Sytomyssy päälaelta aloittaen

Aloitin sytomyssyn virkkaamisen pitkänä ketjusilmukka rivinä. Ai jaa, mites tämä nyt tällaista on, minähän olen aina virkannut myssyt päälaelta käsin. Joten purkuun ja uusi alku.

syto_1syto_2

Kuuden ketjusilmukan lenkkiin 12 pylvästä ja piilosilmukalla kiinni. Jo tässä vaiheessa pylväiden välissä on ketjusilmukka. Toinen kerros siten niin, että joka toiseen väliin lisäys. Kuusi lisäystä kerroksella varmaan riittää.

syto_3syto_4

Kerros aina päättyy piilosilmukkaan ja alkaa kolmella ketjusilmukalla, joita kohtelen pylväänä. Ensimmäinen lisäys on aina näiden kolmen ketjusilmukan kaverina. Mutta kuinka paljon tätä pitää virkata…? Ympyrän kehänhän voi laskea. Jostain mieleni sopukoista nousee kaksi kertaa säde kertaa pii ja pii on 3,14. Voi keskikoulun matematiikan opettajani, kyllä sinä olit hyvä, kun vielä mummona muistan ja oikeassa paikassa!

syto_5syto_6

Säde on 9 cm, joten hatun kooksi tulee 56,5, mutta virkkaushan venyy ja yhden kerroksen lisääminen nostaisi koon yli 60 . Se on liian iso. Hattutukkini on kokoa 58, joten tämä myssy varmaan sopii 57 -59 senttisille päille.   Nyt vielä hatun suulle kiinteitä silmukoita, kaksi aina pylväiden väliin.  No voi, kerrosten vaihtumiskohta näkyy,  vaikka kuinka yritin olla sen suhteen varovainen. Mutta ei hätää, koristekukka päälle hämäämään tuota kohtaa.

syto_7syto_10

Koristekukka on tehty Seijasiskon ohjeella. Kerrassaan upea kolmikerroksinen ruusu. Tein punaisen hatun ensin, sitä tehdessäni ajattelin tuon, mitä olen kirjoittanut ja kuvia varten sitten virkkasin turkoosin myssyn, niitä on jo kaksi.

Mitä nuo langat ovat, sitä en tiedä, minusta tuntuvat ihan puuvillaisilta, paitsi punaisessa oleva kiiltävä kierre on viskoosin oloista. Langat ovat tätini peruja, hänen josta vuosi sitten kirjoitin tämän tarinan osittain mielikuvitukseni pohjalta. Täti kuoli ikäisenäni syöpään. Kyllä hän nyt iloitsisi, jos tietäisi mitä sisarentytär hänen jämälangoillaan tekee. Noitten myssyjen tekeminen on hauskaa ja joutuisaa ja lakoja riittää, joten tätiäni muistellen teen vielä lisää ja lähetän vasta sitten Seijasiskolle. Pitsineulemallinkin voisi sommitella, mitenkähän siinä ne kavennukset?

Tähän loppuun vielä sytomyssynappi, jos joku ei tiedä mistä on kyse, niin sinne vaan.

20 thoughts on “Sytomyssy päälaelta aloittaen”

 1. Voi ihana myssy ja hyvä ohje! 🙂 Saanhan laittaa blogiini mainoksen ohjeestasi ja linkin? Kyllä tätisi tuolta pileven reunalta katselee sinua tyytyväisenä myhäillen. 😉

 2. Tämä keräys on kyllä mukava, pitäisiköhän sitä itsekin kaivaa jotain jämiä ja virkata sytomyssy, nyt kun on ohjettakin mistä valita, kun luulen, että minullekkin voi olla hankalaa se alhaaltapäin virkkaaminen. Pitsipipa olisi kyllä kiva, sellainen oikein ”katsokaa kaunista myssyäni”-myssy 🙂

 3. Tiedätkö, sitä pitsineulemyssyä minäkin olen tässä ajatellut. En ole saanut ajatusta pidemmälle. Tuolta joku kaunis neulotun pitsiliinan ohje alkuun ja kavennukset miten parhaalta näyttää.
  Minulla on tuollainen virkattu myssy ollut jemmassa ainakin 7 vuotta, ihan pitämätön. Taidan luovuttaa sen tuohon kampanjaan, kukkasen voisin siihen vielä virkata.

 4. Oikein hyvä myssyohje täälläkin ja selkeät ohjeet Minäkin saanen linkittää tämän ohjeen seuraavaan postaukseeni! Ilo lukea noita kommenttejakin..kun käsityötaitoiset kehittelee milessään lisää kauniita keraykseen sopivia myssyjä.

 5. Matleenan blogin kautta löysin tänne.
  Olen tehnyt valmiiksi kolme myssyä. Taidan kokeilla seuraavaa tuolla sinun ohjeellasi!
  Hieno juttu tämä kampanja! 😀

 6. Hykerryttävää, että into lisääntyy! Olet viitseliäs, kun maltat vielä uusia ohjeitakin laatia, kiitos, Leena 🙂 Käsityökahvilan naiset innostuivat ja ensi viikolla aloitamme tositoimet myssyjen parissa.

 7. Kauniita myssyjä. Seijasiskon sivuilta löysin tänne. Tämä kampanja on kyllä todella hieno juttu! 😀

 8. Hei
  Saanhan tulostaa tämän ohjeen tarvittaessa niille Kauhavan Kangas-Aitan Käsityöklubilaisille, jotka eivät käytä nettiä? Laitan ohjeeseen ylös sinun tietosi ja blogiosoitteesi.

  1. Hei Tellu
   Tulosta toki. Jouduit paripäivää odottamaan vastaustani, kun kysymyksesi oli joutunut hyväksyntä jonoon. Hyviä virkkaushetkiä sytomyssyjen parissa. Tämä on todella suurenmoinen kampanja.

 9. Minulta lähti viikonloppuna hiukset päästä toisen sytostaattikuurin seurauksena. Olen jo tuskastunut vinksottaviin huiveihin ja peruukki on kotioloissa hankala. Ajatus piposta kypsyi päässäni ja netistähän aina kannattaa etsiä. Tunnin googletuksen jälkeen eteeni tupsahti SYTOMYSSY. Voiko olla totta! Olitte keksineet juuri sen mitä minä olin etsimässä. Hieno ajatus teillä!
  Uskokaa, että kauniit sytomyssyt tulevat tarpeeseen! Kiitos ohjeista!
  Nyt tämä tyttö lähtee lankakauppaan 🙂

 10. Maarit: Ihanaa kommentti.Paras palaute onkin minusta onkin juuri se mikä tulee itse myssyjä tarvitsevilta!Kiitos!

 11. Kiitokset selkeästä ja mukavasta ”päälaelta-alaspäin” myssyohjeesta.<3 Tein yhden myssyn ja kiva tuli- teen varmaan toisenkin.Aurinkoista kevättä Ukkolan Akoille.

 12. Hei Seijasisko
  Kiva että teit myssyn. Minulla jotenkin homma pysyy paremmin käsissä kun teen lisäykset alkuun, kai se vain on tottumiskysymys. Kommettiongelmat ovat toivottavasti nyt ohi.

 13. Moikka Leena!

  Mihinkäs meidän Mikkelin alueen sytomyssyt menee? Ei sillä, että vielä ensimmäistäkään olisin tehnyt enkä tiedä kykenenkökään tekemään, mutta onneksi langasta se ei jää kiinni.

  -merja- (ennenkin kanssasi viestitellyt ja Akkoihinkin pari vuotta sitten haaveilin)

 14. Hei
  Kiitos myssyohjeista. Olen isoäiti-ikäinen, mutta en käsityöihminen, mutta kun Positiivarien sivuilta löysin polun blogiisi, niin päätin kokeilla myssyntekoa :)- hiukseni ehkä kasvavat tai sitten ei, mutta pipo on hyvä ilmava ratkaisu.
  Anna-Leena

 15. Hei Merja
  Olen itse ajatellut lähettää myssyni Ouluun, sinne mistä kampanja on saanut alkunsa. Kuopiossa ei näytä olevan kampanjaa ja en tiedä olisiko Mikkelin keskussairaala kiinnostunut. Nyt minulla ei ole tarmoa aloittaa rinnakkaiskampanjaa ja en tunne tältä alueelta oikein blogin pitäjiä, jonka kanssa kimpassa olisin niin tarmokas, että myssyt jäisivät tälle alueelle. Jos sinulla on Akkoihin liittymishaaveita, niin ota yhteyttä sähköpostilla.
  Hei Anna-Leena
  Hienoa että löysit myssyohjeeseeni. Kaikenlaisia kanavia pitkin sitä tänne tullaankin. Ihanaa että laitoit siitä minulle myös viestin. Eniten ilahduttaa se, että pidät pipoa hyvänä ratkaisuna hiustenlähtö ongelmaan. Siitä suuri kiitos Matleenalle ja Seijasiskolle, jotka meidät muut innostivat tähän kampanjaan.

 16. Hei!
  Olen 84-vuotias, ikäni käsitöitä tehnyt. Satuin Forum-lehdestä huomaamaan jutun noista syto-myssyistä ja innostuin. Nyt vihdoinkin voin virkata kaikki vuosikymmenien aikana tähteeksi jääneet puuvillalangat! Olen nyt virkannut 9 myssyä, vien ne kohta rautatieaseman kauppaan teille toimitettavaksi. Nyt haluaisin virkata lisää, mutta kun lanka on lopussa. Voitaisko organisoida joku firma, joka lahjoittais lankoja, niitä varmaan olis jossain joutilaana vaikka kuinka isot nivaskat!
  Niin että tällainen muori Oulun Tuirasta

 17. Hei Martta
  Siirsin kommenttisi Seijasiskolle ja Matleenalle. Jospa he Oulun seudulta tietäisivät paikan, mistä saisit lankaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *