Aihearkisto: Huovutus

Hävettää

-nimittäin se, että tammikuu on yli puolen välin ja yhä vain toivottelen lukijoilleni Hyvää Joulua. Tämä on  artikkeli, jolla poistan joulun, ja näytän yhtä sun toista joulun jälkeen tekemääni, mutta mikään ei ole valmistunut oikeaan esittelykuntoon.

Tai oikeastaan on. Nämä kansalaisopiston metallikorujen kurssilla valmistuneet olkakorut ja rannerenkaat ovat valmiita.  Tuolla kurssilla sitä kokee olevansa osaamaton, niin uutta ja ihmeellistä kaikki on . Meitä on muitakin yhtä toopeja ja opettajaa käy sääliksi, kun hänen on revettävä niin montaa auttamaan samanaikaisesti. Olkakorut tein syksyllä ja niitä olen käyttänytkin, Kalevala korun Hämeen juhlakäädyn kanssa ne koristivat pikkujouluissa viime vuonna tekemääni keskiaikapukua. Komea olin. Seuraavaksi tulen tekemään pronssisia sormuksia.

Tässä virittelin oman arvon tunnettani  hivelevän koristeen nyt vielä keskeneräisen uuden pukuni koristeeksi. Kyse on Herjolfsnes no:38:sta, mitä keskiaikapukukurssillamme ei kukaan ollut vielä tehnyt ja siitä tuli  tehdä kokeilupuku. Minulla oli erittäin edullista Viipurista ostettua pellavaa ja niinpä kävin työhön. Kaavat ja ompeluohjeet tilasin Turusta. Kun kaavojen piirtämisen hankaluudesta selvisin, mikä johtui oikeanlaisen kaavapaperin puutteesta, kaikki on sujunut kuin leikiten. Sitä ei voi kuin ihmetellä, miten satoja vuosia sitten on osattu tehdä toimivia vaatteita.  Kapeat istutetut hihat ja käsillä on täysi liikkumavapaus,  ja varsinaiset kappaleet ovat suoria ja puku on helmasta levennetty kiiloin  ja se istuu kaikille vartalotyypeille.  Tuossa toisessa kuvassa on hihan salaisuus, olkapäällä oleva kiila. Tästä puvusta paremmat kuvat sitten kun se valmistuu, sillä helma on kääntämättä ja mietin vielä mitä teen alkuperäisen mallin  pullokiiloille. Koruja en tule tämän puvun kanssa käyttämään, sillä tarkoitukseni on kirjailla sen etumuksiin koukeroita ketjuvirkkauksella.

Eilen sain neulattua tossut Pirtin kehräämön hahtuvalangasta. Tuo lanka soveltuu neulaamiseen erittäin hyvin. En ollut sitä oikein ennen kokeilemistani uskonut, vaikka olin Väkerrystä– blogin pitäjän nähnyt sitä käyttävän pistonäytöksissään. Neulaamisen kanssa samainaikaisesti keskustelin ravelryssä kiivaasti langan kierteiden suunnasta. Voi kun minua yritettiin opettaa, jääräpäisenä vain pysyin kannassani, joka tietenkin oli väärä. Tarkistin asian tänään maan mainiosta Käspaikasta. Koko homma lähti siitä, että minua on mietityttänyt mummo, jonka tapasin junassa pari vuotta sitten ja hän kertoi minulle kaikenlaista neulakinanastekniikasta mm. sen, että kinnasneulalla tehtäessä tulee olla z-kierteistä lankaa. Itse olen myös hakenut tuohon tekniikkaan oikein hyvää lankaa sitä löytämättä. Tähän menneistä parasta on tuo Pirtin hahtuvalanka, jossa on nelinkertainen hahtuva yksikierteisenä lankana ja z-kierre (tieto Pirtiltä). Lanka on pikkuisen paksua ja yksikierteisenä vetää vähän vinoon. Pirtillä oltaisiin kyllä valmiina kiertämään ohuempaakin hahtuvalankaa, jos kysyntää olisi. Kokonaisuudessaan nuo  eilispäivän kokemukset laittavat minut nyt kehräämään villalankaa missä rukki pyörii  myötä että vastapäivään ja molemmat langat kerrataan. Sen teen ensi viikonloppuna. Sitten upotan nuo langat samaan kinnasneuleeseen ja katson mitä tuo juna-mummo oikein tarkoitti. Katsotaan nyt tuleeko kokeilustani esittelykelpoista, eniten huolestuttaa saanko syntymään möykytöntä lankaa. Noihin tossuihin vielä, ne tulevat saamaan liukastumisesteet pohjiinsa ja villakirjontaa jalkapöydän päälle, kunhan nyt kuivuvat. Huovutin niitä käsin pikkuisen, jotta sain ne oikenemaan lestiin ja pohjat hieman vahvistumaan, sillä karstalanka kuluu helposti puhki.

Ei se z- ja s-kierteen sotkeminen ole ollut ainut mokani,  neuloin nimittäin hahtuvasta valkoiset lapaset, laitoin reteenä pesukoneeseen ja ne huopuivat täysin kiinni. Nyt on uudet tulossa Pirtin kaksikierteisestä karstalangasta.  Kuviovirkkauskaan ei ole vielä mihinkään jäänyt, vaan olen hakenut yhä uusia malleja. Se mitä etsin on jo löytynyt ja lapaset ovat valmiit, mutta minulla on pätevä syy olla näyttämättä niitä. Nuo kaksi kokeilua eivät tällä kertaa pääse toria koristamaan, vaan teen aikanaan niille parit.

Kudonta meinasi unohtua kokonaan, onneksi kuvat olivat kameran kortilla.  Kudon värjäämilläni villoilla ontelopoppana loimeen keinutuolin mattoa. Täytekin on villaa. Matto pääsee siihen mummoni tuoliin, missä aina istun neulomassa ja virkkaamassa, ja nykyisin myös ompelemassa keskiaikapukujen pitkiä katesaumoja,  vain näkyviltä osin.

Ässänväärä ja tanssivat tytöt jouluksi

Itsenäisyyspäiväksi laitoin kuvan keskeneräisestä rekipeitostani. Oli mukava havaita, että vakiblogiystäväni yhä seuraavat sen valmistumista. Kiitos kommenteista. Jatkan rekipeittoa tammikuussa, aika näyttää valmistuuko kevääksi. Vanhainkodilla sain vain juuston aloitetuksi. Tuon artikkelin jälkeen en ole käynyt  kirjoittamassa tänne, vaikka käsitöitä olen kaiken aikaa värkkäillyt.

Tällaisia pieniä töppösiä on tullut tehdyksi vironvillasta. Ostin Raasikusta poistoeräkasasta todella edullisesti hahtuvaa, eikä nyt auta turhaan valitella epätasaista laatua, kun en kerran pysytellyt ostoksissani ykköslaadussa. Minusta  tuntuu, että pinkki värinä ja voikukkakirjailu peittää alleen epätasaisuudet. Nuo töppöset eivät mene lahjapakettiin, vaan annan ne pikkuisille tervetulolahjana joulunviettoon mökille  poistamaan kylmien lattioiden hankaluutta. Mistä minä tiedän, kuka mistäkin tykkää ja minkäkokoiset ne  jalat  nyt ovat. Noiden töppösten tekeminen oli muutenkin sellaista arpapeliä  pesukonehuovutuksen takia,  ettei kokoja voinut millään säädellä. Niiden pohjassa on jarrutäpliä, joten ne saattavat sopia myös päiväkotikäyttöön. Viimeisessä kuvassa on sitten minulle itselleni leivinuunia varten kunnon patakinnas. Tuollaisen näin jonkun vakiystäväni  blogissa, en vaan muista kenen. Kiitos vinkistä, kintaasta tuli oikein toimivan tuntuinen, kun kaksi kertaa käytin pesukoneessa.

Kirjovirkkaus se yhä koukuttaa. Lankadontti oli julkaissut kuukauden ohjeena kirjovirkatut joulupallot, halusi olla muodissa mukana palloineen, sillä kumma villityshän  on tullut noista norjalaisjeppejen palloista, nauravat varmaan jossakin partaansa ja taputtavat pieniä karvaisia käsiään. Minäkin olen pallomuodissa Lankadontin opastamana. Ensin tein yhden pallon hänen ohjeellaan ja havaitsin se toimivaksi ja niin noita palloja on syntynyt useita. Kuvion takia olen muutamissa hieman pienentänyt silmukoiden määrä pallon keskellä. Niitä on ollut kiva viedä joulutuomisina ja tässä esittelen nyt viimeisimmät.

Ensimmäisessä kuvassa on komea oranssinen ässänväärä sinisellä pohjalla, kuvio on Eeva Haaviston kirjasta  Sata kansanomaista kudinkuviomallia.  Ässänväärä näkyy loistavasti ja siitä kiitos Pirtin kolmisäikeiselle kampalangalle, sininen väri on luonnonindigon ykköskastelusta ja oranssi veriseitikin jälkiväriä. Korsnäsin paidan tanssivat tytöt taas on suosikkini, niitä olen muokannut tontuiksikin. Harmaaseen karstavillaan olen tehnyt ristikuvioita ihan omasta päästäni. Kuviot näkyvät kuvassa selkeämpinä kuin luonnossa. Viimeisessä taas on Haaviston kirjasta lehtiköynnös.

Sitten viimeiseen kuvaani. Siihen halusin mukaan kaikki neljä palloa, Ukkolassa valamani koiramäkikynttilän  ( ks. Kunnas: Koiramäen talvi) ja mummoilupäiväkodista  saamani joulukukan. Kuvan myötä haluan toivottaa kaikille blogissani kävijöille

Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta


Töppösiä, sukkia ja tunnustus

Imoittauduin kesän lopulla sukkasatoon ja tarkoitukseni oli tehdä töppösiä virolaisesta tarjoushahtuvasta. Nyt vasta valmistuivat ensimmäiset ja aika karkaa käsistä, joten saattavat olla myös viimeiset. Hyvä kumminkin näin, sillä pikkuinenkin lisä Heinälatoon on varmaan tervetullutta ja noloahan se olisi, jos en saisi mitään aikaseksi.

Tossut ovat tässä neulottuina 45 silmää ja 7 puikot ja kaikki neljä yhtä pitkiä.  Hahtuva oli paksua ja Raasikun tehdas lopetti sen tuotannon ja myi keväällä sitä edullisesti. Tuo virolainen lanka on niin loivasti vaihtuvaa, että oli vaikea saada samannäköisiä pareja. Toisessa kuvassa ne ovat tuleet ensimmäisestä 40 asteen pesusta ihan erikokoisina. Laitoin ne kuivumaan, tummemmat 39 numeron lestiin ja vaaleammat 43 numeron lestiin. Tuollaiset lestit olin joskus onnistunut ostamaan Hämeenlinnasta armeijan poistokaupasta.

Kuivuttua aloin tossujen koristelun neulaamalla . Sitten uuteen 40 asteen pesuun ja molemmat kutistuivat nyt todella paljon.  Tummia yritin muokata jaloissani, ne kyllä jäävät minulle liian pieniksi. Niistä tummempi on vielä hitusen pienempi, joten tuo huopumisen ero johtuu värin tummuudesta. Harmittaa vähän ja olen pettynyt tuohon lankaan. Vaalean vihreät kuivuivat 39 lestissä. Jälkimmäinen kuva on edustuskuva, sen käyn kohta laittamssa Heinälatoon.

Onhan niitä muitakin sukkia tullut neulotuksi. Annoin kudontaystävälleni pellavanarua ja sain häneltä vaihdokkaana Seitsemän veljeksen Punatulkkua. Aloin keväällä neuloa siitä sukkia lapsenlapsilleni. Sitten jollakin kauppareisulla tarttui mukaani Sinisorsaa, mistä jatkoin lasten sukkia. Kun Raveryn mysteerisukkaa neuloessani minulla oli yksi kerä Nallea 5-säikeistä, niin tein siitä pienen reklamaation Novitalle, niin sieltä ystävällisesti luvattiin korvaukseksi muutama kerä valitsemaani lankaa ja siten tuli minulle toiset kerät Punatulkkua ja Sinisorsaa.

Kuvassa on nyt jokaiselle lapsenlapselleni syksysukat. Toivottavasti koot ovat sopivia. Noita sukkia olen neulonut auto- ja junamatkoilla sekä itärajan tullijonoissa. Viimeinen kuva on taas edustuskuva, sillä nuo kaksi sinisorsaa pääsevätk kuin pääsevätkin heinälatoon, sillä isompien neulomisen aloitin syyskuussa ja pienemmät neuloin nyt edellä kertomallani Uhtuan matkalla. Haa – neljät parit Heinälatoon, en minä ihan turha mummo olekkaan.

Tähän loppuun vielä tunnustus, joka tulla tupsahti tänään.

Sen sain taholta, jota arvostan kovasti, ammattilaiselta, jonka työ on sitä mitä minä harrastan. Olen suorastaan otettu. Kiitos Soja! Blogisi ja ylläpitämäsi Kansallispukufoorumi ovat minulle tärkeitä tiedonlähteitä

Nyt pitäisi sitten kertoa kahdeksan tosiasiaa itsestäni, aloitan tälläkertaa kaikein ajankohtaisimmasta:

  1. Olen sottapytty, paikat aina sekaisin.
  2. Osaan siivota, mutta en jaksa, viitsi – vai mikäköhän on oikea verbi.
  3. Nautin loppukesästä ja syksystä, hyödynnän luontoäidin ilmaistarjontaa runsain mitoin.
  4. Olen valmis uusiin kokemuksiin.
  5. Haluan oppia uutta.
  6. Ihan kaikkea en osaa, nytkin metallityöt kansalaisopiston korukurssilla ovat hirmuisen vieraita ja vaikeita.
  7. Tulen toimeen ihmisten kanssa, etenkin lasten.
  8. Kotioloissa olen toisinaan ärhentelevä.

Kyllähän nuo tosiasioita minusta ovat. Minä en jaa tätä tunnustusta eteenpäin, niin olen päättänyt tehdä jo joku tunnustus sitten. On tavattoman vaikea valita, joten on parasta etten tee sitä ollenkaan. Ottaahan sen saat ystävä hyvä, joka olet lukenut tähän sakka ja täällä usein vierailet. Ei tee yhtään pahaa etsiskellä itsestä tosiasioita.

Juhlapäivä ja viimeiset kansalaisopiston kursseilla tehdyt työt

Tänään blogini täyttää kolme  vuotta. Sitä juhlistamaan noin kuukausi sitten avasin arpajaiset.Tänään onnentuojana toimi poikani, joka nosti ruukusta Katjan lipukkeen. Hänellä lähtee Raijan aitan taidevillaa ja siihen kaveriksi Pirtin kehräämön ohutta kampalankaa. Onneksi olkoon, toivottavasti Katja neuloo niistä jotain ihanaa vaikka ensi talvena itseään lämmittämään.

Katjuskan blogista sain tunnustuksen jo joitakin aikoja sitten ja päätin silloin, että vastaan tänään sen yhteydessä tulleisiin blogikirjoittamista koskeviin kysymyksiin. Kiitos Kati, värjäyskaverini, tavataanko Iitissä?

Sitten kysymyksiin:

1. Milloin aloitit blogisi?
Päivälleen kolme vuotta sitten.
2. Mistä kirjoitat blogissasi, mitä kaikkea se käsittelee?
Yritän pysyä vain käsityöasioissa, ennen kaikkea omissa tekemisissäni, mutta otan kantaa muuhunkin käsityösaralla näkemääni.
3. Mikä seikka tekee blogistasi erityisen verrattuna muihin?
Tähän pitäisi kysyä vastausta muilta. Minua erityisesti kiinnostaa kansanomainen käsityö ja sen soveltaminen tähän päivään, ja näissä puitteissa olenkin saanut hyvää palautetta.
4. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?
Olin ylläpitänyt kudontapiirini kotisivuja muutaman vuoden ennen blogini aloittamista, silloin oli noussut halu esitellä omia töitäni enemmän kuin mitä yhteisön sivuilla oli mahdollista. Sitten kun jouduimme vaihtamaan palvelinta ja blogiin siirtyminen mahdollistui, niin tartuin oitis tilaisuuteen.
5. Mitä haluaisit muuttaa blogissasi?
Haluaisin oppia hyväksi valokuvaajaksi sekä kuvien käsittelijäksi. Kuvat ovat tärkeitä näissä jutuissa.

Nyt laitan tämän tunnustuksen  eteenpäin parille nuorelle ystävälle, joiden blogeissa vierailen ja en nyt löytänyt heiltä kyseistä tunnustusta:

Melinda

Sisko

Kolmantena asiana tähän artikkeliin laitan kuvat niistä Mikkelin kansalaisopiston kursseilla tekemistäni töistä, joita en ole vielä esitellyt.

Peikkolan nuoresta emännästä on nyt kuva vaatteet päällä ja kukka hiuksissa. Se on otettu kansalaisopiston luokassa ja sieltä emäntä lähti vitriiniin. Nyt noita peikkoja on ikävä. Muistan kun olin vuosia sitten Holma-Kinnusen nukkekurssilla Valkeassa ratsussa, niin Eevaliisa kertoi, että kun tekee nukkea, niin sen tekee omaksi kuvakseen, tai se on tavallaan kuin oma lapsi. Joten ei ihme, että minusta oli haikeaa jättää nuo peikot ihan yksikseen lasin taakse, siellähän tulee kylmäkin. Toisessa kuvassa on ryhmässämme valmistuneita peikkoja yhteiskuvassa.

Viimeisellä kurssikerralla valmistimme kevätkukan. Huovutin omani valmiiksi vasta kotona ja nyt se koristaa keittiön pöytää. Mosaiikkikurssilla, mikä oli päiväkurssina ennen peikkoja, minulta jäi viimeinen työ aivan keskeneräiseksi, mutta nyt sekin on valmis  ja odottaa kesää, saadakseen istutuksia sisäänsä.

Keskiaikapukukurssillakin, missä itse tein etupäässä karjalaisia vaatteita, jäi myös viimeinen työni kotiin tehtäväksi. Tein toisen salmilaisen nutun (röijyn, suhain, rakkaalla lapsella on monta nimeä) Nyt on koko sopiva ja olen käyttänyt nuttuani jo monta kertaa pellavaisten pitkien housujen kanssa. Eilen tapahtui pieni ihme, olin Helsingissä nuttu päällä hienossa kokouksessa ja nutun kaavojen tekijä (tai tästä) olikin siellä. Hän tuli juttelemaan kanssani ja oli todella iloinen nutun käytöstä ja antoi hyväksyntänsä vielä valitsemalleni koolle.  Tulipa hyvä mieli. Kuvat on otettu tänä aamuna ja nutussa on eilisen junamatkan rypyt. Ihan käyttökelpoinen vielä , puolipellava on parempi materiaali kuin aikaisemman nutun pellava. Molempiin olen ostanut kankaan Viipurin hallista. Tulen tekemään vielä kolmannen nutun hienosta kankaasta ja sellaisesta mikä ei rypisty,  ja sitä sitten  käytän  juhlissa feresin kanssa.

Täällä on nähty jo maahinen

Oi miten kauniita ilmoja. Tosin lumipenkkoja on vielä paljon ja pohjoisen puolen katollakin on  lunta, mutta aurinko paistaa ja päivällä on lämmin. Vanhan omenapuun juureen oli ilmestynyt kuoppa lumeen. Sieltäpä pääsi nousemaan pieni maahinen ihastelemaan kevään tuloa. Sen  piti nousta jopa puuhun katsomaan miltä maailma kauniina kevätpäivänä näyttää.

Keväthangella istuminen sujui hyvin. Mutta on täällä kumminkin liian kirkasta, joten sen  kuoppaomenapuun luota takaisin maan alle odottelemaan kesän tuloa.

Näitä jäsenistään taipuvia peikkoja teen kansalaisopistolla ja tuolla ensimmäisessä jutussa on niistä tarkempaa tietoa. Pieni vihreä maahinen sai vaatteensa tämän viikon tunneilla, mutta peikkolan nuori enämtä on vielä ilkosillaan.

Sen vaatteiden valmistus on tässä vaiheessa. Huopakangas mistä vaatteet ommellaan huovutetaan tasona hieromalla sitä kuplamuovien välissä. Anna-Karoliina Tetri uudessa kirjassaan  Huovutus opettaa käyttämään kuplamuovia rullaustekniikan yhteydessä. Kuplamuovin käyttö on minulle uusi asia.

Nyt on vaara, etteivät tyttöpeikon vaateet tule valmiiksi ensiviikon tiistaihin mennessä, ja sitten se ei pääse kurssilla valmistuneiden peikkojen yhteiskuvaan ja sen jälkeen kansalaisopiston vitriiniin. Minä lähden huomenna käsityömatkalle eteläiseen naapurimaahan ja juuri ja juuri ennätän takaisin noille tunneille. Yritän olla kumminkin tänään ahkera ja onhan ne ensi viikon tunnitkin aikaa, vaikka silloin onkin suunnitelmissa huovuttaa upea pääsiäiskukka.