Luento karjalaisista kansallispuvuista

Hui kauheeta! Olen viimeksi päivittänyt näitä sivujani noin neljä vuotta sitten. Nyt kumminkin aion tänne liittää puolitoista  vuotta sitten pitämäni luennon karjalaisista kansallispuvuista. Pidin sen Mikkelin Karjalaisten torstaitarinassa ja jälkeenpäin minua pyydettiin lähettämään se myös Karjala-lehteen. Tein se, mutta luentoa oli lyhennetty rajusti. Äyrämöispukujen levinneisuuden kohdalla alkoi tämä lyhentely todella harmittaa.

Koska näillä sivuillani käy paljon kansallispuvuista kiinnostunutta porukkaa päätin tuon luennon julkaista. Sen tekeminen opetti minulle paljon Suomen historiaa ja karjalaisen vaatetuksen todella pitkiä juuria.

Tein luenon yhdessä poikani Ohto Kokon kanssa, joka on pääaineenaan aikoinaan  opiskellut historiaa. Ohto piirsi kartan, joka kertoi itärajamme vaihteluista. Sen kautta selvisi etenkin äyrämöispuvun todella pitkät taustat. Nehän siirtyivät Inkerin maalle jo 1600 luvun puolessa välissä.

Tilaisuuteen oli pyydetty osallistujia pukeutumaan kansallispukuihin ja esitykseni eteni mukana olleiden pukujen myötä Kannakselta Laatokan länsirantaa myöten Raja-Karjalaan. Kuvat näistä puvuista on ottanut Seppo Anttalainen.

Luento

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *