Pellavaista tehostelankaa

Kudontatuvalle on saatu lisää pellavalointa, joten pääsen pian kutomaan tuota ihanuutta. Siksipä pengoin Raijan Aitalta saamamme pussin häkilöinti- ja kaupaustähteitä ja aloin työstää niistä tehostelankaa tuleviin kudonnaisiini.

Mytyt olivat aika tiukkoja, joten avasin niitä karstoilla ja tein lepereitä, joita sitten aloin kehrätä siitä järjestyksessä, mikä käteen nousi. Raija  talvella opetti meitä Ukkolassa kehräämään Pirtin kehräämön hahtuvantähteistä sydänlangan avulla möykkylankaa, päätin käyttää nyt samaa menetelmää.

Sydänlangaksi valitsin tosi ohutta pellavaa. Näin minun ei tarvinnut varoa langan katkeamista, vaan pääsin kehräämään lepere lepereltä möykkyistä tehostelankaa vapaasti. Toisessa kuvassa lankani on jo päässyt vyyhdinpuulle. Kirjavaahan tuosta tulee, mutta jos kudon sitä tällä vanhalla mallillani, niin lopputulos voi olla hauska.

Lanka odottaa nyt vyyhdillä kudontavuoroani. Kuvan pariksi panin kehräämääni luonnonväristä pellavaa, jonka olen kerrannut kaksinkertaiseksi, kun en saanut kehrättyä sitä riittävän paksuna. Paksun langan kehrääminen on yhä minulle vaikeampaa kuin ohuen.

7 thoughts on “Pellavaista tehostelankaa”

  1. Kaunista lankaa. Ohuen langan kehrääminen on tosiaan helpompaa kuin paksun. Paksua saa helpoiten, kun kehrää kolme säiettä ja kertaa ne yhteen 🙂

  2. Onpa taas hauska idea! Kehräsitkö nuo ”mykyt” samaan suuntaan kuin sydänlanka vai niinkuin kerratessa, vasemmalle? Kudonnaisesta tulee varmasti persoonallinen 🙂

    1. Hei Pirle
      Olen kehrännyt möykyt oikealle. Kokeilin ensin vasemmalle, mutta se ei luonnistanut, ja kun nyt tutkin sydänlankaa tarkasti, niin se on vasemmalle kiertyvää, joten samoin kuin kerratessa, mutta päinvastoin kuin kysyt.

  3. Mielenkiintoista lankaa. Siitä tulee varmaankin kivannäköistä kun pääset kutomispuuhaan.
    Mä yritän tehdä ryijyn. Joskohan perjantaina saisin tarvikeet, jänskättää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *