Huivi

Siitä on jo kohta vuosi kun kävin Haapsalussa opettelmassa huivin tekoa ja kynnys tehdä huivi sen kun vaan kasvaa. Nitkutettua- blogissa esiteltiin huivi, joka alkoi kutkuttaa mieltä. Neulemalli on helppo. Lainasin seuraavan pätkän suoraan Helenalta ja siinä on linkki tuohon postaukseen:

Tämä minun neulomani huivi on hyvin yksinkertainen: Neulotaan kaksi reunasilmukkaa (aina oikein), sitten neulotaan 5 silmukkaa yhteen ja luodaan samantien viisi uutta tilalle (joka toinen silmukan etureunasta ja joka toinen takareunasta), yksi oikein, viisi yhteen kuten äsken, ja viisi uutta tilalle, yksi oikein jne. Toistetaan mallikertaa ja välisilmukkaa niin monta kertaa kuin halutaan ja lopuksi neulotaan taas kaksi reunasilmukkaa. Sitten kolme kerrosta sileää neuletta väliin ja taas mallikuviokerros, mutta siten, että kuvion (kukan) keskikohta tulee edellisen kuviokerroksen ”välisilmukan” kohtaan. Minulla oli huivissani 63 silmukkaa ja neuloin siitä niin pitkän kuin mihin lanka riitti, kuviokerroksia tuli yhteensä 50.

  Neulemalli selvisi tuosta edellä olevasta helposti. Silmukaluvun kanssa minulla oli pieniä vaikeuksia, kunnes itsestään selvä asia ratkesi, kuviossa on seitsemän silmukkaa, joten huivin kuvio-osan  silmukka määrä on jaollinen seitsemällä. Kuviossahan neulotaan kolmella tavalla ensin viisi silmää yhteen, seuraavaan silmukkaan neulotaan nuo viisi silmää takaisin tyylillä eteen, taakse, eteen, taakse ja eteen ja sitten yksi silmä oikein.  Kuviokerrokset aloitin vuoron perään noilla kolmella eri  tavalla,  saattaa olla Helenalla toisin. Tosi helppoa, nyt huivin neulomiseen

  Valitsin joskus koivulla värjäämääni ihan ohutta Pirtin kehräämön kaksisäikeistä villalankaa, numerosta ei aavistustakaan. Lankaa ei löydy Pirtin esitteistä, sillä sitä on siellä kehrätty johonkin erityistarpeeseen. Kaikenlaista aina löytää, kun käy paikanpäällä ostoksilla. Ostin kutosen bambupuikot ja aloin muistella miten Haapsalussa huivia opetettiin. Silmät luotiin neulomalla, no sen hallitsen hyvin. Alussa oli eestaas oikein kerroksia hieman enemmän kuin Helenan huivissa. Laitoin neljä nurjaa rantua näkyviin (Haapsalun huivissa onkin kolme). Reunoille laitoin neljä oikeaa silmää ja ensimmäisen silmukkan jätin neulomatta takakautta. Tuonkin muistin oikein, mutta kun olin huivin neulonut loppuun, en muistanut miten päätellään. Haapsalun sall-kirja tuli avuksi. Päättely tapahtuu näin: neulotaan kaksi silmää oikein, siirretään takaisin vasemmalle puikolle ja neulotaan kääntäen yhteen, yksi silmä oikein, siirretään taas molemmat silmät oikealta puikolta vasemmalle ja neulotaan kääntäen yhteen jne. Tuntuvatko tavat hankalilta, monista Haapsalussa tuntuivat. Silmien luominen neuloen, ensimmäisen silmän takakautta neulomatta jättäminen ja oikeanlainen päättely ovat välttämättömiä, jotta huivi voidaan pingottaa äärimmilleen.  Selkeitä reunasilmuja Haapsalun huivissa käytetään myös reunapitsien kiinnittämiseen.

  neulottunapingotuksessa

  Tässä on sitten huivini neulottuna. Lankaa käytin 100gr. Mielenkiintoinen kolmiulotteinen neule. Toisessa kuvassa huivi taas on pingotettuna äärimmilleen. Tein tuon pingotuksen saunan lauteille retkipatjan päälle. Huivi oli täysin märkä, kun sen virittelin nuppineulojen avulla pingottumaan. Nuppineula oli pitkillä sivuilla jokaisessa silmälenkissä ja päädyissä käytin sukkapuikkoja apuna. Huivi oli jo seuraavana päivänä kuiva, mutta muistin, että minua oli opetettu pitämään kuivaa huivia vielä jonkun aikaa pingotuksessa ja siksi huivini vietti vielä kokonaisen viikonlopun saunan lauteilla, kun itse olin Etelä-Suomessa.

  vastenvaloaoksalla

  Tänään on talvipäivä kauneimmillaan. Siitä kertoo tuo auringon vastavalo huivini läpi. Toisessa kuvassa huivi on aseteltu uudelleen omenapuun oksalle ja kuva otettu toiselta suunnalta.

  riippumassahangella

  Nämä kaksi lähikuvaa ovat neulokseen tutustumista varten, ja niistä toisessa huivi makaa hangella.

  Olisikohan kynnykseni neuloa Haapsalun huivi jo pian ohitettu? Taidanpa  kumminkin vielä neuloa tuosta Pirtin langasta ihan oikean Haapsalun mallin ja pingottaa senkin. Aikaisemmin aloittamastani huivista loppui lanka kesken. Vasta sen jälkeen ryhdyn neulomaan sillä rihman paksuisella villalangalla  aitoa huivia reunapitseineen. Menee varmaan ensi talveen.

  20 vastausta artikkeliin ”Huivi”

  1. Kaunis ja niin keveän näköinen huivi! Mukava kuvio syntyy neuleeseen ja noin yksinkertaisella neuleella. Vai olikohan se 5:n silmukan yhteen neulominen kovinkin hankalaa. Pitänee kokeilla minunkin! 😉

   Ihana keväinen ja aurinkoinen sää on hellinyt meitäkin viime päivinä!

  2. Hieno huivi Leena! Minun mielestäni se on kuitenkin erilainen kuin omani, jos vertaa lähikuvia. Hauska juttu! Oletkohan tehnyt ne lisäykset jotenkin eri tavalla, tuo mun sanallinen ohje kun ei ehkä ollut sittenkään niin yksiselitteinen ja sinun selityksestä ymmärrän lisäykset vähän eri tavoin kuin omastani. Mutta kaunis lopputulos! Pitäisköhän minun nyt yrittää toistaa tuo sinun selityksesti mukaan ja katsotaan mitä saisin aikaiseksi 😉

   1. Kiitos Pirle ja Matleena!
    Helena hei
    Korjailin blogitekstiäni, ennen kaikkea lainauksen oikein merkitsemistä, mutta muutakin. sinä aikana kun sinä olit laittanut kommentin. Olin tullut itsekkin siihen tulokseen, että erot ulkonäössä eivät johdu ainoastaan langasta, vaan minulla on pallurat todennäköisesti hieman eri paikoissa kuin sinulla. Minä olen aloittanut kuviokerrosta kolmella eri tavalla, aloitikko sinä kahdella tavalla? Palluroiden kokoero varmaan johtuu langasta.

  3. No onpa tosi erikoisen nätti. Jospa minäkin koettaisin niin nähdään syntyykö kolmas erilainen versio (tai mones)! Luultavasti kyllä syntyy…

   1. Heippa Liisa
    Nyt täällä käy sellainen vilinä, etten ennätä pysyä perässä. Huivit ovat mielenkiintoinen asia.
    teeppä vaan kolmas versio. Tuossa jo kirjoittelin Helenalle. Kunhan hän vastaa niin yksi syy eroon saattaa selvitä. Kumminkin huivit pienillä eroilla ovat yhtä ihastuttavia ja helppoja.

  4. Minäkin kerään rohkeutta aloittaa Haapsalu-huivi. Lankaa on ja malleja löytyy. Vaan nyt jäi tuo myssybuumi päälle. Olen neulonut nyt viikonloppuna kaksi erilaista, mitä nuo blogissani esitellyt. Viimeisestä tuli niin nätti, että täytyy tehdä heti toinen samanlainen.

  5. Jos oikein noista kuvista sain selville, niin Helenan huivissa on mallikerrassa 6 silmukkaa ja heti siihen samaan silmukkaan yhteenneulottujen tilalle lisätty silmukat, sinulla 7 silmukan mallikerta ja yhteenneulottujen jälkeen lisätty silmukat seuraavaan silmukkaan eikä siihen yhteenneulottuun. Kauniita molemmat!

   Virkkuukoukulla on helpompi ja nopeampi tuo joustava päättely tehdä, säästyy silmukoiden vasemmalle puikolle takaisin siirtelyltä, kun koukulla vetää langan niiden kahden silmukan läpi ja lopputulos on identtinen, lanka tekee saman ”matkan”.

   1. Kiitos Päivi!
    Tuopa on mielenkiintoinen havainto, en millään olisi itse keksinyt. Se saattaa selittää myös Helenan sykerön pienemmän koon. Minäpä kokeilen. Virkkuukoukun avulla päättelemistä tulen myös kokeilemaan.

  6. Mielenkiintoinen sivusto tämä, jonka tänään löysin! Olen neulonut paljon, mutta melkein aina ”omasta päästä”. Nyt taidan kokeilla tuota huivia, jonka malli oli kirjoitettu minunkin ymmärtämälläni tavalla – kiitos!

  7. Hei Leena!

   Tulin tännekin vastaamaan blogiini jättämääsi kysymykseen.

   Siispä:

   Vilpun hatun Suorassa osassa on 95 silmukkaa ja sen korkeus on n. 12 cm. Näillä mitoilla hattu on sopivan tiivis, mutta ehkä hitusen liian korkea. Nyt aloittaisin kavennukset senttiä, kahta aiemmin. Paljosta ei ole kiinni, mutta kovemmassa menossa hattu meinaa välillä valua silmille, pah sentään.

  8. Anteeksi Leena, minusta tuntuu, että olen unohtanut vastata kysymykseesi, enkä löydä sitä nyt enää mistään. Lähetätkö uudestaan sähköpostia, jos vielä muistat mitä kysyit huivin aloituksesta. Kiitos! Tosin tuo Päivin selitys aikaisemmassa kommentissa kuulostaa juuri siltä, mitä minäkin epäilen huiviemme eroksi, en ehkä olisi itse osannut pukea sitä noin hyvin sanoiksi 🙂 Niin, paitsi että minulla on siinä 5 silmukkaa, ei 6.

  9. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
   I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info.
   Thanks for the post. I will certainly comeback.

  10. Hei! Voisitko kertoa, miten tuo 5 silmukan peräkkäin luominen todella tapahtuu. Yhden silmukan osaan kyllä edellisestä lisätä, mutta miten nuo kaikki viisi..? 🙂

   1. Luot uudet viisi silmukkaa yhteen silmukkaan. Ensin neulot ihan tavallisesti oikeaa, mutta et poista neulottua silmukkaa puikolta. Tämän jälkeen samalla tavalla neuloen toinen silmukka vanhan silmukan takareunaan. Nyt on kaksi silmukkaa. Kolmannen neulot taas etureunaan ,neljännen takareunaan ja viidennen etureunaan. Yhteen silmukkaan väkerrät viisi silmukkaa. En minä paremmin osaa neuvoa. Uudelleen ongelmakohtaa tai kerro onnistyitko.

    1. Kiitos paljon, tajusin nyt lisäyksen! 🙂 Ratkaisevaa oli tuo: ”mutta et poista neulottua silmukkaa puikolta” :D. Seuraavaksi mietinnässä ohjeen kohta: ”ja taas mallikuviokerros, mutta siten, että kuvion (kukan) keskikohta tulee edellisen kuvion välisilmukan kohtaan”. Että miten sitten käytännössä… montako silmukkaa mahtaa tulla alkuun ennen toista ja kolmatta mallikuviokerrosta..? Mutta, kokeilen jotain ellet sitten ehdi sitä ennen asiaa vielä valaista. 🙂

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *