Tasku, huivi ja sukat

Pienisuinen savolainen tasku kuuluu pukuun. Sen voi tehdä molemmista puvun raitakankaista. Tein ensimmäisen taskun liivikankasta, siitä kun jäi yllättävän paljon tilkkuja. Hyvä kun jäi, sillä tuosta vain taskun leikkaaminen ei ollutkaan yksinkertainen asia. Väärin viistoon leikattujen kappaleiden jälkeen tasku onnistui. Tein niitä jopa kaksi kappaletta, sillä meinaan itse pukea päälleni taskun tavallisten vatteiden kanssa ja pitää siellä kännykkää..

Oikealla oleva tasku on ristiinalaista alkuperää. Esikuvan  museonumero on KM KE 644 2. Olenkin jo maininnut, että raidallisen hamekankaan esikuvana on tämän taskun kangas. Tämä tasku on paljon käytetty eteläsavolaisissa kansallispuvuissa. Se löytyy Ristiinan lisäksi  Kangasniemen,  Etelä-Savon ja Lappeen puvuista.

Taskuun ei riittänyt hameen lointa, joten kudoin kankaan pöytäkangaspuissa. Taas tuli tehtyä harjoittelutasku omaan käyttööni ja oikein raidoitettu kansalispuvun kanssa käytettäväksi.

Huomaatko virheen? Taskujen tekeminen ja käyttäminen on niin mukavaa, että taidan jatkaa hommaa, koska tuota lointakin pöytäkangaspuissa riittää.

Tasku sidotaan vyötärölle pirtanauhalla, joka voidaan tehdä puvun villaisilla  langoilla, tummansininen, punainen tai mataranpunainen, ja tummalla pellavalla.

Sukat voivat olla tummansiniset, punaiset tai mustat ja sukkahauhoina käytetään samaisia pirtanauhoja. Koulukeskuksen vitriinissä on pitkät neulotut sukat. Vitriinin seinät tuovat häikäisyjä komeiden sukkien kuvaan. Eiköhän aikaa myöten sellaiset tule tämänkin puvun kanssa käytettäväksi, siihen asti mennään Prismasta saatavilla mustilla puuvillavoittoisilla lentopolvisukilla.

Puvun kanssa käytetään myös silkkihuivia. Sen väriä ei ole määrätty. Minä ostin huivin saksalaisesta nettikaupasta ja säästin satasen. https://www.moschen-bayern.de/accessoires/trachtenaccessoires-damen/trachtentucher-dirndltucher.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *