Aihearkisto: Hyväntekeväisyys

Myssykokeiluja

Sytomyssyjä tässä kevään aikana on pikkuhiljaa tullut tehtyä lisää kaiken muun ohella.

puntiukkapunvaljapunroikkuva

Leikittelin ikivanhalla langalla ja tein kangasaitan mallilla kolme eri kokoista myssyä. Ensimmäinen on tiukka, ja suoraan ohjeen mukainen. Toiseen lisäsin 10 silmukkaa ja tein löysän pipon, pituuttakin tuli hieman enemmän. Kolmas sitten on roikkuvaa mallia. Vielä 10 silmukkaa lisää ja syvyyttäkin jonkin verran. Aloitusresorin silmukkamäärä on kaikissa myssyissä sama, ohjeen mukainen. Nuoret näyttävät nykyisin käyttävän tuollaisia roikkuvia pipoja, se inspiroi tuohon tekemiseen. Pitsineule on kyllä hieman paksua roikkumiseen, sileä taitaisi olla parempi.

Saimaan syöpäyhdistyksen taholta on erikseen muistutettu, että emme saa unohtaa miehiä. Värjäsinkin Ukkolasta saamaani valkeaa, pehmeää puuvillalankaa tummilla murrettuilla reaktiiviväreillä kylmävärjäyksessä. Ukkolan laatikossa taitaa olla noista langoista jokunen virkattu pipo, mutta nyt kotona kuvausta varten on neulottuja pipoja.

kaksi

Nämä raitapipot ovat helppoja tehdä ihan ilman ohjettakin. Niissä on nelitahokavennus. Neuloin ne poikani pipon mukaisesti ja siihen taas pari vuotta sitten löysin  malliin ja ohjelinkin jonkun blogiystäväni kautta. Harmi, en etsimisestäni huolimatta enää löytänyt blogikuvaa ja linkkiä ohjeeseen. Itse sommittelin nyt tuon solmun päälaelle, sopi mielestäni hyvin, kun myssyn keskus jäi hieman kokolle.

cousteau

Ruskean pipon ohjeeseen on linkki Kudontapiirini blogissa sytomyssykampanjan aloitusartikkelissa, mutta tässä se uudemman kerran: Jacques Cousteau-pipo.  Pipon kavennus on valloittava. En tehnyt käännettävää reunaa, kuten ohjeessa on, vaikka ei sekään olisi ollut hassumpi.

vihrea

Vihreä ilmava pipo on viimeisin löytöni. Sen bongasin Lankaa mutkalle blogista . Linkin ohjeeseen löydät tuolta blogista, en jostain syystä saanut sitä tähän. Oli minulla ensin pähkäilemistä englanninkielisten neulemerkkien ja lyhennysten kanssa, mutta ratkesihan tuo. Ihastuttava tehdä ja kavennuskin mene mukavasti. Kun lanka on tuollaista murrettua vihreää, niin pipo on ihan selvästi miehelle.

Sytomyssykampanja Etelä-Savossa ja kori

Olemme saaneet järjestetyksi Etelä- Savoon oman sytomyssykeräyksen. Sen blogina toimii kudotapiirini blogi ja alkuartikkeli löytyy tämän napin alta:

nappi copy

Tule mukaan, jos asut Etelä-Savossa. Yritetään toukokuun loppuun mennessä saada tehdyksi iso kasa myssyjä. Yhdessä tekemisessä on voimaa. Napin voit ottaa mukaan ja sen avulla levittää tietoa tästä kampanjasta.

—————————-

Kirjoitin jo eilen tuon Etelä-Savon sytomyssykampanja aloitusilmoituksen, mutta näytti jääneen luonnoksen tasolle. Mutta nyt tulee ja parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Olen kampanjassa vastuuhenkilönä  ja pidän myös tuota Ukkolan Akkojen blogia. Tällä hetkellä asiaan on vihkiytynyt  kaksi käsityöpiiriä ja Saimaan syöpäyhdistyksen Mikkelin neuvontapiste, ja toivomme porukan vauhdilla kasvavan. Aikaa on toukokuun loppuun.

—————————–

Tulin varsinaisesti näyttämään , mitä olen tänään saanut aikaseksi. Meillä oli Ukkolassa kahvipussikurssi, eli valmistimme korin tai kassin tai vakkasen etukäteen silittämistämme kahvipussiliuskoista. Ohjaajamme oli Ristiinasta Riitta Häkkinen. Hän siirsi taitoaan meille, opimme, ja kaiken lisäksi meillä oli hauskaa.

kori1kori3kori4kori2

Olen tuosta koristani tosi onnelinen ja ylpeä. Sen pintapuoli on tehty presidenttikahvin sisäpusseista, siksi se on yksivärinen. Korista tuli niin napakka, että se kimmoaa pallon lailla. Kelpaa sitä kaupungilla näytellä.

Laitan kudontapiirin blogiin ensiviikolla ohjaajamme tekemistä töistä kuvia ja myös meidän kovasta aherruksesta. Olkoon nyt viikonlopun siellä sytomyssykanpanjan aloitus ylimpänä.

Pitsibaskereita sytomyssykampanjaan

Pirena, armoitettu pitsin neuloja on soveltanut liinamalleja sytomyssyihin. Minä ihan aktiivisesti pyysin häneltä ohjetta. Mutta kun ohjeen näin, niin voi kauhistus! Mutta luonto ei antanut periksi, kun kerran pyysin niin täytyyhän minun yrittää. Ruutumalli oli aluksi aivan hebreaa, mutta alkoi sen logiikka vähitellen aueta. Ensimmäisen myssyn alun tein ainakin viisi kertaa, mutta sitten kun se lähti, niin aika vähin vaurioin pääsin perille. Toiseen myssyyn otin pienemmät puikot alkuun, ja nyt onnistui ihan ensi kerralla. Kyllä siinäkin myssyssä oli hieman eestaas neulontaa, mutta siihen ei jäänyt kovin montaa virhettä. Tosi mielenkiintoista, en olisi koskaan uskonut, että joskus neulon pitsiliinan ohjetta!

Pirenan ohjeet ovat nerokkaat. Aloitus virkkuukoukkua apuna käyttäen on hieno keksintö ja rullaava alareuna herttainen yksityiskohta. Ihailen hänen taitoaan muuntaa liinan ohje myssyksi, joka kauniisti kaventuu  malliaan mukaillen.

kaventaminenpunainen

Käsialani on aika löysää, tai sitten se johtuu langan paksuudesta, sillä jouduin kaventamaan reunasta 10 silmukkaa eli siellä on 90 silmukkaa, kun Pirenan ohjeessa on 100. Se mistä sen tein , näkyy hyvin tuosta turkoosista baskerista. Punainen taas oli ensimmäinen pitsimyssyni, lanka aika paksua egyptiläistä irtosäikeistä meleerattua puuvillaa.

punainenpaalakiturkoosi

Peilailin kovasti päässäni turkoosia baskeria ja vertailin sitä samasta tätini langasta virkkaamaani kukkamyssyyn. Jos itse käyttäisin sytomyssyä, niin kotona varmaan olisin virkatussa ja  päätä pitkin menevässä myssyssä. Se on kevyempi, painaa 30 gr vähemmän. Kauppaan taitaisin hippasta hieman runsaampi pitsibaskeri päässäni, paino 69 gr. Punainen Niili  (10 vuotta vanhaa) nimisestä Novitan langasta neulottu painaa 80 gr.


Sytomyssy päälaelta aloittaen

Aloitin sytomyssyn virkkaamisen pitkänä ketjusilmukka rivinä. Ai jaa, mites tämä nyt tällaista on, minähän olen aina virkannut myssyt päälaelta käsin. Joten purkuun ja uusi alku.

syto_1syto_2

Kuuden ketjusilmukan lenkkiin 12 pylvästä ja piilosilmukalla kiinni. Jo tässä vaiheessa pylväiden välissä on ketjusilmukka. Toinen kerros siten niin, että joka toiseen väliin lisäys. Kuusi lisäystä kerroksella varmaan riittää.

syto_3syto_4

Kerros aina päättyy piilosilmukkaan ja alkaa kolmella ketjusilmukalla, joita kohtelen pylväänä. Ensimmäinen lisäys on aina näiden kolmen ketjusilmukan kaverina. Mutta kuinka paljon tätä pitää virkata…? Ympyrän kehänhän voi laskea. Jostain mieleni sopukoista nousee kaksi kertaa säde kertaa pii ja pii on 3,14. Voi keskikoulun matematiikan opettajani, kyllä sinä olit hyvä, kun vielä mummona muistan ja oikeassa paikassa!

syto_5syto_6

Säde on 9 cm, joten hatun kooksi tulee 56,5, mutta virkkaushan venyy ja yhden kerroksen lisääminen nostaisi koon yli 60 . Se on liian iso. Hattutukkini on kokoa 58, joten tämä myssy varmaan sopii 57 -59 senttisille päille.   Nyt vielä hatun suulle kiinteitä silmukoita, kaksi aina pylväiden väliin.  No voi, kerrosten vaihtumiskohta näkyy,  vaikka kuinka yritin olla sen suhteen varovainen. Mutta ei hätää, koristekukka päälle hämäämään tuota kohtaa.

syto_7syto_10

Koristekukka on tehty Seijasiskon ohjeella. Kerrassaan upea kolmikerroksinen ruusu. Tein punaisen hatun ensin, sitä tehdessäni ajattelin tuon, mitä olen kirjoittanut ja kuvia varten sitten virkkasin turkoosin myssyn, niitä on jo kaksi.

Mitä nuo langat ovat, sitä en tiedä, minusta tuntuvat ihan puuvillaisilta, paitsi punaisessa oleva kiiltävä kierre on viskoosin oloista. Langat ovat tätini peruja, hänen josta vuosi sitten kirjoitin tämän tarinan osittain mielikuvitukseni pohjalta. Täti kuoli ikäisenäni syöpään. Kyllä hän nyt iloitsisi, jos tietäisi mitä sisarentytär hänen jämälangoillaan tekee. Noitten myssyjen tekeminen on hauskaa ja joutuisaa ja lakoja riittää, joten tätiäni muistellen teen vielä lisää ja lähetän vasta sitten Seijasiskolle. Pitsineulemallinkin voisi sommitella, mitenkähän siinä ne kavennukset?

Tähän loppuun vielä sytomyssynappi, jos joku ei tiedä mistä on kyse, niin sinne vaan.