Kämmekkäät karpalosuolle

syksynhehkua.jpg

Ilmoittautuessani huovutushaasteeseen, päätin huovuttaa ihan oikeasti, eli läträtä mäntysuovalla sekä kuumalla ja kylmällä vedellä vuoronperään. Siitä on varmaan lähes kymmenen vuotta, kun olen oikeasti huovuttanut. Silloin tein tyttäreni kanssa tossuja, patakintaita ym mukavaa. Tuon jälkeen olen vain nelonut hahtuvaa huovuttaen pyykkikoneella tai sitten tehnyt kuvia sekä hahmoja neulalla.

Käytännön ihmisenä päädyin kämmekkäisiin, sillä niitä näin syksyisin aina tarvitaan. Mutta huovutustaidot olivat ruosteessa. Ensimmäisestä oikean käden kämmekkäästä tuli villapallon pohjaan hyvää materiaalia. Olin siihen laittanut syksyn värit valmiiksi, mutta mössöä tuli. Vasemman käden kämmekään tein sitten vain mustasta villasta. Kämmenen puolelta piti leikata (hyi hyi), kun nousi liian korkealle. Värit ja karpalot laitoin neulalla jälkeenpäin, mutta huovutin ne vielä  tiukemmalle mäntysuovalla. Toisesta oikean käden kämmekkäästä tuli sitten  liian pieni, ja vasta kolmas kerta onnistui oikeaan käteen.

suolla.jpg

Tein kämmekkäät eilen illalla ja aamulla olin sitten sitä mieltä, että ne ovat aivan liian värikkäät ja sekaisen näköiset. Mutta suolla oli paljon enemmän värejä, kuin mitä olin villaa laittanut.

kotona.jpg

Hyvin toimivat, viiden litran sankko tuli täyteen. Kädet pysyivät notkeina lämmön ansiosta, mutta selkäraukka ei tykännyt ja nyt olen ihan kankea.

Tuossa kämmekkään kämmenellä on kolme marjaa, joissa on reikä ja mehut kaikki on imetty pois. Joku muukin marjastaa samalla suolla. Mättäillä auringonpuolella olevat kirkkaanpunaiset karpalot olivat menneet tuon pienen marjastajan suuhun, mutta vastapäisen puolen marjat olivat jätetty minulle. Tämä marjastaja ei myöskään ollut puuttunut niihin karpaloihin, joiden väri oli tullut tummanpunaiseksi. Mikähän tuo mahtaa olla? Pieni metsähiirikö?

Tuo huovuttaminen pitkästä aikaa oli oikeastaan mukavaa. Kun neljäs kämmekäs jo oli mielestäni aika hyvä, niin heräsi ajatus  tehdä niitä joululahjoiksi. Koristeeksi voisin laittaa neulalla obinugrilaisen kuvion, shamanistinen malli sopii oikein hyvin villaan. Kämeekkään sisälle sitten neuloisin kuvion värillä sormikkaat. Täytyypä pistää harkintaan.

Noita obinurgrilaisia kuvioita löytyy Maija-Leena Seppälän kirjasta Ornamentteja ommellen, mikä on ilmestynyt Editan kustantamana 2000 käsintekijät-sarjassa.

12 thoughts on “Kämmekkäät karpalosuolle”

 1. Hienot kämmekkäät tuli. Kannatti nähdä kuvailemasi vaiva vaikka jouduitkin menemään monen mutkan kautta. Ja aivan ihanalta lahjalta kuulostaa kuvailemasi setti. Ei mene tuuli varmasti rystysiin.

  Lisäsin linkin tähän postaukseen huovutushaastesivulle.

  Hoidahan selkäsi kuntoon 🙂

 2. Annoin äidille synttäri lahjaksi. Äiti haluaisi, että ne ommeltaisiin johonkin laukkuun koristeeksi, mutta saa nähdä mihin päättyvät! 🙂

  Ihanat nuo sinun käsine jutut! 🙂 Todella syksyn väriset! =)

 3. Tulin vastavierailulle katsomaan, mitä Leena tekee. Hienot kämmekkäät olit tehnyt. Minulle uusi sana. Tuolla alempana on tosi kaunis tuoli.

 4. Todella mukavan ja hienon näköiset kämmekkäät (hauska sana, tietysti täytyy tehdä ero kynsikkäisiin 😉 )

 5. Todella kauniit kämmekkäät, eikä minun mielestä yhtään liian värikkäät. Hienoa, kun osaa tehdä tuommoisia käyttöesineitä eikä pelkkää tasoa. Lahjaideasi kuulostaa upealta!

 6. Kämmekäs sana näyttää kiinnostavan. Kyllä minä sitä ennen tuohon laittamista makustelin ja mietin voinko käyttää. Mutta sitten Kun näin Tuijan
  http://tuija.vuodatus.net/blog/1592330
  käyttäneen sitä, niin ajattelin sanan olevan ihan yleisesti käytössä. Hyvä sana tuollaiselle osalapselle, joka ei ole ranneke, koska on tarkoitus lämmittää jo vähän sormiakin, eikä kynsikkäs, kun sormilla ei ole erillisiä suojia.
  Kiitos kehuista. Oli tuo huovutustaito vähän päässyt ruostumaan, mutta tämä Risulinnun haaste antoi uutta intoa sytventyä asiaan paremmin.

 7. Heippa,
  Hienot kämmekkäät! Sain linkin blogiisi, kun kyselin kynsikkäiden huovutukseen vinkkejä. Voisinkin huovuttaa kämmekkäät, joten olisiko sinulla antaa hieman vinkkejä? Oon pyörittänyt tasaista ja palloja, mutta enpä oikein tiedä miten noita lähtisi tekemään.
  Kiitos jo etukäteen!
  -petra-

 8. Hei Petra
  Valmista ensin kaava paksusta muovista. Minä tein sen ilmakuplia sisältävästä pakkausten pehmennys muovista. Kaava saa olla reippaasti suurempi kuin kämmenesi, noin 25% suurempi on aika hyvä ja peukalon ja sormien kohdalta vähän ylipitkä. Sitten kieputa villaa ohuin kerroksin yhtenäisesti kaavan ympärille, niin että peukalon, sormien ja ranteen kohdalta muovia jää näkyviin. Peukalon sormienpuoleinen kohta on vähän hankala, mutta jos siihen jää huonokohta tai tulee ihan reikä, niin sen voi myöhemmin paikata. Vain kokemus sanoo mikä on oikea villan määrä, mutta kun olet huovuttanut tasoa, niin uskon sinulla olevan jo jonkinlaisen näppituntuman. Liian pieneksi huopuneessa kämmekkäässä oli liian vähän villaa, mutta kaava sama.
  Lähde sitten huovuttamaan kaavan ollessa sisäällä lämpimällä vedellä ja saippualla. Se venähti tuossa alkuvaiheessa, älä säikähdä sitä. Kämmekkääni on vielä venähtäneessä muodossa kun otin kaavan pois ja jatkoin huovutusta, niin että käsi oli välillä sisällä estämässä yhteen huopumista. Kun tuo vaara oli mennyt ohi, niin kämmekästähän pystyi huovuttamaan rajuinkin ottein, vääntelin ja kääntelin ja kastelin vuoroin kuumaan ja kylmään veteen, enkä säästänyt saippuaa. Reunojen kohdalla saa olla tarkkana, etteivät viru, taisin poistaa jonkun viruman saksilla, mutta yritin peittää jäljen ylimääräisellä huovuttamisella. Loppuvaiheessa oma käsi on paras muotti, se sisällä voi toisella kädellä hieroa kämmekästä muotoonsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *