Kansallispukujen korjausta

Olen nyt kolmatta päivää korjaillut vanhoja kansallispukuja. Itse tein nuo puvut 70-luvulla Mikkelin käsityökeskuksessa.  Ensiksi tein äitini vanhan puvun hameeseen muut osat. Homma oli niin kiehtovaa, että toisena talvena valmistin lapsen puvun ja tädilleni saman Käkisalmen puvun minkä olin itselleni tehnyt. Tyttäreni kasvoi ulos lapsenpuvusta ja tätini kuoli ja hänen sisarensa päättivät antaa tekemäni puvun minulle. Muuttelin sitä hieman pitkäksi venyneelle tyttärelleni.  Kun hän  lopetti helkanuoriuransa lähtiessään muualle opiskelemaan, niin puku jäi  komerooni, josta sitä aina tarpeen tullen itse käytin, sillä tuo äitini vanha hame oli minulle aivan liian lyhyt.

Viime talvena asiat alkoivat vähitellen muuttua. Löysin kansallispukufoorumin, missä kaikenlaisten keskustelujen kautta päädyin tuon Käkisalmen puvun naineen naisen päähineeseen. Meillä oli ollut vain tupsullisia pirtanauhoja ja eihän sitä mummoihminen enää voi tyttönä hypätä, ja olin käyttänyt pukua ilman päähinettä. Fooruminpitäjä Soja selvittikin minkälainen huntu tuohon pukuun kuului ja minä päätin sen hankkia. Päärmäsin itse hunnun ja ompelin yhdistävän reikäompeleen, millä ennen vanhaan oli liitetty liian kapeita kankaita toisiinsa.

Siinä olikin pähkäilemistä ja pari tuntia meni miettimisessä miten tuon tekee. Päädyin pitkillä tikeillä tikkaamaan kappaleet teflonpöytäliinakankaan reunasuikaleeseen, mitä olimme saaneet Ukkolaan matonkuteiksi. Toinen kuva on tilanteesta kun pallokärkineula katkesi ja lopun jouduin tekemään teräväkärkisellä kirjontaneulalla. Onneksi olin melkein lopussa.

Lähetin hunnun takaisin Sojalle, ja hän teki sen valmiiksi. Tässä linkki valmiin hunnun kuvaan, mutta sinun kannattaa lukea koko artikkeli hunnun loppuvaiheista. Huntu on nyt laatikossaan komeroni päällä ja odottaa siellä muun puvun kunnostumista.

Ja se muu puku sitten on nyt ollut työnalla. Tähän pakottaa sekin, että tyttäreni on ilmaissut halunsa käyttää jälleen kansallispukua. Koska tuo tätini vanha puku on hänelle aavistuksen  lyhyt, ja kun minulle tarjoutui tilaisuus ostaa pitempi hame, niin ryhdyin liivien vaihtoon. Tyttärelleni aikoinaan muokkaamastani puvusta päästin kaiken sisään ottamani kankaan liivin leveyteen ja sen liivin ompelin uudella tavalla ostamaani hameeseen.  Oman pukuni liivin purin myös pois äitini vanhasta hameesta ja pienten levennysten jälkeen ompelin kiinni tuohon tyttäreni puvusta ottamaani hameeseen. Nyt minullakin on riittävän pitkä hame.

Levennysten laittaminen sujui ongelmitta, kun sain pienen pätkän reunakattia ystävältäni. Hameet ovat nyt edestä eri näköisiä, niissä oli ennen hametta kiinteästi tuossa rinnan alla kantattuna liivin  kantilla, nyt sillä paikalla on V-muotoinen aukko, mikä kiinnittyy esulla.

Essut ovatkin sitten luku erikseen, Ne tulivat nyt liian lyhyiksi. Tätini essuun laitoin aikoinani nyplätyt nyytingit, hänellä oli varaa maksaa. Essu on niin kaunis, niin kaunis!  Se kuuluu tyttäreni pukuun ja  tuo kirjailun herkkyys korvaa pienen virheen pituudessa. Mutta oma essuni tarvitsee laittaa uusiksi. Kysyin Taito Itä-Suomesta pitsejä. Ei siellä ollut, vaikka puvun oikeudet kuuluvat sinne. Minulla on muutama viikko viisumia jäljellä, taidankin piipahtaa Viipurin pellavakaupan vitriiniä tutkimassa,  sillä nyplätä en osaa.

Se on kyllä kumma miten naisen vartalo muuttuu. En ollut vuosiin laittanut päälleni itselleni tekemääni paitaa ja se oli todella ahdas.

Olen oikeastaan aika ylpeä, sillä ihan itse kehittelin tämän kaitaleen lisäämisen ja kainalotilkun isontamisen. Toiseen paitaan tein vain isommat kainalotilkut, mutta ne olivat aika haasteelliset, sillä tuo tyttäreni esiintymisasuna paljon pidetty paita oli niin pehmyttä pellavaa, että vanhojen pussisaumojen purkaminen piti tehdä hyvin varovasti, mutta onnistuin. Uudet saumani ovat sitten katesaumoja, piiloon jäävä tosin tehty koneella, mutta kattaminen käsin. Tuo käsin kattaminen helpotti tuntuvasti noiden korjausten tekemistä. Uudet lisäkkeet ovat ihan samaa kangasta, tilkut olivat tallessa, mutta väri on  haalistumaton. Mutta se ei haittaa, kansanpuvuissahan on aina käytetty erivärisiä kainalotilkkuja.

Tässä vielä kuva eri vuosikymmenien helmanauhoista. Vasemmalla on äitini 30-luvulla Käkisalmen naiskotiteollisuuskoulussa teetetyn puvun kantattu helmanauha, jonka päälle on vielä laskokset prässätty, keskellä on minun tädilleni 70-luvulla tekemäni hameen helmanauha, siksakilla huoliteltu ja sen takia liekottaa ja oikealla on sitten ostamani uusimman hameen helma, mihin on ommeltu sarkanauha ilman huolittelua. Minua opastettiin siitä nyhtämään rispaukset pois ja sen jälkeen painamaan raudalla jotta hieman huovuttuisi.

Viimeisenä sitten kuva uusista aatoksista. Siinä on tuon äitini vanhan puvun liivi. Ystäväni kun näki se, niin hän ihastui ja sanoi että tuo on saatava seinälle, eihän mistään enää saa tuollaisia. Ajatus ei ole huono, ehkä liitän liivin takaisin tuohon vanhaan hameeseen. Paikata ja parsia varmaan täytyy aika lailla, sillä vain hame on hyvässä kunnossa. Hyym,  saattaa tuo puku vielä joskus roikkuakin kotini seinällä. Se on ollut arvoesine, koska on otettu niiden harvojen tavaroiden joukkoon, jotka pystyttiin ottamaan ensimmäiselle evakkomatkalle. Toista lähtöä tuolle perheelle ei tullutkaan, koska ei enää päästy palaamaan poltettuun Käkisalmeen.

17 thoughts on “Kansallispukujen korjausta”

 1. Moikka!
  Kiva lukea näistä vaiheista!
  Tiedän mistä essun nyplättyjä pitsejä saa, jos haluat! Ja huomiota hoo, karjalaiset essut ovat niukkoja, lyhyempiä ja kapeampia kuin läntiset serkkunsa! Ei se tietysti ihan nenäliinakaan saa olla… Erittäin kansanomainen paidan suurennos, hyvähyvä! Ja sitten vielä pilkunviilausta: se helmakaitale on verkaa, ei sarkaa 🙂

  1. Kiitos Soja! Mikäs noilla saralla ja veralla on ero? Tuon tiedon jälkeen en varmaan enää niin paljon sotke.

 2. Uskomattoman hienoa ja sinnikästä työtä. Nykyisin tuntuu, että monet käsityötkin pitää valmistua yhdessä illassa – tämä on totaalinen vastaisku tuollaiselle ajattelulle. Hyvä sinä!

 3. Hei Leena. Olipas taas valaiseva lukuhetki täällä blogissasi, aina opin uutta täällä vieraillessani. En ole lähdössä Värjäripäiville, kun siellä ei ollut oikein mitään jalat alta vievää kurssia tarjolla. Mutta ehkäpä ensi kesänä taas.

  1. Kiitos Kati! Minäkin taidan jättää värjäripäivät väliin juuri sen takia etten saa mitä haluan ja mikään muu ei nappaa.

  2. Chacun porte sa croix comme il l’entend, hein (haha, en plus vu que c’est dessinc3a9 par Jesus, mon com c3a0 une dolbue signification, je suis gc3a9nial et je m’aime)

 4. Hei Letta!
  Meidän kaapissa roikkuu Sinun tekemäsi lapsen Käkisalmen puku. Kummityttösi on kasvanut aikuiseksi naiseksi. Ajattelin, että tulen tuomaan sen Sinulle mökille niin pääset korjaamaan sen kun olet nyt vauhdissa noiden kansallispukujen kanssa. Ja pian varmaan joku lapsenlapsistasi voi käyttää sitä. Oletko lauantaina mökillä? kyselee Hannele

 5. Rakkaudella, lämmöllä ja viitseliäisyydellä olet taas työhösi paneutunut 🙂
  Minulla on itse tehty Kiteen puku, jonka väsäsin aikoinaan vihkiasukseni. Nykysuositusten mukaan sen hame on minulle liian lyhyt, eikä pidennykseen ole yhtään varaa. Olen käyttänyt sitä rohkeasti ”siviiliasuna” pitkien mustien saappaiden ja poolopaidan kanssa.

 6. Sarka voi olla kotikutoista tai teollista, se on paksumpaa ja ”krouvimpaa” kuin verka. Verka on aina teollista, se on hienompaa kuin sarka ja veran pinnan nukka on harjattu ja leikattu. Tässä näin pikaisesti, väsyneillä aivoilla… ;D Kansallispukujen esikuvissa ei tietääkseni esiinny kirkkaanpunaista sarkaa (mataranpunaista kylläkin), sen sijaan punainen verka on ollut hyvin arvokasta, punainen verkahame on ollut lehmän arvoinen!

 7. Olipa kiva lukea kansallispukuvaiheistasi ja tuo reikäommelpitsi – huh, huh, mikä tekniikka!!!! Ei onnistuisi miulta. Hienoa, että huollat omia kansallispukujasi. Jään odottamaan lisää.

  1. Reikäommel vaati todella hieman miettimistä, mutta kun olin saanut kankaat kiinteästi ommeltua tukevaan pohjakankaaseen, jonka pallokärkineula mukavasti ohitti, niin ommel lähti menemään, eikä ollut edes hidasta. Kuvion ensimmäiset loimet tehtiin vasemmalta oikealle ja takaisin vasemmalle, yhdistettiin sidospistoin oikealle, ja tämän jälkeen siirryttiin suoraan vasemmalle, jolloin syntyi loimi, joka sitten yhdistettiin edelliseen kerrokseen sidospistoin mallin mukaisesti.

 8. Kiitos teille kaikille, jotka olette kommentoineet kansallispuvun korjaustani.
  Tämä sopiikin hyvin juhannusjutuksi, joten

  Oikein Hyvää Juhannusta kaikille blogissani käyville!

 9. Luin vasta nyt tarkemmin tämän kirjoituksen vaikka jo aiemminkin sitä tutkailin. Mutta en näe missään viimeisiä kuvia vaikka tekstissä sanotaan että keskellä ja alla pitäisi olla kuvat.

 10. Hei.
  Minulla on äidiltä peritty Kaukolan puku. Se on muutoin Ok, mutta hame on liian iso ja raskas, ehkä myös pitkä.
  Hame pitää korjata, jolloin puku olisi käyttökunnossa.
  Teetkö vielä korjaustöitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *