Yli nostettu silmukka

Edellinen postaukseni on sukista, joita kutsun rokokkaiksi. Niiden varressa oleva kuvio saadaan aikaseksi neulomatta jätetyillä silmukoilla, jotka kulkevat useamman kerroksen yli. Neuloin noita sukkia erilaisilla rokokasversioilla seitsemät, mutta yli vedetty silmukka pitää minua vain pinteessään.

Sukat jo neulottuani sain Punomosta postia, jonka mukana tuli linkki erilaisiin pintaneuleisiin. Niitä selatessani todella jähmetyin tämän mallin kohdalla. Siinä pelataan kolmella värillä ja käytetään samanlaista kerroksein yli vedettyä silmukkaa kuin rokokkaissa, selviä sukulaisneuleita.

Jotenkin noin täytyy olla tehty Virkki-museon kokoelmiin kuuluvat lapsen lapaset Sakkolan Haparaisista. Niiden pintarakenne ei ratkennut Sukupolvien silmukat kirjaa tehtäessä. Nyt minua ihmetytti, miten en ollut tätä keksinyt aikaisemmin. Ehkä tämän pintaneuleen aika on minulla vasta nyt, kun olin herkistynyt tekemään rokokkaita.

lapasiaTein ihan ensimmäiseksi vasemmalla olevat lapsen lapaset. Olin tosi tyytyväinen tuotokseen ja sen innoittamana neuloin samalla tavalla seuraavat lapaset ja vielä kolmannetkin, jotka ovat rokkaat: yksi silmukka kolmen yli ja reunuskerroksia kaksi, oikea ja nurja. Näin en ollut tehnyt sukkiin.

Tämän jälkeen aloin tehdä ohjetta Sakkolan Haparaisten kylästä peräisin oleville lapasen lapasille. Aika pian totesin että ensimmäiset ovat väärin tehdyt. Esikuvana olevissa ei voi olla kolmea kerrosta väriraidoissa. Uusiksi meni. Ensimmäinen uusista pääsi jo ylläolevaan kuvaan, toisen ollessa vielä puikoilla.

vunukan lapikkaatTässä lapsen lapaset ovat kuvattu esikuvana olevien lapasten pienkuvakopion kanssa. Se että ne eivät päässeet kirjaan, johtuu osittain siitä, että museon pienkuvasta oli vaikea erotella silmukoita ja malli sotkeutui kirjoneuleseen.

Tekemäni ohjeen lähetin sakkolalaisten pitäjälehteen, mutta laitan sen nyt myös tuonne  ohjeisiini, löytyvät sivun ylälalaidasta mustalta alueelta. Jos kiinnostaa niin ole hyvä ja neulo omalle pikku vunukallesi samanlaiset lapikkaat. Pysyvät hyvin pikkuisen käsissä, kun varret ovat todella pitkät.

 

 

 

 

One thought on “Yli nostettu silmukka”

  1. Se on kiva, kun jatkat näitä tutkailuja ja testauksetkaan eivät mene hukkaan, kun vunukoita riittää joka kokoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *