Aihearkisto: Ukkolassa tehty

Mattoja

Tässä syksyn aikana olen kutonut Ukkolassa mattoja.  Ensiksi tein pikkumattoja lastenhuomeisiin

Neidon polku loimi ei ole ollut kovin suosittu. Polku ei kuulema näy kunnolla.  Mutta täytyykö sen neidon polun aina niin selvästi näkyä?

neidonpolkuHyvin näkyy, kun matoa katsoo vinosta,

lähikuvaneidonpolkuMutta polku häviää, kun seisoo maton päällä ja siitä katsoo. Mutta pienessä valokuvassa näkyvät raidat näinkin, mutta suurennahan kuva.

Lisäsin puihin palttinapolkuset ja tein kokeiluja.

lähikuvaoranssiKahdella värillä ja vain yhtä kuviopolkusta käyttämällä tuli kivan näköistä. Akat tykkäsivät!

sininenTälläisen taidan vielä talvella kutoa, valitsen vaan sinisen kuteen tilalle kuteen joka näkyy molemmin puolin samanvärisenä. Tuossa kohdin, missä valkea näkyy vain täplinä, niin se näkyy toisella puolella tuona leveänä pyöryläketjuna.

Tämän jälkeen aloin kutoa leveämpää mattoa tavallaan joululahjaksi. Ihan alkusenteillä olin heittänyt väärin ja se harmitti koko ajan kutoessani.

matonkorjausHätä ei olutkaan suuri. Kyseessä olikin vain toinen väri tuossa panaman kaltaisessa heittämistavassa ja sain sen korjattua. Purin kudetta ja työnsin puikon oikeaan viriöön ja sitten neulan avulla siihen uusi kude.

hapsutHapsujen pujottaminen ripsin sisään oli hankalaa. Siihen tarvittiin ryijyneulan lisäksi nuo ruosteiset tongit. Sormet tulivat helliksi, mutta ahkruus palkittiin.

ransu nukkuuMatto pääsikin jo adventiksi uuteen kotiinsa ja kyllä näyttää kelpaavan.