Röijy

Uusittua Käkisalmen pukua käyttäessäni olen huomannut, että sarkaviitta on ihan mukava olla olemassa, joten ilahduin kun tässä puvussa on röijy. Kankaan sain ystävältäni, joka oli törmännyt ihan tavallisessa kangaskaupassa mustaan verkaan  ja ostanut sitä yli oman tarpeen. Ohuehkon tumman pellavan vuoreksi taas ostin Viipurin ihanasta pellavakaupasta. Sininen puuvilla kantteihin löytyi paikallisesta Eurokankaasta.

Nyt tein vain kaksi sovitusröijyä. Ensiksi piirsin liian pienet kaavat.  Uudet oli helppo piirtää Vuorelman sarjoitetulta kaava-arkilta. Toinen sovitusröijy oli riittävän tilava päällysvaatteeksi. Jo ensimmäistä sovitusröijyä tehdessä huomasin, että piirtämistäni kaavoista puuttuivat hihojen kohdistusmerkinnät. Toisia kaavoja piirtäessäni totesin, ettei ole minun unohtamisesta kyse, vaan sarjoitetusta kaavasta puuttuvat nuo merkinnät.

Vuorelman ohjeet on tehty Sysmän ja Luhangan kansaalspukua varten. Ne ovat hyvät. Körttien teon kun olin oppinut jo liiviä tehdessä, niin röijyn ompeleminen sujui mutkattomasti. Vuorettaminen oli aika jännää, mutta hyvin neuvottuna onnistui. Veran ompelussa oli omat niksinsä, mutta nekin oli neuvottu. Ongelmia tuli vasta hihojen istuttamisessa kaavasta puuttuvien kohdistusmerkintöjen takia.

Ohjeissa kehoitettiin kahdessa kohdin huolehtimaan  kohdistusmerkinnöistä, leikkaamisen yhteydessä ja siinä kun alettiin neuvoa hihojen istuttamista. Hihoja piti myös runsaasti syöttää ja minulta puuttuu vaatturin ammattitaito.

Olin epätoivoinen hihojen huonon istuvuuden kanssa. Facebookin Kansallispuku-Folkdräkt –  ryhmässä olen 6. helmikuuta 2018 valittanut kohdistamismerkintöjen puutetta ja syöttämisen vaikeutta. Soja Murto lähetti ystävällisesti minulle kuvan omasta Sysmän ja Luhangan kansallipukunsa röijystä. Kuvasta päättelin hihan takasauman ja selkäkappaleen sauman olevan lähempänä toisiaan, kuin mitä olin laittanut. Harsin hihat uudelleen samalla pidentäen syöttämiseen laittamaani aluetta.  Sovitimme ja kaikki näytti jo paremmalta, joten yhteistuumin Niinan kanssa päätin lopettaa tuskailun. Ompelin hihat kiinni, vuoritin ja niin röijy saatiin valmiiksi.

Röijyn körtit lähtevät vielä korkeammalta kuin liivin körtit. Kaksien pitkien körttien päällekkäin olo tekee todella perän leviäksi. No, sitähän sillä haetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *