Ketjuvirkattuja myssyjä

Edellisessä kirjoituksessani kerroin antavani Pirtin kehräämölle toiset tossuistani. Nyt ne ovat pääseet perille, tuohon samaan matka-askiin, missä Z-kerratut langat ovat esillä ja joita jo koristivat muutama vuosi sitten ompelemani kintaat, jotka tein tuonne Pirtille silloin kuin siellä alettiin tehdä ihan omaa lankaa kinnasneulalle. Muokkaan vielä tuolla yläpalkissa olevasta tosssujen ohjeesta paperiversion ja lähetän sen  kehräämöön, mistä sen voi asiasta kiinnostunut langanostaja ottaa mukaansa.

matkalaukkuPääasiani mennä  Pirtille oli ostaa tuota kainuunharmaksen villasta kehrättyä Z-lankaa karjalaiselle perinnekäsityökerholleni. Otin mukaani myös kolme myssyäni, jotka olivat palautuneet Taito Itä-Suomea kiertäneestä Sukupolvien silmukat – kirjan käsitöiden  näyttelystä. Minulta  täällä kotona puutui kuvauksellinen pää ja lähteissäni muistin Camillan, Pirtin tehtaanmyymälän nuoren  ja taitavan työntekijän. Camilla pelasti minut jo aikoinaan taitavana virkkaajana, sillä hän teki Sorreiden sormikkaiden ohjeen testauksen.

Nämä myssyt olin tehnyt Sukupolvien silmukat kirjan Perinne elää osioon. Kirjaan mahtui vain lapsen piippalakki. Nämä kyllä esiintyvät neuleiden röykkiökuvissa, mutta eihän niistä edes selviä että kyseessä on myssy.

Myssyissä olen käyttänyt Pirtin kahdesta hahtuvasäikeestä valmistettua yksikierteistä löyhää lankaa. Valkean langan värjäsin sienillä. Langan löyhyyden takia väri tarttui uskomattoman hyvin. Lanka on myös oivallista tuohon yksikertaiseen virkkaustekniikkaan. Ketjusilmukoinhan virkkauspinnasta tulee helposti liian tiivis. Löyhä lanka pehmentää lopputulosta.

punainen kurkijokiTämän myssyn kolmiot ovat Reinholmin piirtämästä Kurkijoki 69 – kintaasta. Langan värin lähteinä ovat ollet verihelttaseitin lakit ja jalat erikseen, sudenkääpä,  ykkös ja kakkos väri ja ylimpänä reunuksessa nummitatti.

lapaset mukanalapaset mukana_2Valkea myssy kohorantuineen ja kuvioreunuksineen on myös Reinholmin muistiin piirtämistä malleista, Kurkijoki 63. Värin lähteet myssyssä ovat samat kuin edellisessä, verihelttaseitikki ja sudenkääpä. Kintaat olen virkannut kaksisäikeisestä karstalangasta, vihreä väri niissä on jostakin orakkaasta.

kolmiot edestäkolmiot takaaKolmannen myssyn kuvio on Karjala-sukista . Tumma vihreä on sudenkäävän ykkösväri ja tuo punakirjava on kokenillikokeiluani. Kokeilin värjätä niin, että panin toisen vyyhdin pään happamaan kokenilli liemeen ja toisen emäksiseen. Alku näytti hyvältä. Jätin kattilan mieledolle lämmölle ja lähdin hakemaan postia. kun tulin takaisin , niin koko värjäykseni oli laimentunut. Ph oli tainnut tasaantua kattiloissa. No,  tuon tumman vihreän sudenkäävän rinnalla haileasti ailahteva punainen on vain edukseen.

Kiitos Camilla ja Päivi myötämielisuudestänne. Myssyni saivat  kauniin pään ja viehättävän kuvausympäristön.

 

9 thoughts on “Ketjuvirkattuja myssyjä”

 1. Kiitos Leena tuosta hahtuvavinkistä. Minulla tahtoo tulla väkisin vaan kireetä (tiukka tyyppi:). Kivat myssyt edelleen.

 2. Hei Leena piti tulla ihan kurkkimaan mitä tarkoitti ”Maahengen kautta” blogiini tulo:)) nyt kun näin tuon ukkolan akat sivun, niin muistan joskus sivustolla käyneeni surffaillessani blogistaniassa. kansanperinne ja perinteiset käsityöt kiinnostavat värjäämisen lisäksi ja täältähän löytyykin aivan samanhenkinen porukka.
  voisin olla hiukan kade, kun löydät sudenkääpää, täältä sitä en löydä. Kuopiossa opiskelevaa tytärtäni olen yrittänyt houkutella niitä sieltä suunnalta etsimään, saas nähdä koska innostuisi asiasta.
  tuo z-kierteinen lanka olisi mainiota myös kahdella langalla kudottaessa eli täytyypä käydä kesällä Pirtillä kun sinnepäin autonnokka suunnataan. itse teen lapasia kahdellalangalla, käytän niihin Ylistaron kehräämön koirankarva-lampaanvilla sekoitelankaa 2-säikeisenä, mikä ei aivan niin mukavasti asetu kuin z-kierteinen .
  blogistasi löytyy niin paljon kaikkea kiinnostavaa:))

  1. Taisin vastakin sinulle tuosta huolimattomasti kirjoittamasni ”Maahengen kautta” Tarkoitin sillä Maahengen blogipäivitystä. Mutta vielä kahdelta päältä neulomisesta. Siinä kyllä ihanteellista olisi olla myös Z-kerrattua lankaa. Pirtti kehrää vaan paksua lankaa tex 180 x 3 muistaakseni 180 m/100 g. Se on kyllä tuohon ruotsalaiseen perinnetapaan liian paksua.

 3. Kiitos kommentistasi. Ei tarvi olla hieno ihminen frivoliteeta tehdäkseen;)
  Mä oon ihan unohtanu käydä täällä sun blogissa, hyvä ku kommentoit niin huomasin tänne tulla.
  Paljon, paljon kaunista oot tehnyt. Tossut on tosi upeat.
  Mä tuosta kirjastanne mainitsin Kansallismuseon tapahtumassa kun sitä ei siellä ollut näytillä vaikka aiheeseen olis ehdottomasti kuulunut siitä kertoa. Saas nähdä onko se huomenna esillä, luulisin.

  1. Kiitos Kristiina. Sinulta kun saa palautteen tosi upeat, niin iedän että tarkoitat sitä myös. Odotan raportointia tuosta museoluennosta.

   1. Museossa oli aiheena Reunukset joustin- ja pitsineuleessa. No just joo. Valokuvia vanhoista sukista ja lapasista ja sitt se kerto, ett tässä on kaksi oikein kaksi nurin joustin, tässä on tehty yksi nurin yksi oikein, luontireuna on tehty erivärillä, reunus voidaan erottaa sileästä tekemällä yksi nurja kerros. Ja niin edelleen. Ei siis mitään järisyttävää tietoa. Mä niin taas petyin. Kun ei sitä historiaakaan silleen tullut esille.
    Juttelin hetken Pian ja Annen kanssa. Pialla oli näytteeksi hapsusormikas, sen myötä sitt kirjakin tuli mainittua.
    Kyllä kirjaanne lukemalla saa paljon paremman historiapläjäyksen kuin näitä esitelmiä kuuntelemalla. Mä en oikein ole päässyt perille mikä näiden iltojen juju ja tarkoitus on.

    1. Hei Kristiina
     Et kovin tyytyväiseltä tunnu. Sain myös Pialta raportin noista aloituksista ja Annelta kuvan tosi mielenkiintoisesti tehdyistä raitalapasista, joiden aloitus oli tosi huima. Joskus voisi tehä tuollaiset leveäsuiset lapaset ja mässäillä aloituksella vaikka noiden häälapasten pykäreinoilla. Tein vuosia sitten Oljen kirjassa olevat itä-karjalaiset ja käytän yhä jäällä oleesani niitä, kun ne pystyy vetämään hihan päälle, mutta ne alkavat hajota.
     Olin ajatellut tulla sinne maaliskuun iltaan, mutta taidan jättää tulematta kun junan aikataulu on hieman hankala ja aamulla pitäisi olla Mikkelissä. Tulee sellainen tunne, että tuo luennoitsija ei ole kovin syvällisesti perehtynyt asiaan ja haluaa vaan kerätä aineistoa väitöskirjaansa, kun teidän raportteja lukee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *