Okrakääpä

Kun mainitsin eilen, että olen löytänyt okrakääpää, niin värjäystä harrastavat netti-ystäväni pyysivät saada nähdä kuvia. Tänään minulla oli mahdollisuus kuvata paikalleen jättämäni kääpä ja uudenkin löysin, joten laitan kuvat nyt heti näkyville, kun en tiedä milloin pääsen niillä värjäämään. Olen tosin itselleni vieraalla koneella ja kuvien käsittelyssä on vaikeuksia, mutta enköhän tästä selviä.

Kaikki alkoi jokunen viikko sitten, kun ripustin pyykkiä täällä mökillä. Siinä pyykkinarujen alla oli maassa lojuvassa lahossa koivun oksassa pieni kääpä. Olin pari vuotta sitten löytänyt pari okrakääpää pystyyn kuolleesta pihlajasta ja tuo sieni omalla tontillani oli selvästi sama. Varmistin asian ammoniakilla

Sitten Hattisleena julkaisi artikkelinsa, missä hän kertoi kesän suosineen okrakääpää ja esitteli usean kuvan. Kannattaa käydä katsomassa. Tuon luettuani menin pyykkinaruille kääntelemään koivun risuja ja sieltä löytyi alla oleva sieni.

Sieni on loistoyksilö. Toisessa kuvassa on pillien päällä ammoniakkia.

Tämän jälkeen aloin käännellä tontilla ja lähimetsässä  koivunoksia maassa ja löysin kymmenkunta okrakääpää, joista yhden jätin paikalleen kuvan ottoa varten, kun se oli vielä pystyssä olevassa kuolleessa puussa. Sen olen kuvannut tänään.

Tämä sieni oli hieman tummunut. Nyt on ollut kovia sateita ja onhan se vanhentunutkin. Kuvan ottamisen jälkeen kiertelin vielä vanhat löytöpaikkani, mutta niihin ei ollut ilmaantunut uusia, mutta kun potkin yhtä risukasaa, niin sieltäpä lyötyi tämä sieni.

Surkea yksilö, mutta taatusti okrakääpää. Ihan lukijoitani varten tipautin molempiin tänään keräämiini ammoniakkia, jotta värimuutos tapahtuisi.

Ei nuo kaksi märkää sientä paljoa paina, 10 gr. Kaikki löydökseni ovat kuivina tuossa pussissa, 39 gr. Sundström kertoo kirjassaan Värjäämme yrteillä, sienillä ja jäkälillä, että 100 grammalle villalankaa tarvitaan 10 gr kuivattua sientä ja Lundmark kirjassaan Färgsvampar & svampfärgning esittelee värjejä, joissa 100 grammalle lankaa on ollut 30 gr kuivattua sientä. Siinä on ensimmäissä värjäyksessä tullut aika vahva väri ja selvästi violettia ovat myös toisen ja kolmannen värjäyksen langat. Okrakäävällä värjätessä keitoksen tulee olla emäksinen, joten siihen tarvitaan loraus ammoniakkia.

5 thoughts on “Okrakääpä”

  1. Kiitos Leena! Pitääpä suunnata lehtipuu alueelle lenkkeilemään. Tosin en tiedä kuinka ylös asti tuota okrakääpää Suomessa esiintyy.

    1. Sientä esiintyy vielä IV vyöhykkeellä, joten kyllä sinun pitäisi sitä löytää. Sitä on lehtojen ja pensaikkojen lisäksi myös kallioilla. Nämä tiedot löysin Kasvimuseon julkaisemasta Suomen sienioppaasta, Lundmark kertoo sienen olevan aika yleinen hirvien kaluamissa kuolleissa pihlajissa.

  2. Hieno löytö! Itse en ole koskaan vielä löytänyt okrakääpää, vaikka Hattiksen blogikirjoituksen innoittamana niitä yritin metsästä löytää.

  3. Oletpa löytänyt kivan aarteen! Minäkin luulin jo löytäneeni okrakäävän, mutta lähempi tutkistelu paljasti sen olevan jotain muuta. Etsintä jatkuu vielä – kannattaa sitä etsiä vaikka ei löytäisikään. Jään odottamaan värjäystuloksia.

  4. Kiitos kuvista! vaikka kai se on itse nähtävä ihan livenä, että tunnistaa, tosin tuo ammoniakkikikka auttaa hyvin jos löytää jotain ehdokkaita 🙂
    Minäpä löysin tänään ensimmäiset seitikkini! tai ainakin luulen niin 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *