Viipurin käsityökaupoista

Pian Virosta tuloni jälkeen löysinkin itseni jo Viipurista. Kävin siellä mieheni kanssa automatkalla ja minulla oli aikaa käydä kaikissa tuntemissani käsityökaupoissa. Olen täällä blogissani  esitellyt pellavaisia keskiaikamekkojani, joiden kankaan olen ilmoittanut ostaneeni Viipurista. Tämän takia minulle on tullut kyselyjä Viipurin ostopaikoista. Nyt kuvasin kaikki tietämäni  kaupat ihan luvan kanssa ja yritän vielä löytää niille osoitteet. Jos tiedät vielä muita kauppoja, niin laita tieto kommentteihin, niin pääsen seuraavalla matkallani tutustumaan niihin ja näkeväthän kommenttisi muutkin Viipurin kaupoista kiinnostuneet.

Hallin tuntevat kaikki Viipurin kävijät ja sieltä suomalaiset kantavat pakoittain pellavaa. Hintakin on edullinen ja tinkimisenkin varaa riittää. Liian innokas kauppaaminen ja suoranainen tyrkyttäminen kyllä vähän harmittaa. Ensimmäinen kuva on hallista, pienet portaat nurkasta vasemmalle ja portaat toiseen kerrokseen vievät pellavan luo. Tosin jos kävelee pääovelta oikeaa laittaa, niin matkanvarrellakin myydään pellavaa, mutta edullisimmin sen saa näistä paikoista.

Varsinainen pellavakauppa on sitten Brahenkadun ( Moskovskij prosp.) meren puoleisessa päässä, viimeinen talo kaupungista tullen ja vasemmalla puolella. Sisään mennään talon nurkasta. Kahden eteistilan jälkeen on pienet portaan ja ovi, mistä aukeaa tilat avaraan kauppaan, joka on  selvästi sijoitettu vanhan suomalaistalon asuntoihin.

Tämä kauppa on ihana!  Siellä on varmaan kolme huoneellista kankaita, yksi liinavaatteita ja pari  valmisvaatteita. Henkilökunta osaa auttavasti suomea ja eurot kelpaavat. Hinnat ovat toria kalliimmat, noin 1-2 euroon metriltä, mutta laatu on korkeatasoista. Pellava tulee tähän kauppaan samoin kuin torille Valko-Venäjältä. Tuon vitriinin edessä aina kuolaan, mutta minulla on muutenkin liikaa käsityötarvikkelita.

Niin kutsuttu uusi-käsityökauppa Uudessa Talikkalassa  on kytkyssä tämän pellavakaupan kanssa. Molempien yhteismainoksen saa pellavakaupasta ja siinä on kartta käsityökaupalle, jonka osoite on Gagarina 29A. Kauppa sijaitsee uudessa punaisessa kerrostalossa ja nytkin sisään  mennään  kulmauksesta.

En ole ostanut uudesta käsityökaupasta juuri mitään. Veljeni kerran riemastui suuresti, kun sai sieltä edullisia suurennuslaseja. Kankaiden ostaminen on vaikeaa, kun esillä on vain näytepala ja myyjä käy leikkaamassa kankaan takahuoneessa.

Keskustan käsityökaupat tulee tietää, muuten niitä ei löydä. Lähde kauppatorilta kävelemään Torkkelin katua ( Prospekt Lenina) pitkin. Kahden korttelin jälkeen, kun olet ylittänyt seuraavan poikkikadun, niin kauppa on siinä, isossa kerrostalossa. Ja  sisään mennään nurkasta, kuinkas muuten.

Olen jollekin sanonut talon olevan vaaleanpunainen, mutta se onkin likaisen keltainen, mutta porraskäytävä on vaaleanpunainen. Siitä varmaan minulle jäi väri mieleen. Talossa on neljä erillistä käsityötarvikemyymälää.

Toisessa kerroksessa on lankakauppa ja ompelutarvikeliike.

Kolmannessa kerroksessa on kaksi kangaskauppa. Toisen valikoimat ovat ensisijaisesti puuvillaa ja toisen hienompia vaatetuskankaita. Toivottavasti kuvat kertovat riittävästi valikoimista. Kaupat ovat auki klo 19 ja lauantaisin klo 18, sunnuntaisin ne ovat kiinni.

Sitten tein vielä löydön. Asuin Piispantalon hotellissa (Hotel  Atlantik) ja kävellessäni tuolta Piispankadulta torille pitkin Karjaportinkatua ( Progonnaija), niin menin sisään pienestä avonaisesta ovesta. Löysin ensimmäisen kerran Venäjältä oikean liikkeen, joka möi selvästi paikallista käsityötä. Ei se ollut oikeastaan käsityöliike,  siellä oli antiikki tavaraa , keramiikkaa, taidetta ja taidokkaasti neulottuja sukkia ja myssyjä sekä ihania 1800-luvun alushameita. Kunpa minulla olisi ollut paljon rahaa, niin alushameita olisi lähtenyt mukaan. Sain  rauhassa katsella ja kuvata ihanuuksia. Liike oli lähempänä Piispankatua kuin kauppatoria ja kauppatorilta katsottuna vasemmalla puolella, sellainen kivijalkakauppa. Alushameiden kuva on huono, mutta se oli pakko panna, kun nuo vaatteet olivat niin ihania.

 

21 thoughts on “Viipurin käsityökaupoista”

 1. Kiitos hienosta kaupparaportista. Jospa joku kerta hyppään laivaan kun täältä stadista kätevästi tuonne laivalla pääsee. Herrrrkullisia kuvia.

 2. Kiitos, kiitos vinkeistä. Viimeksi Viipurissa oli niin vähän aikaa kierrellä, että vain kauppahallin alakerran kulmakauppa tuli käydyksi. Seuraavalla kerralla toivottavasti enemmän aikaa etsiskellä näiden vinkkiesi avulla.

 3. Kiitos vinkeistä! Tuossa viimeisessä kaupassa olenkin käynyt, mutta Prospekt Leninan kauppa on uutta tietoa miulle. Täytyy laitta tieto suosikkeihin.

 4. Sinäpä olet ehtinyt moneen Viipurin matkallasi. Reissussa olen minäkin ollut; omassa pääkaupungissa vain, eikä kohteena olleet käsityökaupat. Tytär, siskon perhe ja konsertti Musiikkitalossa vei ajan.

  Joo, blogitan taas osittain norjaksi sen minkä osaan ja muistan, koska lukijoina on ehkä Spinnerens Hjemmet´in jäseniä.

 5. Olipa mukava lukea matkastasi Viipuriin noista kaupoista ja niiden sijainnista. Itse olen vain torilla ja hallissa päässyt käymään ja siitäkin on aikaa jo 15 vuotta.

 6. Kyselit karjalaisista neulemalleista.
  Valitettavasti niitä saa etsiä kiven alta. Mary Oljen kirjoissa on jotain. Samoin Neoviuksen ”Lapasia ja Sormikkaita” (1947). Eeva Haaviston kirjassa on Kotkan alueen lapasia, jonkinmoista Karjalaa sekin on. Taito Etelä-Karjalalla on ainakin pari lapasmallia, Parikkalan ja Luumäen lapaset.

  1. Kiitos Päivikki. Tuo Neuviuksen lehti on nyt minulla suurennuslasin alla. Etsin sen jostain käsinni ja vaikka monista itselleni. vaikealta vain tuntuu löytää, mutta enköhän lopunta onnistu.

 7. Heippa ! Ihanaa, että on uusia liikkeitä käytäväksi 😉 Tiedätkö Viipurissa olevista kehräämöistä ja pienturkismuokkaamoista ?

  1. En todellakaan tiedä. Maalaisvillaa ja turkiksia olis tosi kiva saada.

 8. Ai-ai-voi-voi. Vastahan mie pääsin ensimmäistä kertaa Tallinnan Karnaluksiin, ja nyt jo tulee kauhea pellavan hinu, kun tätä lukee! 😀

  PS. Arvasit aika lähelle, mutta en vielä paljasta mistä siinä Solmublogin kuvassa on kyse. Jos tulee lisää arvauksia…

  1. Teenkin toisen arvaukseni nyt tähän. Tuosta kankaasta tulisi aika hieni sydämenlämmittäjä.

 9. Hei!
  Olipa upea raportti Viipurin liikkeistä. Osaisitko sanoa, mihin kannattaa mennä, jos on erityisen kiinnostunut neulelangoista. (lähinnä puuvilla- ja silkki/ viskoosi/puuvillasekoitelangoista?

 10. ”Ljon” (”Pellava”). Tuotetta pellavasta. Moskovskij prospekt 1 ./ Puhelin 3-15-79
  Pellavakankaita kaikissa mahdollisissa väreissä sekä valmiita pellavavaatteita, pöytäliinoja, laudeliinoja, jne

  Käsityötarvikkeita ja kankaita: Prospekt Lenina 10/Torkkelinkatu
  ( ja samassa kerroksessa, eli toisessa) on käsityönystävän unelmakauppa: nappeja, lankaa, vetoketjuja, ristipistotöitä, kangasmerkkejä, pitsiä yms. Itse pidän helmikorujen teosta, ja löysinkin kaupasta organza-nauhaa hintaan 5 cnt/metri. Käsityötarvikekaupan vieressä kangaskauppa, jossa hieno valikoima mitä erilaisempia kankaita.

  Mitkähän ne noista täkyistä on ?

 11. Paljon kiitoksia hyödyllisistä vinkeistä! Moskovskij prospektin pellavakaupan tarkempi osoite olisi kiva ensikertalaiselle Viipurin kävijälle. Jos on selkä keskustaan päin Porspekt Leninan tai vanhan Linnankadun kulmassa, kumpaan suuntaan pitää lähteä: vasemmalle vai oikealle, ja kumpi suunta oikea onkin, niin onko kauppa silloin keskustan vai ”kauemmalla” puolella ja mikähän on lähin ristikkäiskatu. Tai yksinkertaisesti, rakennuksen katunumero MosProspektilla. ProLeninan käsityö-kangaskaupat helposti löytyivät.

  1. No oikealle tuosta kulmasta pitää kääntyä. Pellavakauppa on vanhan Brahenkadun päässä juuri ennen niitä kallioita, joka ovat merelle päin. Kallioiden nimen sotken aina, joten en uskalla tähän panna, kun Viipurin keskustan karttakin loppuu just siihen, etten saa kallioiden nimeä tähän.
   Eli Brahenkatu = Moskovskij Prospekt merelle päin kävellessä vasemmalla puolella katua viimeinen talo ennen kallioita. Katu kyllä menee pellavakaupantalon ja kallioiden välissä.
   Katsoin toisesta kartasta, tuo kallioiden ja kaupanvälistä menenvä katu on Pontuksenk.ja kaupunginosa on Pantsarlahti.

 12. Lähden lauantaina taas vaihteeksi käymään Viipurissa. Kiinnostuin Karjaportinkadulla olevasta käsityöliikkeestä. Kumpaan päähän katua se lähinnä sijoittuu – kappahallin päähän vai lähemmäs Piispankadun kulmaa? Olen varmaan joskus kulkenut sen ohi, mutta ei ole jäänyt mieleen.

 13. Toivoisin muutamia neuvoja, kun menen pitkästä aikaa Viipuriin. Käsityökauppojen osoitteet ovat, mutta:
  – mikähän on pellavan metrihinta nykyisin,
  – missä liikkeessä parhaimmat valikoimat kirjontalankoja,
  – mistä saisi ostaa oikein hyvää venäläistä teetä,
  – onko farmarimarket Wyborg maineensa veroinen,
  – mitä maksaa nykyisin kahvikuppi kaupungilla,
  – mikä kahvila viihtyisin ikäihmiselle,
  – onko kirjastossa kahviota,
  – entä Eremitaasissa,
  – mistä löytyisi äänilevykauppa, jossa vanhoja perinteistä venäläistä musiikkia?

  1. Voi Eeva
   En minä mikään Viipuri-asiantuntija ole, mutta yritän vastata niihin mitä kysyt.
   – Viimeksi olen ostanut pellavaa yli vuosi sitten. Hallista sen sai noin 4€/metri ja pellakaupasta suunnilleen saman pellavan n. 6€/metri
   – Kirjontalankoja saa Torkkelin kadun kangaspaupasta, olikohan se toisessa kerroksessa, sekä udesta käsityökaupasta sieltä kauempaa
   – tee kauppoja en tunne
   Teekauppaa, farmari markettia, kahvikuppikauppaa ja äänilevykauppaa, niistä en tiedä yhtään mitään. Eremitaasissa olen käynyt, mutta kahvila ei jäänyt mieleeni. Museokäynti oli siellä kalliimpaa kuin esim. linnassa. Uusitussa kirjastossa en ole vielä ehtinyt käymään.
   -Kahviloita ja ruokapaikkoja on runsaasti. Kun alat nousta kauppatorilta hallinpuoleista katua ylöspäin, niin siinä on ensimmäisten talojen takana kaksi kahvila/ruokapaikkaa. Paikalliset näyttävät suosivan vassemmalla puolella katua olevaa, sen tuntee ulkonevasta katoksesta. Suunnilleen samalla kohdalla on kadun oikealla puolella myös kahvila.

 14. Pääseekö tuolla lankakaupassa hiplaamaan lankoja, vai pidetäänkö ne visusti tiskin takana? Laatu?Hinta?

  1. Hei Elena
   Uudessa Talikkalassa olevassa kaupassa pääsee kiinni lankakeriin, mutta Torkkelin kadun kaupassa ei , ne ovat tiskin takana. Kyllä ne annetaan hypisteltäväksi, jos pyytää.
   En ole lankoja juuri ostellut. Kun en osaa kieltä, niin vyötteiden lukeminen on mahdotonta, joten en ole lankoja juuri ostellut, pelkään niiden olevan sekoitelankaa. Tämän takia en pysty sanomaan hinnoistakaan mitään. Puuvillakangasta olen joskus ostanut. Ostaminen on mukavampaa Torkkelin kadulta, kun kankaan näkee koko leveydessään, Talikkalassa siitä on esillä vain taiteltu tilkku. Molemmissa pakka haetaan muualta tai nostetaan tiskin alta, kun aletaan mitata ostosta. Pellavaan minun ostokseni yleensä jäävät, vaikka Viipurissa käydessäni usein vaellankin noissa kaikissa kaupoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *