”Perinnepestyt” sukat

sukat

Nyt on sitten kansallispuvun raidoitus sukissa. En tiedä onko sukkien idean kehittäjä lukenut minun kantaaottavan blogikirjoitukseni , mutta samasta kaupungista ollaan. Sukat on teettänyt Taito Itä-Suomi ry ja ne on tehnyt mikkeliläinen pieni sukkatehdas Mi- Sukka, joka valmistaa  asiakkaidensa tilaamia sukkia. Ostin sukat Kenkäverosta , mutta näyttää Taito-lehtikin niitä myyvän. Virolaista vaikutusta, mutta se ei mitään haittaa. Kyllä minä nyt nokkaani pikkuisen nostan pystyyn päin, kun kerran asiasta kirjoitin kesäkuussa. Punaisten sukkien raidoitus on Mäntyharjun kansallispuvusta ja mustien Pieksämäen seudun kansallispuvusta. Myös muita raidoituksia löytyy Etelä-Savon kuntien pukujen pohjalta.

Kuvasin sukat uusimman kudonnaiseni päällä. Siinä on jo aikaisemmin esittelemässäni pellavaloimessa kaislaa pomsissa pomppaamassa esille, muuten täyttä pellavaa.

8 thoughts on “”Perinnepestyt” sukat”

 1. Kiitos mukavasta kommentista Karjala-lehden artikkeliin. Itse en ole sitä vielä nähnyt, täytyy käydä kirjastossa tai sitten äitini luona käydessä näen sen.

  Mukavaa, jos näitä kansallispukuraitaisia sukkia tulisi vielä lisää.

 2. Voisihan noita kansallispukuraitaisia sukkia kai neuloa itsekin; tulisi vähemmän ”teollinen” tuntu…

 3. Hih, hauska yhteensattuma! Olen jo pitkään ihmetellyt ja harmitellut, miksi Suomessa ei osata arvostaa ja hyödyntää omaa kansanperinnettä uusilla tavoilla – kuten Virossa esim. tennareissa ja saunajakkaroissa. Tänään lainasin kirjastosta kansallispukukirjan ja ajattelin Sukkasadossa neuloa kansallispukuraitaisia sukkia. Ja juuri nyt eksyin ekaa kertaa blogiisi Vinttikamarista ja verstaalta -blogin kautta 🙂

  1. Loistavaa Ellimelli!
   Taidanpa lähteä mukaan noihin sukkatalkoisiin ja kyllä me saadaan tuo Pirlekin mukaan.

 4. Just tätä samaa asiaa olen ajatellut ja ihastellut Tallinnassa miten on kivasti on käytetty kansallispukukangasta laukuissa ja kukkaroissa yms. Ehkä olen blogiinikin asiasta kirjoittanut, en nyt ehdi tarkistamaan.
  Mun mielestä kansallisesta perinnöstä ja taidosta pitää olla ylpeä ja rohkeasti käyttää sitä eikä haudata museoiden uumeniin. Niih;) Ja juu, kansalliskuvioituja villasukkia yms. kaikki vaan joukolla tekemään.
  Kirjovirkkaustakin nyt kesällä kokeilin sillä ajatuksella, että jos innostuisin jotain perinnetyylistä virkkailemaan. Aika näyttää.

 5. Hei Leena, Pussukan yläreunalla on oikea tarkoitus. Ompelen kangassuikaleen ensin nurjalle puolelle ja kännän sen sitten oikealle puolelle ja tikkaan kiinni. Viimeiseksi ompelen tähän kaitaleeseen vetoketjun. Kaitale huolittelee reunan. Tämänkin pussukan kolme kerrosta, päällinen , vuori ja vanu on koristetikattu yhteen ja jos semmoisen reunaa rupeaisi taittamaan nurjalle, tulisi siitä paksu ja tönkkö. Onnittelut tuosta kutomiskilpailujen voitosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *