Käsityöni Kihnulla

Kudontapiirini blogiin olen kirjoitellut Kihnun käsityömatkastamme ja tulen sinne vielä yhden jutun lisäämään, kun paljon on vielä kertomatta. Mutta nyt laitan tänne omia tekemisiäni. Sukkien suhteen hävettää. Siinä ne ovat samassa jamassa kuin ensimmäisen käsityöpäivän jälkeen Kihnulla eli hampaatkin(tumma kuvio ennen valkeaa sukan vartta) vielä puuttuvat.

alkusukka.jpg

Tuossa keskeneräisen sukkani edessä on saamani kirjoneuleen ohje.   Sen lukemisessa oli hahmotusongelmia, sillä kun ohjeen rivi päästiin loppuun, niin palattiin takaperin takaisin, ja sitten taas sama uudelleen, ennen kuin oltiin kerroksen lopussa. Kuvion aloittamiskohtakin vaihteli sen mukaan miten silmät  menivät siinä tasan, aina kumminkin samalla tavalla. Ilmoittauduin juuri sukkasatoon, joten yhteisissä talkoissa meinaan selvitä tuon sukan voittajaksi, ja sitten käyn  vielä Pirtiltä ostamassa aavistuksen paksumpaa kampalankaa ja teen niin monet sukat, että noiden tekeminen tulee itsestään selväksi asiaksi.

valmiitsukat.jpg

Ostin muuten Kihnulta malliksi valmiit sukat, jotta osaan tehdä omani loppuun. Kihnulla neulotaan sukat 1,75 puikoilla kaksisäikeisestä maavillasta (8/2). Aika pökeröä tulee. Siksi minä alankin tehdä noita sukkia jatkossa kampalangasta 90tex x 3, niin eiköhän tule samanlaista pökeröä 1,5 puikoilla, mutta kestävämpää ja pehmeämpää.

pussi.jpg

Nyt sukan tekeleeni on päässyt takaisin kihnulaiseen käsityöpussukkaani odottamaan syksyn alkua. Tuon pussukan nauhat ovat nerokkaasti tehty. Siellä on kaksi erillistä nauhaa ja ne kiristyvät, kun yhtä aikaa vetää molemmista lenkeistä.  Muistan kuinka kansakoulussa tehtiin tuollainen käsityöpussi ja sinne pujotettiin kaksi kertaa ympäri  pitkää kanttinauhaa ja pussi kiristyi samalla tavalla molemmista puolista yhtä aikaa vetämällä. Kun sitten myöhemmin tein tuolla tavalla nyöritettyjä pusseja lapsilleni partioleireille astioiden säilytykseen, niin he eivät osanneet käyttää kaksinkertaisesti pujotettua kanttinauhaa. Nyt sitten tietäisin, miten laittaa nauha noihin astiapusseihin, jotta kiristäminen sujuisi yksinkertaisesti yhdellä vetäisyllä molemmista päistä.

Nauhat olivat sitten toisen käsityöpäivän ohjelmassa ja niiden teko alkoi minulta onnistua.

ella.jpg

Tosin Ella-opettajamme ensimmäistä nauhaa tehdessäni joutui kärsivällisesti ohjaamaan minua pitkään, sillä  en millään tahtonut oppia tekemään pyöreää nauhaa rytmin suunnanvaihdoksen takia. Nyt kun olen tehnyt sitä kotona, alku oli taas vaikeaa  ja purkamalla Kihnulla tehtyä moneen kertaan pääsin taas jyvälle asiasta.

pyorea.jpg

Ylin nauha on Kihnulla tehty, se mitä sitten kotona eestaas purin ja tein. Mutta tehdessäni viimeiseksi tuota neliväristä alinta nauhaa kääntäminen oli jo perillä aivoissani. Helppoahan se sitten lopulta oli. Tämän nauhan muuten löysin tänään kirjastosta hakemastani kirjasta Vieriö, Lapin malleja punomaan ja neulomaan. Koltat valmistavat tällaisia pyöreitä solmiamisnauhoja, ja siihen tarkoitukseen niitä myös käytetään Kihnulla, hameen kiinnitykseen ja sukkien solmiamiseen.

sydan.jpg

Tämä sydännauha on helppo tehdä. Sen taidan opettaa lapsenlapsilleni. Se tehdään palmikoimalla. Punasydämistä nauhaa olen  hieman purkanut toisesta päästä, jouduin niin tekemään siinäkin, jotta palmikoiminen palautuisi mieleeni.

paksuletti.jpg

Tämä vieläkin helpompi nauha on paksua palmikkoa. Sen tekemisen ainut vaikeus on pitää lankoja yhtä kireällä. Kihnun naisen hameen alareunassa kulkee tällainen paksu palmikkonauha, se varjelee pahalta.

ristikkokihnu.jpg

Ristikkonauhan teko on kutojalle helppoa, palttina sidos on selkärangassa. Merisalon kirjasta Nauhoja olen lukenut, että nauhan voi tehdä myös panamana ja toimikkaana. Tämän nauhan aloitin Kihnulla ja lopettelin kotona.

ristikkokoti.jpg

Tämä taas on kokonaan tehty kotona ja kun se on vielä keskeneräinen, niin asettelin sen kuvaan niin, että sen tekotapa näkyy. Kun aloitin tekemään tätä nauhaa, olin unohtanut , että loimen viriö erotetaan kahdella tikulla.   Siksi nauha ei alussa mennyt symmetrisesti, olin oikaissut tuon toispuoleisuuden, kun se alkoi haitata jo punomista. Merisalon kirja tänään sitten paljasti, mistä toispuoleisuus johtui.

Kaikki nauhat tehtiin niin, että loimien puolessa välissä lankanippu sidottiin kiinni johonkin telineeseen, vaikka tuolin kaiteeseen. Ensin punottiin  toinen puoli nauhasta, solmu irrotettiin , jonka jälkeen nauha puolestaan solmittiin läheltä keskikohtaa tuoliin ja toinen puoli punottiin.

kirja.jpg

Virossa on tänä vuonna julkaistu tämä kihnulaisesta perinteestä kertova kirja. Sen päähenkilönä on Roosi, jonka aitalla vierailimme.

malli1.jpg

Kirjassa on kaikkiaan 101 kirjoneulekuviota sukkiin ja aika paljon lapasiinkin. Niissä toistuu aina eri tavalla kahdeksankantainen risti.  Risti tuo terveyttä ja antaa energiaa sille kohdalle missä se on.  Sama kahdeksankantainen toistuu pitseissä, vöissä ja kirjonnassa. Tuon sain kirjasta selville, mutta myös muille kirjontakuvioille  paidoissa ja  päähineissäkin,  on annettu merkityksiä. Voi kunpa osaisin paremmin viroa, niin tuosta Kihnun murteestakin saattaisi selvitä.

7 thoughts on “Käsityöni Kihnulla”

  1. Olipa mielenkiintoista lukea tuosta matkastasi ja mitä siellä opit! Tekisi mieli kokeilla joskus tuota sukkamalliakin. 🙂

  2. Mielenkiintoisia asioita opitte Kihnun matkalla. Kesällä Virossa selailin ostamaasi kirjaa, mutta päädyin sitten hankkimaan Haapsalu sall kirjan.

  3. Kiitos kommentista! Minäkin olen aloittelija kehräämisessä, kesäkuun alussa aloitin. Todella kauniit sukat olet neulonut.

  4. Kauniita nauhoja olet tehnyt.
    Pirtanauhaa olen joskus kokeillut, mutta sekin olisi vatinut enemmän harjoitusta, kuin mihin aika ja kärsivällisyys riittivät.
    Pitääkin etsiä tuo kirja jostain.

  5. Tykkään nauhoista kovasti, mutta minulla meni kyllä hermo kerran pirtanauhaa tehdessäni. Sen jälkeen en ole niihin koskenut.

  6. Kihnusukat ovat todella kauniit. Nauhojen teko on varmasti mielenkiintoista, mutta tuskin onnistuisi minulta. Sinulla varmasti langanpätkiä riittää, joten kokeile ihmeessä ”lankamaalausta”, kuten Maija sen nimesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *