Liivi

Sitten tuli kutsu liivikankaan kudontaan. Ihanaa!

Mutta toisin kävi. Minä en osannut. Pomsissa on suora poljenta. Pitäisi olla helppoa, mutta kun eri raidoissa on ihan eri määrä lankoja, yhdessä kaksi, toisessä neljä, kolmekin jossain ja sitten niitä missä on 10 ja 24  jne. ( luvut ovat nyt keksimiäni, en muista ja minulla ei ole kudonta ohjetta). Laske siinä sitten eri värien heittoja ja  jalkojen pitäisi elää ihan omaa elämäänsä. Minun aivot ja jalat elävät yhteistä elämää.

Kiitos Aino!

Sinä aikana kun odotin liivikangasta tein koekeiluliivejä. Niitäkin tarvittiin todella monta. Aloitin aivan liian pienellä kaavalla. En antanut periksi, tein kokeiluliivin toisensa jälkeen, kunnes lopulta Niina tuli kansalaisopistolle ja pienin tarkennuksin opettajani hyväksyi koeliivin.

Yhdessä opettajani kanssa leikkasimme liivin. Ohjeissa on myös  hyvä kaavakuva kankaan leikkaamisesta. Tämän jälkeen tuli taas tuska. Olen kauan seurannut kansallispukukeskustelua, ihan sieltä Sojan pitämästä keskustelufoorumista saakka. Tiedän hyvin, että raitojen pitää asettua kohdalleen. Nyt en eivät asettuneet kohdalleen millään, vaikka kaikki oli tehty niin huolellisesti. Lopulta järjestin yhtä aikaa keittiön isolle pöydälle leikkuuohjeen, kaavat ja leikkaamani kappaleet. Tällöin ihan itse pystyin päättelemään, että tässä epäsymmetrisessä liivikankaassa eivät näiden kaavojen avulla leikatuissa kappaleissa raidat millään pysty olemaan kohdakkain. Helpotus oli melkoinen. Olkapäillä minun tekemässäni liivissä raidat kohtaavat.  Salaa hieman venytin, että niin todella tapahtui.  Muualla menkööt raidat miten vain. Minulla muuten on Taipalsaaren liivistä kaunis kortti, josta myös näkee tämän raitojen  omapäisen leikin.

Liivi tuli valmiiksi. Vuorasin sen joskus Raujan Aitalta ihan muuhun käyttöön ostamallani tummalla pellavalla. Olen liiviin todella tyytyväinen. Laitan tähän ihan viimeisessä sovittamisessa otetun kuvan, missä tämän väljän, pitkähelmaisen liivin muoto tulee hyvin esiin ja körttien alalaidasta poikittain asettuva vekkikin näkyy.

Ohjeet  liivin tekoon olivat todella hyvät. Nyt tarkistin: ne ovat tehty Ristiinan kansallispukua varten.  Taipalsaarelta liivin esikuva (museonumero: KM KE A 5064) on otettu talteen. Ristiinan kansallispuku onkin vuoden vanhempi kuin Taipalsaaren kansallispuku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *