Partiolapaset

Oiskohan tuosta 15 vuotta tai enemmänkin kun neuloin viimeksi partiolapaset. Eihän kynsikäslapaset mitkään kummajaiset ole, mutta tällä tavalla neulottuja en ole muualla nähnyt. Silloin kauan sitten nuori partiojohtaja oli tehnyt tälläiset. Tutkin hänen tumppujaan ja tein samanlaiset omalle pojalleni. Siitä miten tuo tyttö oli lapaset keksinyt näin tehdä en tiedä, eikä hän itsekkään muista. Mutta sen tiesin, että hän muutaman vuoden kuluttua kehitteli mallia käsityöopettajakoulussa lankatöiden opinnoissa ja nyt kertoi minulle tehneen silloin niihin ohjeen. Minulta on turha pyytää ohjetta, se on tuon käsityöopettajan juttu. Ilman ohjetta minä olen nuo tehnyt  15 vuotta sitten ja tällä viikolla, mutta voinhan aina kuviani näyttää.

Nyt minun on aika tehdä uusi erä partiolapasia. Tuo partioharrastus kun on sellainen suvussa kulkeva tapa viettää nuoruuttaan. Näiden lapasten saaja  ja kaksien muidenkin tekolistalla olevien lapasten saajat ovat neljännen polven partiolaisia. Laskin juuri, olisiko suvussamme mahdollista olla viidennen polven partiolainen. Kyllähän se teoriassa saattaisi ollat mahdollista. Isäni vanhemmat asuivat paikkakunnalla missä toimi partio. Heidän olisi pitänyt liittyä siihen 1910 ja painua harrastuksensa kanssa maan alle aina vuoteen 1917 ja kaikenaikaa olla aikuispartiolaisia.

Valmiit lapaset on syytä näyttää ensimmäiseksi. Tässä on juuri ottamani kännykkäkuva. Kävin sen nappaamassa, kun ilta alkoi hämärtyä.

valmiitTein lapaset jämälangoista, joten mitään saman värin kerimistä raitalangassa en periaatteesta harrastanut.

kynsikasTein ihan ensimmäiseksi kynsikkäät. Resori on joka mummon seiskaveikkaa  ja kämmenosuus woolia. Lisäsin jokun silmukan kämmeneeseen.

silmukatNoukin resorin viimeiseltä kerrokseta silmukat. Silmukoita on samanverran kuin ranteessa. Työnsin kynsikäskämmenen resorin sisään ja neuloin  lapaset. Pukemisaukko on kämmenen päällä, ja sen reunat virkkasin kiinteiden ketjusilmukoiden takareunaa. Lisäsin muutaman silmukan molemmissa laidoissa, jotta aukko antaa riittävästi periksi. Kirjoneuleosuuden ajattelin lämmittävän sormien päitä.

kokokasiLapaset on tehty noin 12-vuotiaalle, joten minun kämmeni on niihin liian iso. Ei ollut parempaa mannekiinia kuvauksiin, joten näiden minun ottamien kuvien vasemmasta kädestäni taytyy kelvata.

Kyllä nuo talvenpakkasissa lämmittävät,  eikä tuo luonnon indigolla värjätty lankani näytä yhtään riitelevän Novitan desinglangan kanssa.

peukalo lapasessaPartiossa tehdään kaikenlaista kivaa, eikä aina peukalon käyttö ole kovin tarpeellista. Näin se pysyy lämpimänä.

kokokasipaljaanaMutta kun nuotiota menee sytyttämään talvipakkasella tai joutuu käyttämään puukkoa, niin kaikkien sormien on hyvä olla käyttövalmiina. Tämän mallisissa kynsikäslapasissa on se hyvä puoli, että lapanen siirtyy kokonaan syrjään ranteeseen, eikä häiritse läpättämällä tärkeitä puuhia.

 

3 thoughts on “Partiolapaset”

  1. Tosi kätevät hanskat. Tekispä mieli kutoa itellekkin tuommoiset, vaikken partiolainen oo koskaan ollutkaan. Kuvista käy oikein hyvin selväksi miten ne tehdään, kiitos.

  2. Aivan mainiot syksyisellä sieniretkellä ja jos ei niitä löydykään, pysyy kädet lämpiminä. Pilkkiessä toimivat myös. Hieno vinkki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *