Vikkelisukat

Esittelin joku aika sitten keskeneräisiä Äyräpään sukkia, joiden ohje on Mary Oljen kirjassa Suomalaisia sukkia. Nyt sukat ovat valmiit. En ole täysin tyytyväinen, joten neulon vikkeleitä varmaan vielä parit eri langoista, jotta pääsen niiden kanssa sinuksi. Näinhän minulla on aina tapana, teen niin kauan uutta asiaa, että sen varmasti osaan.

Narulla ne näyttävät kauniilta, ja jaloissanikin istuvat hyvin, mutta neuleen pinta on epätasainen ja viruu pohkeessa aikalailla. Silmiä voisi olla hieman enemmän. Puikot olivat numeroa kaksi, mutta 1,75 olisi varmaan ollut sopivampi koko.

Kuvio on tehty kaksinkertaisella nurjalla. Itse kyllä käyttäisin siitä nimitystä kierretty nurja, mutta kun Mary on antanut sille nimen kaksinkertainen, niin olkoon. Edellisessä kirjoituksessani kerroin tuon tekemisestä. Vikkelisukissa on aina takasauma, sen kuvaaminen yksikseen oli vähän hankalaa. Tuossa takasaumassa on kerroksen vaihtumiskohta ja pohkeen kavennukset. Minulla myös lisäykset sillä tein niitä polvikuopan jälkeen ohjeesta poiketen.

Silmiäkin minulla on enemmän kuin ohjeessa, sillä käyttämäni lanka (se missä kuvassa on puikot) on selvästi ohuempaa kuin Mary Oljen ohjeiden paksulanka, joka on suunnilleen Nallen vahvuista. Seuraavat sukkani teen myös Nallea ohuemmasta langasta. Tuossa saksalaisessa langassa on tiukempi kierre ja se joustaa enemmän, mutta samanpaksuista se on kuin valmiiden sukkien lanka. Jos siitäkään ei tule mieleistäni pintaa, niin kolmannet varmaan ovat sitten meidän Nallukasta. Tiedän että ulkonäöltään parhaimmat sukat tulisivat käsittelemättömästä karstalangasta , mutta kun ne kestävät vain pyhättömän viikon pohjasta ehjinä, niin en tee. Kunpa löytyisi joku vahvistettu puuvillasekoitelanka, jossa jousto olisi yhtä hyvää kuin villalangassa. Niissä  kelpaisi kesälläkin kirmaista, mutta sellaista lankaa ei taida olla.

14 thoughts on “Vikkelisukat”

 1. Aikamaoisen työn olet sukkien kanssa tehnyt, polvisukat ja noin ohut lanka! Mutta taidatkin olla jo aika tottunut noihin ohuihin lankohin ja alta 2mm puikkoihin 🙂
  Minäpä pääsin tänään rukin ääreen! ihan ei vielä ole juttua blogiin asti, mutta pitihän sitä nyt edes sinulle käydä leuhkimassa 😀

  1. Opit taatusti paremmin kehräämään kuin minä, kun nuorena alat opetella. Minulla ei vieläkään tule tasaista ohutta lankaa.

 2. On näissä sukissa ollut työtä. Ihan hyviltä nämä kuvat näyttävät. Tiedätkö miksi sukkien nimi on vinkkelisukka?

  1. Kuule Pia, en tiedä. Sen asian selvittäminen on kyllä käynyt mielessäni.

 3. Todella kauniit! Äyräpäästä itse asiassa ovat sukujuureni kotoisin, pitäisikin esi-isiä kunnioittaakseni tehdä tuommoiset – tai edes ostaa tuo kirja (vihdoinkin), josta ohje löytyy!

 4. Semmosta joustavaa pv-lankaa minäkin keväällä kaipasin kun piti vanhemmalle tytölleni neuloa se toppi. Nyt kun käväisin paikallisessa lankakaupassa, niin siellä oli esittelyssä juuri semmosta lankaa. En muista langan nimeä, oli jotain uutta.
  Sinä se jaksat vääntää noita pitkiä sukkia.
  Minä olen yrittänyt kehräillä myös, rukki alkoi taas temppuilemaan. En ymmärrä mistä se taas suuttui.

  1. Kiitos Purnauskis, annoinkin tiedon jo mennä eteenpäin ravelryssä.

 5. Ja mitä tulee siun blogin useisiin vierailuihin, siun blogi on paras! Sieltä saa käsityöantia kerrakseen, kumarrus monipuolisille taidoillesi!

 6. Miullakin on vikkelisukat suunnitelmissa, joten oli hyvä lukea siun havaintoja. Hienot sukat joka tapauksessa.

 7. olen sairaslomalla leikkauksen takia, joten ajattelin tehdä jotain hyödyllistä ajan kuluttamiseksi. Sain paljon ideoita käsitöihin sivultasi, kiitos paljon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *