Vielä yhdet kansalliset raitasukat

Nyt olen neulonut neljännet sukat, jotka ovat saaneet raitansa kansallispuvusta. Tällä kertaa olivat vuorossa pitkiin hoikkiin miehensääriin tarkoitetut sukat ja raidat niihin tulivat Seiskarin miehen puvun takin kankaasta. Kirjaston varastosta minulle löytyi 1948 julkaistu kirja Suomalaisia kansallispukuja. Sen on toimittanut Tyyni Vahter ja se noudattaa samaa kaavaa kun aiempien sukkien pohjina olleet Sireliuksen vihkoset. Piirretyt kuvat eivät tässä uudemmassa kirjassa ole vanhempien veroisia, mutta värit kyllä selkeämpiä.

Noita sukkia on sovitettu useammankin kerran ja toivottavasti ne nyt pysyvät jalassa. Nehän ylettyvät polvitaipeeseen ja muotoa sukkien saajan toivomuksesta on neulottu niin, että yläresorissa on samanverran silmiä kuin nilkassa ja pohjelisäykset tulevat heti resorin jälkeen aika nopeasti ja pohkeen jälkeen kaventuminen on loivempaa. Tähän saa nyt näiden  raitasukkien neulominen jäädä. Mieleni kyllä tekisi vielä neuloa Peräpohjolan puvun raidoituksen mukaiset polvisukat naiselle, niin että raidat alkavat heti polvitaipeen alta ja jatkuvat varpaisiin, mutta minulla ei ole riittävästi luonnonväreillä värjättyä vihreää Nallea. Suursavon raidoitukseen taas  värjäsin runsaasti punaista lankaa, ja  olin ajatellut käyttää sen lasten sukkiin, mutta niiltä taas puuttuu kuva. En nyt jaksa lähteä etsimään pukua jonkin ystäväni kaapista. Kuvaan puvun hameenraidat sitten , kun se tulla tupsahtaa eteeni, tarvitaanhan niitä sukkia myöhemminkin.

Tuo kuvan puute sai minut muistamaan kesällä saamani monisteen virolaisten kansallispukujen raidoista. Sen antoi Olusveressa tilkkutyötä opettanut Mall Vesilon. Hän pani eteemme palan arvokasta kansallispukukangasta ja sen ympärille sitten rakensimme kassin. Minä olen selvästi neulonut nämä sukat tuon matkan kokemusten antamilla tunteilla, jos kiinnostaa niin lue ensin tämä artikkeli ja sitten tämä.

Voi kunpa suomalaisista pukukankaista olisi tuollainen valokuvattu kuva, sukanraitojen tekeminen olisi helppoa, kun näkee kudelangat.

5 thoughts on “Vielä yhdet kansalliset raitasukat”

  1. Aivan ihanat sukat! Tuo juttu nokkosesta oli tosi mielenkiintoinen. että siitäkin voi tehdä lankaa.

  2. Kauniit sukat,kansallisromantiikkaa! Nokkosesta lankaa! On kohta kysyttävä,että mistä ei lankaa saisi. :):)

  3. Ihastuttavat sukat ja muutenkin käsityömaailmasi vaikuttaa löytäneen tarkoituksensa osaamisen kautta. Ihastelen, kun samaan aikaan pyrin löytämään oman maailmani. Viimeaikoina eräänlainen taso on pilkahdellutkin ja sinne suuntaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.