Härkäviikoille

Joulun aika päättyi siihen, että lähdin loppiaisen jälkeisenä päivänä viemään pientä lomalaista Turkuun junalla. Kuuden tunnin junamatka, sinä aikanahan voi tehdä mitä vain. Koska lähdimme mökiltä niin minulla oli vain rajoitettu määrä tarvikkeita. Mutta villalankaa löytyy aina ja nyt mukaan lähti ryijyneula, sillä kinnasneulatyö houkutti, olihan minulla sellaisen junatekemisestä niin mukavia muistoja kesältä. Ryijyneula osoittautuikin ainakin yhtä hyväksi työvälineeksi neulaamiseen kuin omistamani äimät.

Panin ensimmäisen kintaan alulle jo mökillä. Olin tehnyt noita pyöreitä  useammalla värillä tehtäviä alkuja jo neljä kertaa, mutta silti piti katsoa ohjetta Väkerrys-blogin pitäjän nettisivuilta. Suosittelen noita sivuja, ne ovat ihanasti uudistuneet ja sieltä pääsee saman tekijän suurenmoisiin videoihin. Nyt tuo unohtunut alkulenkin kiristäminen taitaa painua jo pikkuhiljaa aivojeni automaatio-osastolle, kun siitä vielä tähän kirjoitan. Olen iloinen lapasten spiraalirakenteen hallitsemisesta ja  senhän voi viedä myös pyörövirkkaukseen. Lapaset tulivat melkein valmiiksi edestakaisella junamatkalla, ja kun  intoa neulaamiseen  jäi jäljelle, niin aloitin tehdä sukkia, jotka tehdään yhtäjaksoisesti, siis ilman kantapään erikseen tekemistä.  Tämän sukkamallin kanssa en ollut vielä sinukauppoja tehnyt ja  Väkerryksen pitäjäkin on kokenut mallin haastavaksi.

Ensimmäisenä on vanha kuvani sukan rakenteesta. Se on opetusvihkosesta Kansanomaisia käsitöitä, joka löytyi Mikkelin kirjaston varastosta. Kuvasin  sukkien valmistumista vaiheittain ja laitan tähän runsaasti kuvia , jottei kaikkien pidä yrityksen ja erehdyksen kautta päästä tämän sukkamallin voittajaksi. Tuo kärjestä kantapäähän ulottuva pohjapiippa pitää tehdä kantapään loppuun asti ulottuvaksi, sillä muuten sukka jää liian pieneksi. Kun katsoo rakennekuvaa, niin luulisi, että piipan tulisi olla muutama sentti lyhyempi, mutta ei, pituutta häviää johonkin. Toinen vaikea kohta on sitten säädellä sivuissa levennyksiä ja pohjassa kavennuksia.  Sukkieni kärjet eivät ole samannäköiset. Toisena tehty sukka on parempi. Siinä lisäsin heti kärjen ensimmäisillä kerroksilla enemmän, joten ne kerrokset missä pitää sivuilla leventää ja pohjassa kaventaa jäivät vain kahteen. Ensimmäisessä sukassa kavensin joillakin kerroksilla liikaa ja  sekin tekee sukkaan epätasaisuutta. Tämä sarjan viimeisen kuvan jälkeen  siirryin taas neulaamaan ensimmäistä sukkaa. Tämän jälkeen vaihdoin aina sukkaa joka säikeen jälkeen ja sillä tavalla varmistin että niistä tulee suunnilleen samankokoiset.

Siinä ne nyt ovat valmiina. Pienet muoto vaihtelut eivät haittaa mitään, kun sukat ovat jalassa , niitä ei edes huomaa. Nyt sitten koristelemaan, tuollaisina ne ovat asialliset, mutta aika tylsät.

Nyt olen yhden päivän tassutellut kotona noilla sukilla. Ne istuvat erittäin hyvin jalassa, mutta saappaisiin ne ovat liian paksut. Villakirjonnassa käytin lapasten lankoja. Kirjonta hieman takkusi, sillä lanka oli liian paksua. Neulaamiseen tuo lanka taas oli oikein hyvää ja se on virolaisesta lammastalosta ostettua ja Hiiunmaan museokehräämössä kehrättyä paksua kaksisäikeistä vironvillaa. Olen itse värjännyt punertavan langan  veriseitikin jälkiliemellä ja keltaisenvihreän tateilla. Sukat taas on tehty torilta ostetusta vahvistetusta  harmaasta sukkalangasta ja niiden väri on punapuulla aikaansaatu. Molemmat työt olen neulannut venäjäksi.

Kirjonta viekin sitten varsinaiseen härkäviikojen uurastukseen. Rekipeittotekeleeni on seisonut viime keväästä asti. Nyt olen penkonut sen esiin ja levittänyt lattialle.

Malli alkaa olla valmis. Meinaan kirjoa siihen kansansatuja ja neljä vuodenaikaa.  En kerro montako satua siihen tulee, sillä teen siitä kilpailun sitten joskus, kun rekipeitto on valmis ja jos minä vielä silloin pidän blogia. Mutta pakkasen kuvan sommittelu puuttuu tuolta ylimmästä vinoruudusta, en ole keksinyt miten tuota tänä talvenakin tuttua sääilmiötä kuvaisin. Auta ystävä hyvä.

17 thoughts on “Härkäviikoille”

 1. Oletpa taas ahkeroinut. Tuo kirjonta tossuissa on oikein kiva, ja viimeistelee tossun ulkonäön. Ja rekipettoprojektia on taas kiva seurata. Olisiko pakkasen puhuria jossain satukirjassa tai aapisessa tms. kuvattu pilvellä, joka posket pullollaan puhaltelee pakkasta ja lunta.

  1. Ei hasumpaa Pia! Kiitos! Pullea pilvi puhaltaa kohti jänistä. Sitä taidankin alkaa sommitella. Silloin jää sivuille tilaa jääkukkasille, jotka sinne haluan laittaa.

 2. Upeat nuo töppöset. Minäkin olen valmistautunut kinnasnaulatekniikkaan hankkimalla kinnasneulan, mutta epäilen ettei ole vielä tämän vuoden juttu, mutta ompahan tarvittaessa neula valmiina…

 3. Onhan tuossa rojektia, meinaan rekipeitossa. Minäkin joskus 30-vuotta takaperin jajttelin, että olisi mukava tehdä. Näin jonkun mummelin tekeleen ja se oli niin kaunis. Ei ole vielä ollut aikaa.
  Minullakin on noita kinnasneuloja jemmassa useampikin, äitini peruja. Vielä ei ole neulakinnastekniikan aikakaan. Sinulta sensijaan valmistuu aina uutta ja erikoista.

 4. Oohh… olen aivan ihastuksissani noista töppösistä ja kateellinenkin taidostasi. Perässä tullaan, pääsen kahden päivän vierusoppiin tutulleni joka hallitsee tuon kinnastekniikan.
  Rekipeittoosi minulle tuli aivan sama kuvaidea kuin Piallekin. Se olisi tarpeeksi yksinkertainen toteuttaa pieneen tilaan.
  Hyvää vuoden jatkoa, t. Lea P.

 5. Töppösiä minäkin jäin tuijottelemaan. Onpas kivat! Olenkin muuten jo odotellut kuulumisia rekipeitosta. Hauskaa nähdä miten työ edistyy!

  Ja punaisin poskin totean että Viritys on pystyssä taas. Vähänks olen nolona.

 6. Onpa kauniit töppöset!
  Kiva, kun laito9it kuvia myös tekovaiheesta.
  Täällä piipahtaessa aina innostuu jostain uudesta.
  Peittoa odotellen 🙂

 7. Onpa upeat töppöset. Ja kiitos myös ohjekuvauksesta. Aloitin vähän aikaa sitten tekemään myös töppösiä, mutta kärjestä alkaen. Nyt olen kantapäässä. Enkä ole ollenkaan varma saanko niitä onnistumaan. Seuraavat kokeilenkin sitten tuolla neuvomallasi tavalla.

 8. Voi peiton valmistumista odottavat, teille käy aika pitkäksi. Tosin tänään sain neuvoja Mikkelin kansalaisopiston näyttelyn avajaisissa suurien pintojen täyttämisestä, mikä on ollut ongelmana. Aion heti yrittää. Sain myös luvan tuoda peittoni ensiviikolla alkavalle mosaiikkikurssille saadakseni sielläkin jossakin välissä pientä neuvontaa.

 9. Tuo on mielenkiintoinen tekniikka, jota en ole koskaan kokeillut. Kauniit kirjonnat tossuissa, taitaapa idea olla käsityömatkojesi satoa 😉

 10. Kiitos blogivierailusta. Olen nyt päässyt töppösissä kantapään ohi (tein sen niin kuin lapasessa peukalon) ja teen vartta. Oletko kaventanut omissa töppösissäsi varressa? Mieleni tekisi hieman kaventaa, mutta pelkään, että sitten ne eivät mahdukaan enää jalkaan, neulattu kun ei jousta kovin paljon. Ja purkaminen on melkoista tuskaa.

 11. No nyt sain tilaisuuden haastella sinua… käytkö hakemassa jotain tuolta Kädellisestä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *