Voihan setu-pitsi!

Olipa hauskaa käydä Setomaalla virkkaamassa Ulve Kangron opastuksella. Tässä linkissä Ulve opettaa tuota perinne pitsiä. Nyt tuon videon katsominen tuntuu niin tutulta, kun ymmärtää mitä siinä tehdään.

setotilkku2.jpg

Tämän tilkkuni paika on vitriinissä. Punainen keskusta on nyt oikein, mutta olen eestaas virkannut (purkanut) sitä ainakin 10 kertaa. Reunustin tilkun nyt kotona ja siinä on monta virhettä etenkin aloituskulman valkeassa osuudessa, mutta opin minä vielä senkin. Reunahan eivät kuuluneet opetukseen, mutta keskusta kuului ja se on nyt oikein, vaikka onkin nyhrääntynuyt, melkein huopunut jatkuvasta purkamisesta.

tilkut1.jpg

Kaksi helpompaa tilkkuani on tässä. Kaikenkaikkiaan on tunne, että alan hallita tuon jutun. Kun saan auton käyttööni, niin menen Pirtille katsomaan, onko siellä yksisäikeistä kampalankaa. Lanka saisi olla hieman paksumpaa, kuin tuo Virossa käyttämämme, niin ei tarvitsisi virkata kaksinkertaisella. Karstalankaa tiedän siellä olevan yksinkertaisena, sitä käytetään raanuissa, mutta kampalangan tilannetta en tiedä. Jos ei löydy, niin valmistakoot!  Valkea olisi hyvää, sen voisi itse värjätä. Silloin pitsiin tulisi 1800-luvun tunne.

Setomaan pitsinvirkkausmatka oli mahtava kokemus. Kiitos Ulvelle, apuopettajalle, Airi Lautakarille, Suurelle Käsityölehdelle ja koko matkaseurueelle. Kaikki matkalaiset olivat syvästi käsitöistä kiinnostuneita ja se loin yhteishengen, jota harvoin kokee. En tiedä,  löytävätkö kiitoksen saaneet niitä täältä blogistani, mutta silti  ne tänne nyt kuuluu.

2 thoughts on “Voihan setu-pitsi!”

  1. Hei!

    Ihastuin tähän ketjusilmukkakirjontaan (tai mikä se oikeastaan on) niin paljon, kun olen näitä sinun töitäsi kattellut.
    Onko sulla ideaa, mistä voisin alkaa niitä malleja tai kuvioita metsästää? Esim joku kirja tai lehti.

  2. Ketjupistokirjontaan minulla ei ole muuta kirjaa tiedossa, kuin tuo Stenjij-Ollilan Karjalan kirjonta. Sen viimeisimpiä malleja ovat vastaavanlaiset ornamenttityyppiset mallit kuin tuossa liinassa, jonka ohjeet olen laittanut tänne. Jos taas haluat tyynyn mallin, niin minulla on yksi skannattuna kahtena kappaleena. Laita minulle sähköpostia blogissa näkyvään osoitteeseen, niin saat sen omaan postiisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *