Kämmekkäät ja niiden sisällä sormikkaat

Huovutin  pitkästä aikaa osallistuessani Risulinnun antamaan huovushaasteeseen. Sain silloin joululahjaidean, kun muotoon huovutettujen kämmekkäiden (kommenteissa olen lyhyesti kertonut, miten olen tehnyt muotoonhuovuttamisen) tekeminen oli haastavaa ja hauskaa. Toteutin ajatukseni tehdä kämmekkäät ja neuloa kuvioinnin väriset sormikkaat sisälle. Ajelin Pirtin kehräämölle, matkaa 10 km, hakeakseni samaa väriä olevaa kampalankaa ja huovutusvillaa. Se ei onnistunut, koska kampalangoissa ovat eri värit kuin villoissa, mutta aika samanlaista löysin. Halusin nimenomaan kampalankaa sen pehmeyden ja kestävyyden takia.

porolapaset.jpg

Huovutusvilla on luonnonmustaa ja kuviossa on obinugrilainen pikkuporo. Vihreä väri ei kovin hyvin erottunut mustasta, joten reunustin kuvion etupistoin heijastinlangalla. Näin poroon tuli hieman hohdetta, taitaa olla Petterin sukulainen. Etupistot myös kuuluvat urgrilaiseen käsityöperinteeseen.

lintulapaset.jpg

Toisissa kämmekkäissä on myös obinugrilainen kuvio, lintu. Tätä ei tarvinnut reunustaa, lintu näkyy selvästi muutenkin.

Kuviot löytyvät Maija-Leena Seppälän kirjasta Ornamentteja ommellen (Edita 2000). Minä olen aivan sekopäinen obinugrilaisten kuvioiden suhteen, niistä jotkut ovat suorastaan shamanistisia. Olen päättänyt mennä ensi syksynä kansalaisopiston tilkkutyökurssille noiden kuvioiden, mutta myös kuvansiirtojen takia. Olen  vältellyt tilkkutöitä, koska pelkään jääväni niihin koukuun, mutta syksyllä otan riskin.

6 thoughts on “Kämmekkäät ja niiden sisällä sormikkaat”

  1. Auuh, ihania! Kellä olikaan sitä luovaa kykyä? Nyt kuitenkin olen pahassa pulassa, kun en voi uudenvuodenlupaukseni takia mennä hetioitis ostamaan tuota kirjaa. Mitähän löytyisi googlesta hakusanalla obinugrilainen…

  2. Kiitos Liisa!
    Kirja on kai loppuunmyyty. Ostin sen noin viisi vuotta sitten alennusmyynnistä. Editan Käsintekijät sarjassa on julkaistu muitakin tosi hyviä kirjoja, mutta niitä ei enää saa. Itse kiertelen antikvariaatteja löytääkseni niitä.

  3. Voi miten hienot ja lämpöiset:) hyvä idis!!
    Tuo tyyny kaunis edellisessä postauksessa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *