Sienillä värjättyjen lankojen hurmaa ja pikkuisen tulevasta käsityömatkasta Viroon

Ravelryn suomalaisen kansanperinteen ryhmässä neulotaan porukalla Baktus huivia Oljen ja Haaviston neulemallien pohjalta. Kun olen aktiivinen tuossa ryhmässä, niin toki ilmoittauduin mukaan. Edellissä kirjoituksessa esittelin myös huivia varten värjäämäni langat. Veriseitikkivärjäys Pirtin kehräämön meleerattuhin tarjouskampalankoihin (tex 90 x 3)     onnistui oikein hyvin. Noiden lankojen värierosta tuli niin pieni, ettei Haaviston kirjoneuleita voinut ajatella, joten hain kirjasto Oljen Sukkakirjan,  kun muistin siinä olevan pintaneuleita. Kaksinkertaista nurjaa ajattelin, mutta se ei onnistu tasona neulottavaan työhön, joten piti tyytyä tavallisiin nurjiin silmukoihin. Neuloin koehuivia ja aika pian huomasin etten saa huivistani yksiväristä, kun 100 gr ei riitä tarpeeksi pitkään huiviin. Neule oli muuten  kurttuun vetävää, mutta kastelemalla ja tasokuivaamalla tuon mallikappaleen totesin siitä kumminkin tulevan siedettävää.

Ensimmäisessä kuvassa on mallikappaleen kastelun jälkeen.Varsinaiseen huiviini kelpuutin vain kaksi kuviota. Toisessa kuvassa huvi on juuri valmistunut ja erityyppiset neuleet saavat sen ihan mykkyrälleen. Kastelin huivin ja aloin muistella miten Haapsalussa opettettiin huivin pingotusta. Nuo huivin kuviot ovat  Äyräpään sukkien vikkelin vinoneliöt, pitsikuvio taitaa olla   Oljen oma, sillä sille hän ei kerro  alkuperää mistään museosta.

Eihän minulla mitään pingotustelinettä ole, mutta täysin kastellun huivin viritin lakanalle päällystetyn retkipatjan päälle saunan lauteelle ja kiristin sen nuppi neuloin. Peittelin huivin vielä lämpimällä vedellä kastelluin pyyheliinoin ja jätin kuivumaan. Kahden päivän päästä poistin pyyheliinat, mutta huivi jäi vielä saunanlauteille, sillä muistin, että sen tulee kuivua ylikuivaksi, ennen kuin se otetaan pois.

Hyvä huivista tuli, ei uskoisi sitä samaksi villamykkyräksi ja kivasti piristää myös vanhaa poppanatakkiani, joten käyttöön tulee.

Oli pääsiäismaanantain. Olin saanut huivin neulottua ja pingotettua ja minun käsillä ei ollut mitään tekemistä. Olo tuntui omituiselta. Silloin muistin syksyllä villatakkia varten syrjään laittamani orakkailla ja käävillä värjäämäni langat.  Oi mitä pussista löytyikään! Onnistuneiden ja epäonnistuneiden kääpä- ja orakasvärjäyksieni langat hehkuivat ja pyysivät päästä työnalle. Olin jo syksyllä katsonut Ihanasta virityksestä eestaas oikea voittoisen villatakin, joka olisi mukava toteuttaa, joten sieltä vinkkejä.  Oikeastaan takin neulominen alkoi onnistua heti, mallitilkun jälkeen päädyin pyöröpuikkoihin ja neuleen halkaisemiseen.  Siihen vaikutti myös mielenpohjalla kaikertanut kaksinkertaisesta  nurjasta  ja Haaviston kirjoneuleista luopuminen. Nyt ottaisin revanssin!

Paksun kolmisäikeisen  vironvillan neulominen 3,5 puikoilla etenee joutuisasti, ainakin syyskuussa pääsen tämä päälläni käsityömatkalle Virumaalle ja siinä yhteydessä Raasikun villatehtaalle ostamaan uutta lankaa, mutta voi olla, että jo heinäkuun värjäripäivilla esiinnyn takissani, sillä nuo keltaiset värit, jotka ovat juuri   neulomisessa, ovat mysteeri. No ei kumminkaan väri, vaan sieni mistä väri tuli. Tuolla värjäripäivillä kun on taitavia ja tietäviä henkilöitä, joiden kanssa asiasta voin keskustella.

Minä olen viimeisen neljän vuoden aikana ollut usein Airin Matkassa (oy) eri puolilla Viroa opettelemassa  sikäläistä  käsityötä. Viimeisen vuoden aikana en ole lähtenyt noille Suuren Käsityölehden lukijamatkoille, kun niillä ei ole tehty virolaista perinnetyötä. Tuo edellä mainitsemani  Haapsalu sall on muuten ainut työ, mikä minulta on jäänyt tekemättä noilta matkoilta, mutta sen opetuksesta olen ottanut monta asiaa vaarin, niin kuin joustavat aloitus ja päättelysilmukat ja nyt tuon huivin pingotuksen.  Airi ilmoittaa minulle vanhana asiakkaana aina uudet matkansa. Syyskuussa viikolla 38  hän järjestää varmaan jonkun pienen porukan pyynnöstä uudelleen villankierrätysmatkan Võsuun Virumaalle ja ottaa linja-auton täyteen. Tuo Jaaniojan käsityötalo sekä osaava mamselli Janika ovat niin täynnä luovaa hulluutta, että sinne minun on päästävä uudelleen. En meinaa tehdä enää laukkua , sillä se siellä on taas ohjelmassa, vaan olen ottanut yhteyttä Janikaan ja hän lupasi saatella minut kierätysvillasta pesemällä ja huovuttamalla tehtävän takin alkuun. Airi ei muuten mainosta  matkojaan eli niitä, jotka eivät ole noita lukijamatkoja.  Hän luottaa puskaradioon, joten olkoon tämä minun blogini nyt nykyaikainen puskaradio. Tässä linkki minun  kirjoitukseeni aikaisemmasta Jaaniojan matkasta ja Airilta voit tilata tämän uuden matkan esitteen, jossa on lisää takkien kuvia :  airi.lautakari(at)gmail.com

 

 

14 thoughts on “Sienillä värjättyjen lankojen hurmaa ja pikkuisen tulevasta käsityömatkasta Viroon”

 1. Tulipa tuosta huivista hieno! Nyt vain kirjoittelemaan mallista ohje kaikkien ihasteltavaksi. Oma huivini on vasta suunnitteluasteella. Villatakistakin näyttää tulevan upea!

  1. Voi Pia, en minä noin yksinkertaisesta huivista ohjetta viitsi vääntää, mutta Ravelryyn se nyt kumminkin pitäis laittaa.

 2. Oi, miten hieno huivi! Miun oma tökkii tosi pahasti, pitää vähän mietiskellä ja pohtia lisää. Työt häiritsee ikävästi tätäkin.

  Olisi ihanaa päästä kuvailemallesi matkalle, mutta jälleen työt estävät harrastustoimintaa, joten jään odottelemaan yksityiskohtaista matkakertomusta.

  1. Kyllä tästä ikääntymisestä on hyötyä niin matkalle lähdön kuin käsitöidenkin suhteen.

 3. Ihana huivi! Niin ihania värejä sekä huivissa, että tulevassa neuleessa.
  Onko sinusta koskaan talvella tuntunut, että kaapissa kesän värjäysten värit on kirkastuneet ja vahvistuneet?

  1. Kyllä on. Usein olen myös ihmetellyt, miten se värjätessä epäonnistuneelta tuntunut väri sopiikin sitten erittäin hyvin kirjoneuleisiin tai -virkkauksiin.

 4. Tykkäsin kanssa kovasti tuosta huivistasi. Tarviskohan joskus kokeilla itsellekin tehdä.

 5. Tosi hienoja pintoja huivissa, eikä väritkään ollenkaan hullumpia. Villatakista tulee varmasti hieno.

  1. Olen itsekin toiveikas villatakin suhteen ja se näyttää etenevän vauhdilla. Toivottavasti ei nyt tule misään vaiheessa takapakkia. Ensimmäistä kertaa halkaisen neulee, mutta eiköhän tuokin onnistu.

 6. Hei! Googletin takkeja ja löysin sivuillesi. Olen suu soikeana, niin upeita käsitöitä, että oikein huimaa. Olen itsekin ihaillut noita muinaispukuja ja haaveillut niistä, mutta haaveena ovat vielä. Mielenkiintoni heräsi kuitenkin eniten viistohelmaisen olkainhameen kohdalla. Olisiko mitään mahdollisuuksia saada kaavoja? Edes peinoiskoossa. Tai jotain. Lellu

  1. Kiitos Lellu. Keskiaikapuvut ovat hurmaavia.Ihmetyttää miten tuhat vuotta sitten, niin kauaksihan nuo Grönlandista löydet puvut menevät, on tehty niin upeita ja hyvin istuvia malleja. Kaavoitus on ihan erilainen kuin meidän aikamme vaatetuksessa. Tuon olkain hameen kaavaa mitä pyysit en pysty antamaan, eikä minulla sitä edes ole. Olen leikannut omat pukuni kansalaisopistolla olevien kaavojen mukaisesti. Sinulla on tarkka silmä, siinä on aivan hulppea malli. Takimmainen sivukiila on lievsti mutkalla ja se on salaisuus siihen, miten juuri tuossa hameessa helma heilahtaa. Se on nimeltään surcot, päälihame, yritä hakea, jonkinlaisen varmasti löydät. Olen tehnyt tuolla mallilla puvun ihan tavalliseen arkikäyttöön pidelttävaksi t-paidan ja paksujen sukkahousujen kanssa ja se on todella mukava pällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *