Ketjupistoin kirjottu kaitaliina, malli mukana ohjeineen

Viikko vierähti mökillä. Paidat kävivät kaupaksi juuri niin kuin oletin, suukot on saatu ja kukat jäivät koristamaan mökkiä. Rankkasateessa ei ole kiva kerätä vattuja, joten isojen ihmisten korvaukset kuitattiin tietalkoisiin osallistumisella ja tiskaamisella.

Kaitaliina tuli valmiiksi ja siitähän ole luvannut laittaa myös mallin saataville. Ohje ja mallikuvat ovat Sivut lokerikossa.

kaitaliinakivi.jpg

Ensimmäinen kuva on heti ompelun jälkeen otettu pihakiven päällä.

kaitaliina2.jpg

Toisessa kuvassa liina on päärmätty, pesty kevyesti ja silitetty märkänä. Viipurilainen pellava laski lievästi väriä, mutta se ei tarttunut ompelulankaan, joka on helmilankaa ja sitä minulla oli kahdella kerällä, mutta arvioisin että tuon pituiseen liinaan menee yksi kerä. Sama liina ja noin erivärinen eri kuvissa. Onneksi uusi kamera on hankkeharkinnassa, sillä saisi myös pistot tarkemmaksi.

Liinan kuvion on Aino Inkeri Ollila sommitellut karjalaisista perinnemalleista. Hän on toiminut niiden käsityöopettajaopiskelijoiden opettajana, jotka ovat piirtäneet mallit minun aikaisemmin täällä esittelemiin tyynyihin. Ne mallit oli alunperin tarkoitettu pannumyssyihin. Ollila on myös julkaissut kirjan Maija Stenijn kanssa Karjalan kirjonta, mistä löytyy monia kuviopohjia vastaaviin liinoihin. Kirjan toisen painoksen on julkaisut WSOY 1951.

Liinan kuvio oli piirretty noin, mutta tehdessäni tajusin, että tuo kieppuran kukkakuvion sisällä olisi pitänyt kulkea toisin päin toisella puolella liinaa ketjusilmukkakirjonnan logiikan mukaan. Onhan toki viiva näinkin katkeamaton, mutta suunta vaihtuu. Tämän kun keksin, niin nyt kaikenaikaa näen tuon suunnan vaihtumisen virheenä.

Pidän niin paljon tuosta kirjonnasta, että olen suunnitellut kutoa kapeaa yksiväristä pellavaliinaa ja kirjoa siihen noita karjalaisia kiemuroita pellavalangalla. Saa nähdä tuleeko joskus tehdyksi, aika näyttää.

Mistähän muuten saisi mallin tähän 1700- luvun ketjupistokirjontaan, mikä on viimeisenä esitellyssä tytön puvussa. Ei muuten enää ole karjalaisia malleja, Keski- Eurooppaan varmaan menee.

7 thoughts on “Ketjupistoin kirjottu kaitaliina, malli mukana ohjeineen”

 1. Onpa kaunis liina. En ole tehnyt koskaan tuollaisia ketjusilmukka juttuja, tarttis varmaan kokeilla. että kuinka se minua puraisee….
  Tuo väri nyt näyttää niin punaiselta ja toinen pinkiltä, oisko se oikea siltä väliltä ?

 2. Hei
  Olet Eija oikeassa tuon värin suhteen. Pinkki se ei ole yhtään ja tummempi kuin tuossa kivellä otetussa kuvassa.
  Kokeile vaan, tulee helposti näyttävää, kunhan oppii noukkaamaan langan nurjaltapuolelta.

 3. Upea liina! Malli on kaunis ja erikoinen, kauanko tuon tekemiseen meni?

  Kiitos muuten kommenteistasi blogiini

 4. Hei Tuulia
  En pysty sanomaan kuinka paljon tuon tekemiseen käytin aikaa, sillä se oli sellainen laiturilla ja pihakeinussa tekemäni työ. Tein sitä noin kahden viikon aikana. Kyllä siinä kumminkin 2-3 päivää menee, jos sitä ahkerasti virkkaa.
  Tästä pääsenkin nyt suoraan blogiisi katsomaan, mitä olet keksinyt.

 5. Ihan tavallinen virkkukoukku, valittu tietysti kankaan ja langan mukaan. Kankaan tulee tietysti olla sen verran pehmyttä, että koukku menee läpi. Se työnnetään vain kankaan läpi kohtisuoraan ja lanka koukataan nurjalta puolelta. Vähän aikaan vaatii totuttautumista, että löytää langan koukulla. Langan tiukkana pitäminen auttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *