Nyt karkaa mopo käsistä

En muista milloin minulla olisi ollut näin hullua tilannetta. Käsitöitä valtavasti kesken, monia niitä tekisi mieli tehdä, mutta aika ei riitä, joillakin on jopa kiire valmistua ja toiset vaan koukuttavat neulomaan ja virkkaamaan.  Kotityöt ovat kaikki tekemättä ja lumen alle on jää tärkeitä tavaroita , mutta  minä vaan neulon.

Ensimmäiseksi otan esille tämän takkiprojektini. Ensimmäisessä kuvassa roikkuu pestynä parikymmentä vuotta vanha takkini, jonka nyt olen päättänyt tuunata entistäänkin hienommaksi. Olen virkannut punaruskeasta kaksisäikeisestä vironvillasta kukkia ja tähtiä, tuossa ne ovat sanomalehden päällä kuivumassa. Minun on tarkoitus ommella ne takkiini. Tulen myös päällystämään kauluksen ja hihan suut koukkuamallani neuloksella. Laitan kuvan kun takki  on valmis. Tuon  takkini lisäsomisteeksi  aloin neuloa pitsihuivia, lanka yksisäikeistä Aada Lõngin lankaa. Koska lanka on Virosta, niin päätin ottaa huivin ohjeenkin samastaa maasta Haapsalun sall-kirjasta, jonka päällä kuvassa on vielä yksi kerä  samaa villaa kaksisäikeisenä, siitä tulee lapaset ja myssy. Huovutan ne miedosti pesukoneessa, niin kukillekin olen tehnyt.

Nyt on sitten kuvat pahiten koukuttavasta keskeneräisestä käsityöstäni. Olen toista vuotta seurannut ja  silloin tällöin kommentoinutkin virolaisen Annan neuloblogin juttuja. Anna vastaa jokaiselle aina hänen omalla kielellään ja nyt sitten Moda (6/2010) paljasti Annan kielitieteilijäksi. Jos minä olen jo niin kauan ihastellut ja ihmetellyt Annan neulomista ja sitten suomalaisessa lehdessä julkaistaan hänen ohjeensa, niin kyllähän siihen pitää tarttua. Nähdessäni ohjeen muistin, että minulla on kesäisestä sukanneulontakilpailusta  palkinnoksi saamaani mohairlankaa. Onpas akryylipitoista ja aivan liian paksua!  Aloin kumminkin neuloa ja  samalla silmukkamäärällä kuin mitä ohje neuvoi. Kun pusero neulotaan ylhäältä alaspäin, niin sitä voi hyvin sovittaa, joten osasin jatkaa pituutta aika lailla. Oli niin hekumoisen ihanaa neuloa puseroa yhtenä kappaleena ja koko ajan oikeaa pyöröpuikoilla, joten koepuseron valmistuttua lähdin kiertämään mikkeliläisiä lankakauppoja ja lopulta sain aikalailla vastaavaa lankaa käsityökeskuksen myymälästä. Annan langassa oli 25 grammassa 240 metriä lankaa ja minun ostamassani Italiassa valmistetussa mohaisilkkilangassa 220 m, joten tein mallitilkun. En saanut  10 x 10 mallitilkkua millään osumaan, 12 silmää on selvästi vähemmän kuin 10 sm ja 28 kerrosta on 15 senttiä. Mikäs neuvoksi? Valitsin kumminkin ohjeen silmukkamäärän, mutta 10 senttiä neulosta  en mittaa viivottimella,  vaan 28 kerroksella. Taitaa olla ihan oikea valinta, sillä sovitin puseroa itselleni siinä vaiheessa  kun olin neulonut 25 gr. Hyvältä näyttää ja lankakin tuntuu riitävän, sillä vielä on toinen kerä jäljellä. Pusero ei tule minulle, se menee lahjaksi. Nyt raaka peli,  tämä työ  syrjään, ja kiireisemmät esiin. Tällä tavalla  myös pääsen hienostelemaan sillä vielä ensi viikon käsityökahvilassa.

Ukkolan näyttely ja myyjäiset ovat itsenäisyyspäivänä ja  sitä edeltävänä viikonloppuna. Viime vuonna harmitti, kun ystäväni kierteli pöytiä ja etsi lasten lapasia, ja myyjäisissämme ei sellaisia ollut. Jo silloin päätin, että ensi vuonna ei käy näin. Aloinkin neuloa marraskuun alkupuolella lasten lapasia, yksi pari valmistui, mutta siihen se on jäänyt, kiireesti pitäisi tehdä vielä puuttuva lapanen ja muutama pari lisää. Kukkien virkkaaminen pisti kokeilemaan sellaisia myös heijastin langasta ja hyvinhän se alkaa luonnistua, kun langan jäykkyyden kanssa pääsi sinuksi. Noitakin voisi Ukkolaan tehdä myytäväksi. Kaikki kukkien ja tähtien mallit ovat heijastinkukkien alla olevasta kirjasta. Näyttelyn puolelle pitäisi viimeistellä kaislaliinojani, niitähän olen tehnyt kahteen otteeseen, jotta saisimme viimevuotisen joululiinaloimen kudotuksi ennen tämän vuoden joulua. Se muuten onnistui  yhteisurakoinnilla kudontatoverini kanssa. Ja sitten vielä on tuo rättivirkkaus, siitä tulee Ukkolan pallille päällinen, se kyllä valmistuu ajoissa. Huomaa spiraalivirkkaus!

Keskeneräisten töitten tuskaa ei yhtään lievitä kaksi tänään kudontatulta kantamaani kangasta. Videonauhalla kudotusta pitsisidoksisesta kudonnaisesta teen prinsessapussukoita naispuolisille rakkailleni kaikkia  tärkeitä meikkejä ja rasvoja varten.Tänään sitten sain loppuun poppanaloimen. Ensiksi tein kevään vihreän liinan. Itse värjäämääni kudetta oli vain tuon verran ja siksi piti tehdä vielä toinenkin metrin pätkä jämäpoppanoista. Siinä olikin laskeminen, että sain jonkinlaisen rytmin kudonnaiseen ja loimen käytettyä ihan loppuun.

Jotain on sentään valmistunutkin. Se on tämä keskiaikapukuni, Mikkelin kansalaisopiston kurssilla tehty grönlantilaisen hautalöydön pohjalta kaavoitettu aluspuku cotte ja päällyshame surcot. Minä olen jo käyttänytkin  asua. Ihana päällä, se että minulta on vuosia sitten kadonnut vyötärö, peittyy mukavasti ja helma heilahtaa. Tuon käytön jälkeen puku on hieman rypistynyt, mutta en käynyt silittämään sitä, kun äsken puin sen torson päälle ja kannoin koko komeuden pimenevälle ja lumen luvattomasti valtaamalle parvekkeelle kuvattavaksi.

16 thoughts on “Nyt karkaa mopo käsistä”

 1. Niin että jos on minulla töitä kesken, niin näyttää sitä olevan muillakin 😀
  Keskiaikapukusi on hieno! ja vielä ”oikean” mallin mukaan, minun omani kun on yhdistelmää vähän sieltä ja täältä ja päällysmekko varsinkin vähän sinnepäin ja kiirellä tehty. Ohuesta villasta tahtoisin uuden päällysmekon, vaikkei siinä olekaan mitään järkeä, kun käytän pukua vain elokuussa 😀

  1. Heli hoi!
   Tee vaan villainen surcot ja käytä pukuasi useammin. Minulla se oli päällä ihan tavallisissa pikkujouluissa ja seuraavan kerran meinaan laittaa päällä kudontapiirini näyttelyyn.

 2. Voi mahdoton, miten ahkera olet! Kauniita töitä valmiina ja kesken. Takista tulee varmasti koko kaupungin kaunein.

  1. En nyt tiedä, tuleeko takista kaupungin hienoin, mutta ei sen kuluneisuuteen varmaan kiinnitetä huomiota kun katse kääntyy kukkiin. Niiden sommittelu on nyt menossa, en taida ihan kaikkia laittaa, jotka virkkasin.

 3. Leena, kiitos paljon! Se on minulle kunniaa, jos/kun toiset neulojat kirjoittavat minusta blogeissaan. Minimalistisen mohairin malli sopii mihin vaan. Olen neulonut esim. Aade Lõng langasta samalla periaatteella (Käsityö nro 3 ilmeistyi turkoosiliivi, Ravelryssä on eräs vihreä neuletakki http://www.ravelry.com/projects/kuduja/samblakampsun
  Ohut 8/1 lanka (100 g/800 m) on hieno ja sopii pitsineuleiksi. Minusta siitä voi neuloa myös pitsiliivin tai -puseron. Millainen on puikkonumerosi? Rippuen kuviosta käytän 2,5 tai 3 mm puikkoja.

  1. Kiitos Anna, sinä olet aikamoinen innoittaja. Minulla on vielä tuota keraamatonta Aadan lankaa mieliväreissäni ja olin vähän kaavaillut , että teen siitä puseron. Nyt kun kerroit asiasta , niin uskallan ryhtyä työhön. Puikot tuossa pitsihuivissa ovat 3, mutta puseroon taidan ottaa 2,5. Mohairsilkki lankaa neulon 4,5 puikoilla.

 4. Anna mopon vaan mennä kun tuommoisia ihanuuksia saat kuitenkin aikaan!
  Keskiaikapukusi puhutteli; muistuttaa vähän karjalaista sarafaania, joka kootaan kiilamaisista paloista.
  Lämmin kiitos virtuaalihalista.

  1. hei Pirle
   Joo, kyllä tuo puku todella puhuttelee. Yli tuhat vuotta vanha malli! Entisajan naiset ovat osanneet ottaa iän myötä tapahtuvat vartalonsa muutokset nerokkaasti huomioon. Minulla on tarkoitus tehdä kiilasarafaani keväällä, ja myös salmilainen röijy.

 5. Heippa Leena!
  Kaikkea ihanaa olet taas saanut aikaiseksi 🙂
  Takista tulee varmasti upea. Minunkin pitäisi myyjäisiin saada jotain aikaan, mutta lorvikatarri vaivaa.
  Aurinkoista viikonloppua!

 6. No jopas on töitä kesken ja valmiina. Ahkera olet ollut. Annalla on monta kaunista mallia, useinkin just mohairia. Muutaman kerran olen hänet tavannutkin ja on oikein mukava ja välitön ihminen.

 7. Hienoja töitä kesken ja valmiina! Puolivälissä kirjoitustasi alkoi jo hengästyttää vauhtisi, huh. Niinhän se on aina, että jotain pitäsi tehdä, mutta vähemmän tarpeellinen/kiirellinen kiinnostaa enemmän…
  Hyvää ja ahkeraa viikkoa!

 8. Kiirettä pitää, mutta eiköhän töitä ala valmistua pikku hiljaa. Hieno tuo keskiaikapuku Minullekin se toi mieleen karjalaisen puvun.

 9. Mummo!

  Pitää tehdä muitakin töitä, vaikka lumitöitä, pestä astioita ja imuroida, eikä vaan neuloa. Toivoo Karri

  Pitäähän tehdä ruokaakin. Toivoo Roosa

  1. Karri ja Roosa
   Olette ihan oikeassa. Minä yritän vähän vähentää neulomista. Mummo

 10. Ihania juttuja täällä!
  Upea puku ja takista tulee varmasti upea. Mielenkiinnolla odotan valmista.

 11. Kaksinkertaisesta hahtuvalangasta mie neuloin ne lapaset – ihan niin kuin Ullan ohjeessa oli, sitten huovutin 40 asteessa ohjelmalla, joka pyöri vajaan tunnin.

  Upeita nuo siun käsityöt. Jään kiinnostuneena seuraamaan tuota takin tuunausta – hienolta näyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *