Aihearkisto: Kodin tekstiilit

Kudontatuvalta

Olen koko talven kutonut verkkaisesti leveää puolipellavaista saunapyyhelointa. Tänään sain lopulta  tehtyä kankaan kahteen  reiluun pyyheliinaan ja se jäi  tukille odottamaan seuraavan kutojan osuuden valmistumista. Loimi oli hankala, langat tarttuivat toisiinsa merkillisen hanakasti, mutta kaunista siitä tuli. Sidos on kilpikangasta, malli Kauhavan Kangasaitan, loimi tosin jotain muuta lankaa kuin ohjeessa, mutta sekin kyllä Kauhavalta. Kudoin  tulevat pyyhkeeni luonnonvärisellä pellavalangalla.

pyyhepyyhealta

Kudottaessa on kankaasta nurja puoli päällä päin, siksi työnsin kameran kankaan alle ja otin toisen kuvan sieltä. Toki haluan esitellä kuinka kauniit uudet saunapyyhkeet tulen saamaan.

videoloimi

Saatuani pyyheliinakankaan loppuun siirryin  videonauhaloimeemme.  Pitsisidos on myös Kauhavan Kangasaitan malleja. Kameran silmä paljasti kutomassani pätkässä virheen. Näetkö sen kuvassa? En korjaa, mutta teen  sen kokoisen pussukan, että tuo virhe jää pohjaan. Kuteena minulla on vidokasettinauhan lisäksi moppilankaa. Tulen kutomaan lointa myös ohuemmilla langoilla. Loimi on aika kapea, leveitä kasseja siitä ei saa, mutta pikkupussukoita ja iltalaukkuja toki. Tuo videonauha on yllättävän hienostunutta kankaassa. Kun saan kankaan puista ja ehkä pussukatkin tehtyä, tulet näkemään tuota upeutta paremmissa kuvissa.

joululoimi

Kuvasin vielä kolmannenkin loimen, syksyisen joululiinamme, jota on jäänyt runsaasti kutomatta. Siinä on nastallinen sidos, mikä ei nyt näy, kun edellinen kutoja on tehnyt vain palttinaa. Mutta tuolta löytyy kuva. Loimi pitää kutoa pois. Olen vähän ajatellut kutoa loimeen koivurisua tai pajua.  Keksisitköhän sinä,  mitä muuta tuohon tiheään poppanapaksuiseen kalalankaloimeen voisi laittaa? Tavallisia kaitaliinoja en halua tehdä, niitä minulla on tarpeeksi.

Jämälangoista kylpypyyhkeiksi

Ukkolassa on ollut jo usean vuoden ajan sänkypeittokangas. Ensin kudottiin 140 sm leveää sänkypeittoa lumihiutalejohdannaisen ollessa sidoksena. Sen jälkeen tuohon sänkypeittoon piti saada reunakappaleita, johon laitettiin yksinkertaisempi sidos. Kun asia pitkistyy, niin tilanteet muuttuvat ja noita reunoja ei enää tarvittukkaan. Nyt sitten on urakalla pyritty kutomaan tuota lointa pois, tosin sitä taitaa vieläkin olla. Minä tein jämäpuuvillalangoistani kylpypyyhkeitä.

pumpulipyyhe1.jpg

Oranssi valkea on tasapainoisesti kudottu kahta väriä vuorotellen, mutta tuo toinen kaikenkirjava sisältää seitsemää eri väriä. Kudoin aina kerän lopun pois, tuli siitä 5 cm tai 30 sm. Katsoin että vierekkäiset värit olisivat vähän samankaltaisia. Kuvittelin kutoessani lopputulosta ihan kamalaksi, mutta kyllähän tuo menettelee. Siinä nyt pyyhkeeni riippuvat kylpyhuoneen naulassa pestyinä, jotta kuivaisivatkin. Täytyypä panna sauna lämpiämään ja testata noiden käyttökelpoisuus.

Saunapyyhkeet valmiina

Pyyhekangas, josta kirjoitin Akojen blogiin on nyt ommeltu pyyhkeiksi. Kolmehan pyyhkeitä tuli, mutta pitsi riitti vain kahteen. Pitsin olen ostanut Viipurista, ja kai sitä nyt tulee Venäjällä käytyä, jotta voin ostaa lisää. Pitsi on aika leveä. Aikaisemmissa pyyhkeissä käytin hieman kapeampaa ja taidan palata siihen. Noiden karheiden pyyhkeidemme somistamisen pellavapitsillä keksi Helinä. Pitsi todella pukee tuota muuten niin askeettista pyyhettä. Nämä pyyhkeet pidän itse, sillä aikaisemmat pitsilliset, 5 kpl, ovat menneet lahjoiksi.

uusipyyhe.jpg