Kaikki valmista, mutta kuva puuttuu

Käkisalmen kansallispukuni on nyt valmis ja ensikäytetty kaksi päivää sitten nuorimman lapseni häissä. Tässä vaiheessa minulla ei ole valokuvaa, jonka voisin julkaista puvusta päälläni, mutta eiköhän sellainenkin pian järjesty. Laitan tähän postaukseen viime vaiheen tekemiseni.

essuViimeistelyn aloitin alanreunan pitsin ompelulla. Se oli yksinkertaista mutta pitsien kuvaaminen vaikeaa. Kun ihan tarkkoja ollaan, niin esiliinan vyötäröstä puuttuu vielä yksinkertainen kirjonta. Se johtuu siitä, että olen laittanut harmaan pellvalankavyyhdin niin hyvään jemmaan, etten löydä sitä.

essu_roikkuuEsiliinaa pitää roikuttaa ilmassa, jolloin valo pääsee tulemaan reijistä. Näin  nyytinkien mallin saa kuvaan näkyviin. Tyttärelleni on länsisuomalainen ammatti-ihminen väheksynyt nyytinkejä ja sanonut että niitä pitää katsella suurennuslasin läpi. Kyllähän hän tavallaan on oikeassa. Onhan minuakin harmittanut, ettei uusittu pukuni saa niin kauniita pitsejä, kuin mitä tyttärelläni olevassa  1979 tädilleni ompelemassa  Käkisalmen puvussa on.

Esiliinan nyytingit ovat esikuvan mukaisilla malleilla tehdyt. Niiden ohjeet löytyvät Leena Hokkasen kirjasta Karjalaisten kansallispukujen nyplätyt pitsit – ojeita nyytinkien nyplääjille. Nyytingeistä sanotaan, että samalla ohjeella tehdyt nyytingit ovat aina erinäköisiä eri henkilöiden tekeminä. Näin erot esikuvan nyytinkeihin  ja Leena Hokkasen kirjassa olevaan kuvaan johtuvat tietysti siitä.

Hokkasen kirjan ohjeet ovat hyvät. Niissä olevasta ohjeustuksesta poikkeaa vain reunapitsin ja tumman kirjontalangan väri. Niissä olen käyttänyt harmaata lankaa (Jatan aitta, Katrilli 755). Tästä eri ohjeiden erilaisista langanvärien neuvoista olen kirjoittanut aika tulikiven katkuisesti jo aikaisemmin. Värien valinnan ohjeeksi päädyin ottamaan Kansallismuseon pahvisen kortiston. Kortteihin on useimiten käsinkirjotettu kuvaus esineestä ja siinä mainitaan värit.

Muistissani tuolta 70-luvun lopusta minulla  on keskustelu Mikkelin käsityöneuvonta-aseman ohjaajan kanssa pitsien väristä. Kummastelin nimittäin luonnonharmaan pellavalangan käyttöä pitseissä, kun äitini 30-luvulla tehdyssä puvussa oli mustaksi värjätyt pitsit. Silloin minulle sanottiin, että nykytutkimus on selvittänyt, että pitsien väri on luonnonharmaata. No, ei mennyt varmaan kymmentäkään vuotta. kun Mikkelissä alettiin tehdä pukua jonka pitsit oli nyplätty tumman ruskeasta värjätystä langasta.

korttiEn tiedä onko minulla tämän Taito-Itä-Suomen kuvan julkaisuun oikeutta, mutta laitan kumminkin.  Kortissa poseeraa tyttö, jolla on juuri sillä tavalla tehty puku luonnonharmaine nyplättyine pitseineen, jollaisen tein tädilleni. Minun vuotta aikaisemmin itselleni tekemässä  äitini hameen kanssa käytettäväksi tarkoitetussa esiliinassa ja lapsen puvun esiliinassa olivat teolliset, luonnon väriset harmaat pitsit.

Eivät valmisteluni suureen juhlaan esiliinaan loppuneet. Tärkkäsin huntuni pyörän pinnojen avulla. Nyt ei tullut hyvä, joten sade juhlapäivänä ei lainkaan haitannut mielialaani.

nauhatSidoin huntuun ohuen pirtanauhan. Olin käyttänyt siinä aikaisemmin tupsuin varustettua kokkaniekka mallilla tehtyä pirtanauhaa, jonka olin tehnyt  70-luvulla päänauhaksi. Tupsut painavat liikaa hunnun renkaassa, joten Kaukolan pukua pesaaten laitoin nyt vain ohuen pirtanauhan, joka on Schvindtin nauhakoristeista no: 73, malli Käkisalmen maalaiskunnasta.

museonukennauhaTämä kuva on kansallismuseosta. Vitriinissä seisovan Käkisalmen hameeseen sonnustetun nuken hunnun alta tulee tupsuin varusteltu pirtanauha. Nauhaa on erittäin vaikea kuvata seinän vierestä, joten tästä haamukuvasta ei saa mitään selvää mallista. Toini Inkeri Kaukonen suosittelee pukuun 1971 kahta pirtanauhaa. Valitettavasti hänen tutkimustensa kopiosta ei tällä kohdin saa mitään selvää. Toisen nauhan oletan ilman muuta olevan tuo Taito Itä-Suomen ohjeistama kokkaniekka, Schvindtin mukaan Räisälästä (no: 108). Itse päättelen toiseksi talvella tekemäni pohjalangoista poimitun säärisiteen. Sen esikuvassa on Nauhakoristeiden tekstin mukaan tupsut päissä. Molemmat nauhani ylempänä olevassa kuvassa.

alushamealisetSovittaessani pukua pellavainen alushame ikävästi karhensi kesäisiä paljaita sääriäni, joten ompelin paidan alalaidasta yksinkertaiset aliset. Lyhensin myös sillä hetkellä täyspitkänä olevan alushameeni ”kasvuvekeillä” sopivan mittaiseksi.

Näin olin valmis juhlaan, jossa viihdyin hyvin uudessa puvussani. Viihtyvyyttä täydensi myös tyttäreni ja hän tyttönsä päällä olleet 70-lopulla valmistamani Käkisalmen puvut. Eiväthän ne nyt niin kamalasti poikkea omastani, tunnistaa ilman muuta samaksi puvuksi.

Odotetaan nyt, jospa jostain ilmestyisi meistä kuvia puvut päällä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *