta muuttunut  ja suomuorakas padassa ensiksi olleen ja yön yli keltaisessa liemessä seisoneen langan vihreys ehkä syveni, vaikea sanoa. Ensimmäisen kuvan vasemmalla oleva lanka on suomuorakkaan jälkivärin lanka pesun jälkeen, kuvan langat ovat Pirtinkehräämön kolmisäikeistä karstaa. Vihreää väriä olin lähtenyt hakemaan ja sainhan sitä, toinen kuva. Ensimmäinen vasemmalta on indigon päälle keltaisella värjättyä Nallea ja sitten  ruosteorakkaalla rautaisen pesuveden avulla saatu vihreä ja suomuorakkaan harmaasta keltaisessa liemessä saatu kellanvihreä. Nyt ei  kuva toista värejä oikeina.

Puolen päivän aikaan alkoi aurinko paistaa. Silloin päätin että nyt ja kaivoin komeron pohjalta purkin. Olin melkein2,5 vuotta sitten laittanut sinne haavankeltajäkälää käymään ammoniakkiin. Sinne se oli hautautunut. Laitoin kattilaan 2-3 litraa vettä ja kaadoin nesteen purkista joukkoon. Olin jakanut 100 gr ohutta Pirtin kampalankaa kahdeksi vyyhdiksi,  lanka oli alunalla purettua. Langat olivat padassa runsaan tunnin, jonka jälkeen toisen vyyhdin ripustin aurinkoiseen rantapajukkoon ja toisen vein kylpyhuoneen pimentoon.

Aloin odottaa toista pientä yllätystä ja sieltähän se tuli.

Lokakuun aurinko riitti sinerryttämään toisen vyyhdin, kun taas kylpyhuoneessa kuivuva säilyi aniliinin punaisena. Väriliemi oli niin vahvan näköistä, että laitoin uuden vyyhdin ja se sai liota yön yli.  Illalla lueskelin värjäyskirjojani ja Erik Sundströn sanoi, että orsilj-värjäyksessä voi väriliemen ammoniakin neutralisoida etikalla, tai muuten langasta tulee aniliinin punaisia. En käynyt hujauttamassa pataan etikkaa, mutta aamulla laitoin sitä ensimmäiseen huuhteluveteen.

Kuvissa lanka ennen etikkahuuhtelua ja sen jälkeen. Kolmas pieni ihme, väri muuttui kirkkaamman punaiseksi. Pelkkää ph:lla leikkiähän tämä on, mutta hauskaa.

Siinäpä lankani haavankeltajäkälällä värjättyinä yhteiskuvassa. Komeita värejä, mutta harmi, ne eivät ole kovin kestäviä. Kaikki vyyhdit Pirtin myynnistä poistuvaa kaksisäikeistä kampaa, samoin kuin toisessakin kuvassa, missä on orakaspatojen kolmannen keitoksen langat mukana.  Ruskein ruosteorakkaasta, ei muutunut rautapesussa ja sitten nuo männynsuomuorakkaan lukitut värit. Haavankeltajäkälävärjäyksestä voit lukea täältä.

Nyt on ammoniakki pulloni tyhjä, kaikki kattilat kannettu talvivarastoon, homma on tältä vuodelta loppu. Jos tarvitsen jotain väriä, vaikka punaista sukkalankaa, niin onhan minulla kuivia seitikkejä, mutta sisällä en tee mitään kokeiluja.  Hjördis  Lundmarkin kirjan väliin jätin sinivihreät koelankani muistuttamaan tulevista haasteista, kyllä minä vielä tulen kesytämään männyn suomuorakkaan ja samettijalan, mokomatkin!