Kansanomainen kierreraita lapasten ja sukkien suihin

Tein joitakin kansanomaisia lapasia Mary Oljen kirjan Kirjokintaita ohjeiden mukaan ja niissä oli useimmissa kierreraita. Ihastuin tuohon raitaan, koska se vahvistaa lapasen suuta ja tekee käteen vetämisen helpoksi. Nyt myöhemmin olen neulonut raitaa sekä aikuisten että lasten lapasiin, eivätkä lapaset ole aina olleet kansanomaisia malleja.

Raita tehdään nurjalla kerroksella, jossa joka toinen silmä neulotaan värilangalla ja joka toinen silmä pohjavärillä. Toinen kerros taas pohjavärillä kokonaan oikeaa ja sitten taas kierrekerros  kahdella värillä ja nurjaa.  Kuvauspäivänä paistoi aurinko, joten varjot eivät ole kuvissani ihan kohdallaan, mutta asia varmaan selviää.

luonti_1

Nykyisin luon silmät neulomalla, mutta tein nyt niin kuin kansakoulun opettajani aikoinaan opetti. Olin jo edellisten lapasten kierreraitaa tehdessä ajatellut, että tapa on tässä tapauksessa ehkä parempi tukevuuden takia.

ekakerros_3

Kun lähdin ensimmäistä kerrosta neulomaan nurjalla, niin aloitin värillisellä langalla. Musta pohjavärilanka roikkui vapaana työn edessä. Neulottuani ensimmäisen silmän siirsin ensiksi värillisen langan työn eteen ja sitten mustan langan puikkojen välistä taakse neulomista varten. Sitten taas musta eteen ja värillinen taakse neulottavaksi jne. Tuossa alkaa jo kolmas puikko.

toiselle

Kun luodaan tuolla kansakoulun opettajani tavalla, niin ensimmäiseksihän tulee aina kaksinkertainen silmä. Mary opetti kirjassaan, että toinen lenkki tuosta kaksinkertaisesta ja työn ensimmäinen silmä neulotaan yhteen. Kas kummaa, miten napakkaa heti alkuunsa!

toinenkerros

Toinen kerros on sitten oikeaa pohjavärillä. Nuo oikeat kerrokset jäävät kokonaan piiloon.

kerroksen vaihtuminen

Siirryttäessä kolmannelle kerrokselle niin musta lanka tuodaan eteen ja vasta sen jälkeen värillinen lanka viedään neulottavaksi ja nurjaa. Mary opettaa, että edessä roikkuva ja neulottavaksi  siirrettävä lanka siirretään taakse  oikealla kädellä , mutta minä siirrän kummatkin langat vasemmalla kädellä, eli ensin kudottu eteen ja sitten neulottava taakse. Vähitellen  langansiirto alkaa sujua jouhevasti, mutta onhan neulominen näin kumminkin aika hidasta.

viimeinen kerros

Tässä kuvassa olen jo aloittamassa viimeistä kierrereunan kerrosta eli pohjavärillä oikeaa. Kierrelangan olen jo pannut poikki. Tuon kerroksen vaihtumiskohdan viimeinen silaushan on sitten tuon värillisen langan päättelyn kireydessä.

resorille

Nyt olen siirtynyt neulomaan jo resoria. Kyllähän tuo kerroksen vaihtumiskohta näkyy, ja tuo värillisen langan kierre on hieman löysempää kuin muut kierteet, mutta ei nyt liian tarkka pidä olla. Raidoitetussa pyöröneuleessa minusta tuo kohta näykyy pahemmin.

Kierreraitojen hankalin asia on langan kiertyminen toistensa ympäri. Tällä kertaa aina joka puikon jälkeen sormella siirsin kierteitä kohti keriä, niin pääsin neulomaan koko kerroksen ennenkuin aloin purkaa kierrettä langoista. Se käy muuten parhaiten niin, että roikottaa neuletta langoista ja antaa kierteen vapaasti purkautua pyörimällä.

kirja mukana

Tässä olen kuvannut  lapasten ohjeen Oljen kirjasta ja

karjalaisetkintaat

tässä karjalaiset lapaset, joiden kierreraidasta ovat ohjeen kuvat.

lapsenlapasetJa näihin lapsen lapasiin kierreraita sopii oikein hyvin, vaikka ei olekaan kansanperinteestä nouseva lapasmalli. Kiiltävä lapasen yläosassa on heijastin lankaa, joka hohtaa, koska kuva on otettu salamalla.

Jos neulot kierreraitaa tämän ohjeen avulla, niin ole hyvä ja laita siitä minulle tieto kommenteihin. On hyvä saada palautetta siitä, että käytetäänkö tätä ohjetta.

5 thoughts on “Kansanomainen kierreraita lapasten ja sukkien suihin”

  1. Kiitos selkeästä ohjeesta! Otin ohjeen talteen ja tulen sitä myöhemmin hyödyntämään, koska lapasia on toivomuslistalla.

    Ohjelinkkisi on hieman piilossa/pienillä kirjaimilla ja olinkin melkein sen sujuvasti ohittamassa!

  2. Sivuillasi on hienoja ohjeita. Tätä pitää ihan kokeilla, kun tekemisessä tarvitaan aina jokin jippo, jotta innostus säilyy.
    Sivusi ovat selkeydessään vakuuttavat. Ei mitään turhaa kikkailua.

  3. Itse yritin tuota kierreraitaa tehdä,mutta siitä ei tullut kaunista,minulta jäi ne ns.”välikerrokset” mäkyviin.. En tiedä yhtään,mitä tein väärin. Täytyy kokeilla joku kerta uudestaan.

  4. Selkeä ohje. Hidasta, mutta onpa vaihtelua tavalliseen. Tämän jälkeen resori ja sitten broken seeds. Joku pappa palvelutalossa saa uudet lapaset kevään pakkasiin.

    1. Tämä kommentti erityisesti ilahduttaa. Kiva, nyt papan käsiä ei palella ja sinä liityt perinneneulojien pieneen, mutta ja iloiseen porukkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *