Kauha, antiikkituoli ja pienen kirjoituspöydän entisöinti

Menin puolitoista vuotta sitten kansalaisopiston vanhojen huonekalujen kunnostuskurssille siksi, että olin perinyt vanhan venäläistä biedermaieria olevan tuolin ja halusin sen entisöidä. Tuoli tulikin valmiiksi ja sen jälkeen isoisäni vanha nojatuoli, josta olen laittanut  oman postauksen.

biedermaier.jpg

Tänään tein tuolla kurssilla välityönä puurokauhan, joka nyt pääsi kuvaan tuon biedermaier-tuolin päälle. Ei kauha tarkkaa tarkastelua kestä, kuva on armollinen, sillä siinä on epäsymmetrisyyttä ja pieniä myhkyröitä, mutta joulupuuron sen avulla keitän.  Jouduin työstämään kauhaa suurilla koneilla, jollaisia en aikaisemmin ole koskaan käyttänyt: vannesaha, pystyporakone ja siinä erityinen poteron hieontaan sopiva laite sekä iso hieomakone. Poteron tein taltalla hiomakuntoon. Voi olla, että minua ei enää puutöistä saa millään pois, mutta saatan vaihtaa kurssia sellaiseen, missä opetetaan työstämään puusta kaikenlaista kivaa, pikkuesineitä ja mikseipä huonekalujakin. Tämä vuosi menee kuitenkin entisöinnissä.

kirjoituspoyta.jpg

Sillä tämän talven urkkani on tämän  pienen kirjoituspöydän kunnostus mökille tietokonepöydäksi. Kannettavaa tietokonetta ja langatonta yhteyttä aletaan harkita vasta sitten, kun pöytä on hinkattu kaikesta maalista, hiottu, petsattu ja lakattu. Poikani totesi, että etkö sinä enempää enää työtä keksi. Hänen mielestään tämä alunperin petsattu pöytä, olisi pitänyt vain maalata uudestaan. Mutta eihän se ole entisöintiä.  Laatikkoiden etusivut ja niihin kuuluvat puuvetimet ovat jo aika pitkällä, mutta kauan menee, ennenkuin täällä pääsen julkaisemaan kuvan kunnostetusta pöydästä, toivottavasti jaksan pitää blogia sinne saakka.

Lisätty 31.1.2010

Olen joutunut poistamaan tästä artikkelista kommentointi mahdollisuuden roskapostihyökkäysten takia. Jos haluat vaihtaa mielipiteitäni näistä entisöinti asioista, niin kirjoita blogini uusimpaan artikkeliin.

7 thoughts on “Kauha, antiikkituoli ja pienen kirjoituspöydän entisöinti”

 1. Ihanaa! Kyllä tuollaisella omatekoisella kauhalla joulupuurot keittelee 😀

  Ehkäpä viimein alkuvuodesta saan itseni ja keittiöntuolit entisöintikurssille; se on ollut jo pari vuotta ohjelmassa, mutta korut on vieneet kaiken aikani ;-D

 2. Kiitos vierailustasi 🙂 Mielenkiintoista puuhaa sinullakin tuntuu olevan. Virkatut korut ovat myös upeat.

  Niin, kysyit siitä hopeasavesta. Se on ainetta joka sisältää hopeahiukkasten lisäksi orgaanisia sidosaineita ja vettä. Nämä tekevät siitä saventyylisen. Kun savi poltetaan 600-900 asteessa, orgaaniset aineet palavat pois. Jäljelle jäävät hopeahiukkaset, jotka kiinnittyvät toisiinsa. Näin siitä tulee hienohopeaa, joka on 99.9% hopeaa. Ihan mielenkiintoinen kokeiluaihe 🙂

 3. Voi että. Ihan sydän muljahti kun näin paitsi kauhan, niin varsinkin sen alla olevan tuolin. Upeita. — terveisiä kintaalta, se ilmestyy varmaan parin viikon sisällä sivuilleni. Pääset sitten sinäkin neulomaan, sikäli kuin hiomiselta ja putsaamiselta ehdit!

 4. Nuo entisöinti hommat ovat niin upeita töitä. Ja varmaan aika rankkojakin, itse kun en jaksaisi hioa ja hioa….
  Kauha on kaunis ja pöydästä varmasti tulee niin komea:)

 5. Kiitos vierailusta! Ideoitani saa tutkia ihan vapaasti jos niistä tarttuisi jotakin hihaan. Hieno tuoli. Olin edellisessa elämässä erikoismaalarikoulussa ja olen entisöinyt itsekin. Puutyöt olivat silloin suurta hupia, kun oli kaikki pelit ja vehkeet käsillä. Olet ahkeraa sorttia ja selvästi näppärä käsistäsi. Hienoo. Käsillä tekeminen on parasta hupia.

 6. Kivoja virikkeitä värkkäät, tiedätkö minkä firman tekemä tuo pieni kirjoituspöytä mahtaa olla?

 7. Jari
  Pienen kirjoituspöydän on valmistanut Lahden puukaluste oy varmaan 40-50 luvuilla.

Kommentointi on suljettu.