Tiskirättejä siellä ja tiskirättejä tuolla, miksei sitten myös täällä

Tiskirättejä neulotaan joka puolella. Vähän aikaa olen ihmetellyt asiaa, mutta sitten kun niitä neulottiin myös Kätsylässä, arvostamassani käsityöpaikassa, niin päätin että myös meille tulee tuollainen muodikas tiskirätti. Sillä heti alkujaan en  osannut noita arvostaa ja äitini aikoinaan teki tuollaisia käytöstä poistetuista paksuista pyyheliinan palasista tai muista kangaspalasista reunustaen rätit virkaten tai pykäpistoin.

purkulanka.jpg

Valitsin rättiin tätini  joitakin vuosikymmeniä sitten purkamaa vaalean keltaista  paksuhkoa puuvillalankaa, mitä lie alunperin ollutkaan. Ajattelin langan olevan käytettynä valmiiksi tekeytynyttä, eli imee kosteutta heti alkuunsa. Vaaleus taas oli mielestäni hyväksi, koska rätin voi heittää valkopyykin mukaan. Ensimmäisen tiskirätin koukkusin, koukku vaan tuli puikkolaatikosta ensiksi käsiini. Koukutusta rätistä tuli aika paksu ja vähän liian suurikokoinenkin, joten neuloin toisen, kaksi oikein kaksi nurin ja joka toisen kerroksen jälkeen vaihto.

tiskiratti.jpg

Kuvan otin ennen käyttöä, mutta heti sen jälkeen menin keittiöön kokeilemaan. Neulottu rätti toimi oikein hyvin, imi kosteutta ja karheus tuntui sopivalta,  tiskipöydän sain hyvin puhdistetuksi ja puiset kauhat puhtaiksi. Koukuttu oli vähän raskas, mutta innostuin sillä pesemään keittiön kaappien päälysiä ja liesituuletinta.  Neulotun ripustin pyykkipojalla roikkuman tiskikaapista ja koukuttu saa kuivuttuaan paikkan siivouskomerosta. Pitää tehdä noita neulottuja vielä muutama lisää, jotta silloinkin on rätti kun toiset ovat pyykissä.

7 thoughts on “Tiskirättejä siellä ja tiskirättejä tuolla, miksei sitten myös täällä”

  1. annoin tänään mun tiskirätit lahjaksi, itse en ole vielä kokeillut. Sanoin että odotan sitten palautteita käyttökelpoisuudesta 🙂

  2. No niinpä sinäkin siirryit moderniin tiskirättiin! 😉 Vaikka olen minä vastaavia tehnyt jo 1960-luvulla, virkkaamalla kai ne silloin pääasiassa tehtiin. Mutta nyt olen tätä uutta aaltoa elänyt jo reilun kuukauden omassa huushollissanikin ja hyvin pyyhkii! ;D Tänään juuri katselin puuvillalangan loppuja ja suunnittelin niistä tekeväni lisää. Olen antanut muutamia lahjaksikin ja kovin ovat saaneet innostuneen vastaanoton. Aion tehdä räteiksi kaikki puuvillalankojen jämät pois laatikosta.

  3. Hei Matleena
    Todella tällaista pula-ajan lasta vähän huvittaa modernit tiskirätit. Mutta tehdään niitä. Minäkin taidan Katjan ja sinun laillasi alkaa tehdä niitä jämälangoista ja lahjoitella ympäriinsä. Kyllä niillä pyyhkii!

  4. Hyvin pyyhkii, kokeilin tänään minäkin ihan käytännössä, kun porukkaa hieman on hymyilyttänyt, kun rättejä pyydän tekemään. Kotiin haluan nyt kanssa. Puuvillalankoja on kyllä riittämiin tähän(kin) tarkoitukseen.
    Nuo sinun rättisi on kauniita.

  5. Olen itse sitä mieltä, että ei sen tiskirätin tarvi olla paljon suurempi kuin patalapun. Kuivuukin paremmin kun ei ole moninkerroin. Niitä puuvillalangan nupuloita on senverran, että saisi tehdä useamman kymmentä rättiä. Aina välityöksi, ettei tule tyhjäkäyntiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *