Päähineet

Ristiinasta on löytynyt esikuvat kahdelle isokokoiselle tanulle. Kutsun koon takia niitä liinalakeiksi.

Koulukeskuksen vitriinissä on mallinukella  komea liinalakki. Se on pellavaa, lakostettu ja edessä on ohut, kahdella laskoksella somistettu pellakangas ”pitsinä”. Lakin museonumero on KM KE 1403.

Tässä minun tekemäni liinalakit keittiön pöydällä. Taempana on toinen ristiinalainen malli. Se on vähän lyhyempi kuin laskoksilla somistettuja myös laskoksille tärkätty tanu. Pitsiksi siihen on kehoitettu kirjomaan puuvillaharsoa ja tärkkäämään pitsi rypyille.

Minä en onnistunut saamaan sellaista puuvillaharsoa, jossa isojen kukkakuvioiden kirjailu olisi näkynyt kauniisti. Siksi tein pitsin pellavaharsoon. Se taas ei kestänyt ohjeen mukaista rypyttämistä. Tällöin ryppyjen tärkkäämääminen ei myöskään mennyt ihan laskos laskokselta. Tämä liinalakki on käytössä myös naapurissa sijaitsevan Suomenniemen kansallispuvussa. Museonumero on KM KE 1312.

Harsopitsin tärkkirypyille asettelusta nuppineulojen avulla minulla ei ole kuvaa, mutta toisen lakin laskostamisesta on. Puufirman kautta piti käydä, 6mm ja 2,1 mm pyörörimoilla se tuli tehtyä. Aika hyvin onnistui ja seuraavalla kerralla vielä paremmin.

Kolmas vaihtoehto on päähinehattu. Siinä on kovetettu ja mustalla silkillä päälystetty koppa. Hattua kiertää musta silkkinauha, joka on takaa rusetilla ja päät riippuvat selkään. Alle puetaan pikkuinen tanu, jossa on nyplätty pitsi. Samanlainen komeus on myös Lappeen puvussa. Museonumero on KM KE A 5343 Ja esikuva on Taipalsaarelta. Kuva on koulukeskuksen vitriinistä.

Tämän päähineen ohjeet tulivat niin myöhään, etten sitä ehtinyt tehdä. Kopan olen kumminkin jo ostanut sekä kankaat. Toivottavasti syksyllä alkaa kurssi uudelleen, jolloin lähden koppaa päällystämään. Niina haluaa nimenomaan tämän päähineen. Toiset tein siksi, että ensimmäisenä kesänäkin on jotain päähän pantavaa ja kun vielä  niiden esikuvat ovat Ristiinan puolelta.

En yhtään ihmettele, että Niina on valinnut juuri tämän päähineen. Kuvassa ensimmäinen Mikkelissä ommeltu koppa. Tuohon vaan pitsi eteen, niin kylläpä on soma.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *