Hame

Ristiinan pukuun kuuluu tummansininen tai raidallinen hame. Raidallisen liivin kanssa saattaisi yksivärinen hame olla tyylikkäämpi, mutta halusin tehdä raidallisen, koska sen esikuvana on  Ristiinasta talteen otetun taskun kangas. Kaksi erilaista raitakangasta rinnakkain, se vasta on  kansanomaista.

Kudoin hameen itse. Olen kutonut paljon, mattoja villahuomia ja muuta paksumpaa materiaalia. Vaatetuskankaaseen en ole koskaan uskaltautunut ryhtyä. Pienen totuttelun lälkeen lähtihän se menemään. Tosin kankaani vilisee virheitä, mutta pomsi on siitä kiitollinen sidos, että virhe paljastuu vain nurjalta puolelta.

Minulle oli varattuna lointa 2,75 cm. Sen pyrin kutomaan. Kutistumisarviossa sattui vieni vipa, kangas jäi 6 cm liian lyhyeksi. Se ei haittaa mitään. Tummansinisestä ja punaisesta karstavillasta sekä valkeasta rohdinpellavasta tuli rouhea , riittävän leveä hame. En raaski harjata pellavan päistäreitä pois, karisevat ne kumminkin ajan myötä.

Hame on vekitetty ja vyötärönauha on tummaa pellavaa. Halkio  on edessä,  joten sen kautta saa ne suuret setelit alushameen piilotaskuista.  Nappeja laitoin useammalle vyötärön leveydelle jo valmiiksi, sillä onhan se niin, että naisen vartalo tahtoo aina erilaisista syistä muuttua vuosien mittaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *