Seitikkejä, seitikkejä

Nyt niitä on taas , ihan metsät pullollaan, veriseitikit vanhassa kuusikossa ja verihelttaseitikit tuoreessa ja väljässä männikössä.

seitikkeja.jpg

Yllämainittujen punahelttaisten lisäksi metsästä löytyy kelta-, oranssi- ja  ruskeahelttaisia seitikkejä. Värikirjo on valtava.

sienisaalis.jpg

Tässä on saaliini uunipankolla kuivumassa. Mikään ei taida ensi viikonloppunakaan saada minua pysymään metsästä poissa, niin hurmioitunut olen noihin sieniin.

sukkalankaa.jpg

Tässä vähän esimakua, kaksi päivää aikaisemmin tuoreilla veriseitikkeillä värjäämiäni sukkalankoja. Ensimmäistä kertaa värjäsin käsiteltyä villalankaa. Luonnonvalkea nalle ( vasemman puoleiset vyyhdit) värjäytyi paljon voimakkaammin kuin Pirtin kehräämön kampalanka (oikean puoleiset vyyhdit). Siitä viime syksynä täällä blogistaniassa keskusteltiin, mutta en muista tuliko ilmiöön vastausta. Kuumensin veriseitikkejä ja lankoja yhtäaikaa, ensimmäisen liemen nostin kaksi kertaa 70 asteeseen. Tällöin langat olivat niin voimakkaan värisiä, että päätin ottaa ne pois. Kakkosliemessä olleita lankoja kuumensin  kolme kertaa 70 asteeseen ja langat jäivät jäähtymään liemeen. Puretteena oli alunaa ja viinikiveä.

7 thoughts on “Seitikkejä, seitikkejä”

 1. Ihanan paljon sieniä olet löytänyt. Itse olin eilen metsässä ja löysin vain vähän verihelttaseitikkejä. Minäkin irroittelin jalat niistä erikseen.

  Ilmeisesti Nallessa ja muissa tehdasvalmisteisissa langoissa on jotain ainetta, jonka vuoksi niihin väri tarttuu herkemmin kuin ihan käsittelemättömään lankaan. En tiedä onko se esim. villassa oleva rasva, jonka vuoksi väri ei tartu. Viime vuonna jäkäläkurssilla värit tarttuivat voimakkaimmin juuri Nalleen ja Wooliin.

  Mukavia värjäyshetkiä.

 2. Ihanat värit langoissasi.
  Tuo alemman postauksen langoissa on myös kauniit ja pehmeät sävyt.
  Tsemppiä peiton tekoon.

 3. Kauniit värit molemmissa langoissa. 🙂
  Ai tun näköisiä sieniä ne seitikit on. Samannäköisiä katselin viikonloppuna mökillä ja mietin, mitähän lienevät. Minä kun tunnen vain muutaman sienilajin.

 4. Hienot värit!
  Monenlaisia seitikkejä löysitkin, itse olen niin huono mitään löytään.

 5. Tänä kesänä näkyy blogistaniassa uusia värjäykseen hurahtaneita. Itsekin tein yhden seitikkisopan, mutta se on vieläkin pihalla odottamassa lisää ainesta. En voinut kuivata sieniä kun unohdin ne muovipussiin ja ne alkoivat jo vetistyä pahasti.

  Olen värjännyt melkein pelkästään noilal sekoitelangoilla. Floricaankin tuli hieno syvä sävy.

  Mukavia sieniretkiä!

 6. Ihme miten voimakkaita sävyjä sienistä saa! Hienoa, että väri tarttuu Nalle-lankaankin, jossa on mukana tekokuitua. Oma vuosien takainen krappikokeiluni jätti vaaleita alueita Nalleen, ehkä koostumus oli silloin erilainen…

 7. Jaa että ukkolan akkoja. Minun blogissani ei voitotettua liina ole näytetty koska vieläkin olen evakossa. Ihania lankoja itse ostin sieni lankaa Kuopion torilta ihanalta vanhalta naiselta.

  Kaunista syksyä sinulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *