No voihan kone!

Olen tässä syksyn mittaan käynyt kansalaisopiston ryhmässä, missä työstetään vahoja nahkavaatteita. Siellä pääsin tutustumaan ihan uudenlaiseen koneeseen, turkiskoneeseen, vanhaan ihmeelliseen Singeriin, jossa on vain yksi lanka ja poljin joka aukaisee puristavat osat toisistaan ja niiden väliin työnnetään ommeltava turkis.

Ei siitä aluksi tullut yhtään mitään. Kone hyökkäili ja karvat turotti. Niinpä nuo ensimmäiset rukkaset ompelin ihan omalla rakkaalla koneellani, vain niin että olin vaihtanut siihen nahkaneulan ja liukasteen paininjalan alle. Siinä kävi vaan hiukan nolosti. Miehelleni niitä tarkoitin, sillä hänen vanhasta takistaan ne tein, mutta rukkaset pienenivät niin, että minulla on nyt itselläni uudet rukkaset.

Seuraavaksi tein tossuja. Koneella ompelemisesta ei tullut mitään ja nuo oikeanpuoleiset tein käsin pykäpistoin. Ihan hyvät niistä tuli, mutta tiukan ja pienen  pykäpiston tekeminen nahkaan on toivottaman hidasta, ilta ja yö siinä vierähti ennen kuin tossut olivat valmiit. Vasemman puoleisissa uskaltauduin taas lähestyä konetta. Lanka katkeili ja neulatkin, mutta sisulla tein ne valmiiksi.

Viimeisessä kuvassa onkin sitten jo kolmet lasten rukkaset. Ne on tehty yksien rukkasien peukalon kaarretta lukuun ottamatta koneella. Viimeisellä kerralla tein kahdet lapsen rukkaset ja ne onnistuivat täysin sujuvasti. Ilahduin suuresti ja esitin että tälle koneelle on tehty jotain, mutta opettaja vain ykskantaan totesi, että sinä olet oppinut.

Keväällä jatkan näitä harjoituksia ja menen kurssille nimeltään Vanhasta uutta.

Mistäköhän se johtuu, että kelsiturkit kaapissa kutistuu?

 

4 thoughts on “No voihan kone!”

 1. miten hienoja kansalaisopistonkursseja teilläpäin onkaan! kelsiturkkirukkasia haluaisin itsekkin oppia tekemään, kun takit tarpeettomina kaapissa vuodesta toiseen.
  Leena, sivustosi on todella upea, löysin sen hakiessani tietoa okrakäävästä ja olen haltioissani. Kävin myös hattiksen sivustolla, löysin vain vuoteen 2011 asti, onko hän lopettanut blogin pidon?
  Luin morsinkovärjäyksestäsi. olen suunnitellut itsekkin kasvattaa morsinkoa ensi kesänä eli palaan varmasti blogiisi uudelleen. tv ilona

 2. Hei!
  mietin luistinlämmittimien ompelua (käsin) kelsistä, osaisitko sanoa, miten sellaiset kannattaisi tehdä — onko jotain, mitä pitäisi ottaa huomioon — varmaan ainakin kannattaa leikata tosi isoksi ne palat ettei tule liian pieniä..

  t. Marja

  1. Enpä minä mikään neuvoja nahkatöihin ole, mutta jos itse haluaisin tuollaiset lämmittimet, niin koko, jonka jo itse mainitset on tärkeä, vaarmaan tärkein asia. Sitten vaan ostaisin nahkaneulan ja sopivan väristä nahan ompeluun tarkoitettua vahvaa lankaa ja ompelisin päältä päin tiukoin pistoin. Molemmat puolet asettaisin päällekkäin ja siitä sitten silleen yli reunan. En osaa sanoa mikä pisto on nimeltään. Kun sauman tulee olla pitävä, niin todennäköisesti ompelesin vielä toisesta päästä aloittaen samalla tavalla reunan yli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *