Ketjuvirkatut kolmio sormikkaat

Tein runsas vuosi sitten Raija Aitalle kahdet ketjuvirkatut sormikasohjeet. Nyt olen sopinut, että ne saavat olla täällä blogissani. Sormikkaissa on käytetty Raijan kertaamaa puuvillalankaa. Tiheys vaihtelee aina käsialan mukaan, joten tarkista se. Pirtin kehräämön kaksisäikeinen karsta lanka 140 tex x 2 tai kampalanka 90 tex x 3 käyvät minun käsialallani samaa ohjeeseen. Muista käyttää lankaan nähden paksua koukkua.

Raijan Aitta
Ohje: Leena Kokko

Kolmioita kämmenissä

kolmiot_3Kiinteä ketjuvirkkaus eli piilosilmukkavirkkaus on ainutlaatuista pintarakenteensa takia, mikä johtuu siitä, että uusi silmukka ei peitä täysin edellisen kerroksen silmukkaa. Kerroksen alkamiskohta siirtyy kaiken aikaa oikealle ja pintarakenteen kallistumaa on nähtävissä molempiin suuntiin. Yhdessä vanhassa ohjeessa mukavasti nimettiin näin tehdyt lapaset ”Toimikaslkintaiksi”.
Lanka: Raijan Aitan nelisäikeinen puuvillalanka, n 80 g.
Virkkuukoukku: 3 mm ja 2.5 mm
Tiheys: 25 s/10 cm, 23 krs/10 cm
Mallivirkkaus: kiinteä ketjusilmukka- eli piilosilmukkavirkkaus, etureunaa ja takareunaa kaavion mukaan.
Unohda pitsinvirkkaus, virkkaa löyhää ja pidä lanka vapaana.
Virkkaa 55 silmukan ketju ja kiinnitä se lenkiksi piilosilmukalla, käytä isompaa koukkua. Vaihda pienempään koukkuun. Käännä lenkki nurin ja virkkaa kiinteitä ketjusilmukoita nurjan puolen keskellä olevaan silmukan takalenkkiin. Hankalaa, mutta näin tulee kaunis alku.
Jatkaa virkaten silmukoiden takareunaan 8 krs pienemmällä koukulla.

t e e e e t e e e e t e e e e
t t t t e t t t t e t t t t e
t t t e e t t t e e t t t e e
t t e e e t t e e e t t e e e
t e e e e t e e e e t e e e e
t t t t e t t t t e t t t t e
t t t e e t t t e e t t t e e
t t e e e t t e e e t t e e e
t e e e e t e e e e t e e e e

Mallivirkkauksen kaavio, kuvio on jaollinen 5:llä.
• e – virkkaus etureunaan,
• t – virkkaus takareunaan
Aloita isommalla koukulla kolmiorakenteen virkkaus yllä olevan kaavion mukaan. Kaavion piirtäminen ja sen lukeminen ovat hankalaa, koska kuva on piirrettävä suoraan, mutta virkkauksen pintarakenne kallistuu ja kuvio muotoutuu sen mukaan.
Virkkaa niin, että ensimmäisen kerroksen lasket: 4 s etureunaan ja 1 s takareunaan, 4 s etureunaan ja 1 s takareunaan jne. Seuraavalla kerroksella tulee 3 s etureunaan ja 2 s takareunaan. Noita takareuna silmukoita tehdessäsi tarkista, että edellisen kerroksen takareunasilmukka jää uusien keskelle. Kolmannella kerroksella voit jo laskemisen rinnalla tarkastella kaaviota. Näin minä pääsin kolmioiden alkuun.
Tee mallikuviota peukaloon asti. Peukalon paikan määrittely on hankalaa, kun kerroksen alkamiskohta kaiken aikaa siirtyy. Tee peukaloaukko kolmiokuvion viimeisellä tai ensimmäisellä kerroksella ja käytä kuviointia hyväksesi.. Koon näet sormikkaan rakennekuvasta: 10 silmukan ketjun kiinnität niin, että 15 silmukkaa= 3 kolmiota jää väliin, kun kiinnität ketjun.
Työssä on nyt 50 silmukkaa, jatka mallivirkkausta pikkusormen alkuun 12-13 kerrosta. Tee pikkusormi rakennekuvan mukaisesti ja sen jälkeen virkkaa kaksi kerrosta mallivirkkausta niin, että otat pikkusormea varten luodut 4 silmukkaa mukaan ja näiden molemmassa laidassa nostat yhden silmukan.
Kaikkien sormien väliin on nostettu taitekohdissa kaksi silmukka. Ne on merkitty rakennekuvaan pluslaskussa 1:llä ja ovat sillä puolella, mistä ne nostetaan. Nosta nuo silmukat päällimmäisen langan alta, niin sormien väliin ei tule reikiä. Peukalossa on taitekohdissa myös nostettaviksi merkityt silmukat. Jatkossa on silmukoita hieman liikaa, joten peukalon edetessä kavenna 3 – 4 silmukkaa tasaisin välein peukalon takana. Koska sormikkaissa ei ole kiilapeukaloa, on vain hyvä että peukalo on alussa leveähkö.
Aloita sormien päättely kynnen puolivälistä. Päättelyssä ensimmäisellä kerroksella on kavennusten välissä 3 s, toisella kerroksella 2 s ja kolmannella 1 s. Katkaise lanka kun silmukoita on jäljennä n. 8. Vedä langanpää etureunojen läpi ja kiristä reikä umpeen.
Viimeistele sormikkaat päättelemällä langanpäät. Jos sormien väliin on jäänyt reikiä, niin ne voi kursia kiinni näillä päättelylangoilla.

sormikkaankaavio_kuvanaSormikkaan rakennekuva

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *