Kudontatuvalta

Olen koko talven kutonut verkkaisesti leveää puolipellavaista saunapyyhelointa. Tänään sain lopulta  tehtyä kankaan kahteen  reiluun pyyheliinaan ja se jäi  tukille odottamaan seuraavan kutojan osuuden valmistumista. Loimi oli hankala, langat tarttuivat toisiinsa merkillisen hanakasti, mutta kaunista siitä tuli. Sidos on kilpikangasta, malli Kauhavan Kangasaitan, loimi tosin jotain muuta lankaa kuin ohjeessa, mutta sekin kyllä Kauhavalta. Kudoin  tulevat pyyhkeeni luonnonvärisellä pellavalangalla.

pyyhepyyhealta

Kudottaessa on kankaasta nurja puoli päällä päin, siksi työnsin kameran kankaan alle ja otin toisen kuvan sieltä. Toki haluan esitellä kuinka kauniit uudet saunapyyhkeet tulen saamaan.

videoloimi

Saatuani pyyheliinakankaan loppuun siirryin  videonauhaloimeemme.  Pitsisidos on myös Kauhavan Kangasaitan malleja. Kameran silmä paljasti kutomassani pätkässä virheen. Näetkö sen kuvassa? En korjaa, mutta teen  sen kokoisen pussukan, että tuo virhe jää pohjaan. Kuteena minulla on vidokasettinauhan lisäksi moppilankaa. Tulen kutomaan lointa myös ohuemmilla langoilla. Loimi on aika kapea, leveitä kasseja siitä ei saa, mutta pikkupussukoita ja iltalaukkuja toki. Tuo videonauha on yllättävän hienostunutta kankaassa. Kun saan kankaan puista ja ehkä pussukatkin tehtyä, tulet näkemään tuota upeutta paremmissa kuvissa.

joululoimi

Kuvasin vielä kolmannenkin loimen, syksyisen joululiinamme, jota on jäänyt runsaasti kutomatta. Siinä on nastallinen sidos, mikä ei nyt näy, kun edellinen kutoja on tehnyt vain palttinaa. Mutta tuolta löytyy kuva. Loimi pitää kutoa pois. Olen vähän ajatellut kutoa loimeen koivurisua tai pajua.  Keksisitköhän sinä,  mitä muuta tuohon tiheään poppanapaksuiseen kalalankaloimeen voisi laittaa? Tavallisia kaitaliinoja en halua tehdä, niitä minulla on tarpeeksi.

6 thoughts on “Kudontatuvalta”

 1. Olipa mukavia kudontakuvia! Omat puuni viettävät hiljaiseloa, kun kehruut ja neuleet vievät ajan tällä haavaa.
  Kaunista pyyhekangasta tulossa. Tuo videonauhakassin ”virhe” on tietysti suunniteltu, sehän jakaa pohjaosan symmetrisesti… Risuidea kuulostaa mielenkiintoiselta; tekisi ehkä mieli kokeilla myös ruutukuvioita värikkäillä matonkuteilla ja kutoa vaikka tuolin/sohvan päällinen.
  Työn iloa! 🙂

 2. Kaunista pyyhettä saatkin. Mitähän se loimilanka sitten mahtoi olla?
  Videoloimesta en nyt äkkiseltään virhettä huomaa, olisko kenties tuossa keskellä jotain, vaikea sanoa. Taitaa olla juhlavan tuntuista, kiiltävää.
  Oletkos pelkällä moppilangalla tehnyt poppanaloimeen? Tai jotain muuta sen kanssa, tai juuttia tai samettilankaa. Niitä olen ainakin itse käyttänyt. Myös poppana ja pellavalanka vuoronperään, kenties, kantsii kokeilla monenlaista.

  1. Hei Eija
   Loimilanka oli puolipellavaa tarjouksesta. Ostimme kun halvalla saimme, ei olis kannattanut. Videonauha tekee juhlavan tunnun. Tuo moppilanka sitä vähän lieventää, mutta kun käyn kutomaan loimen paksuisella langalla, niin ylen hianoa tulee. Kokeilenkin noita sinun vihjeitäsi käyttää eri materiaaleja vuoroon tuossa ent. joululiinaloimessa.

 3. Kauniita pellavapyyhkeitä olet kutonut, minullakin olisi kaapissa muutama pyyhe päärmäystä vailla.
  Minä luulen löytäneeni virheen tuosta videonauha kudoksesta ;D se on tuolla aika ylhäällä risteävä kohta tullut kahteen kertaan, saankohan tästä jonkun palkinnon !!! Juu älä välitä kuumehorteessa vielä täällä kirjoittelen.
  Siihn alimpaan loimeen minäkin ajattelin pajua, voisi näyttää kauniilta punaisen kanssa ja miksei risutkin, ne nyt ovat kauniita missä vaan.

 4. Yhdyn edellisiin, hienoja pyyhkeitä ja käytössä varmasti ihan ylivoimaisia. Tuo videonauha on kyllä tosi kiehtovaa. Pitää varmaan alkaa katsella kirpputoreja sillä silmällä, meillä kun on vain tarpeellisia (uskokoon ken haluaa) VHS-kasetteja.

 5. Ihania kudonnaisia!
  Tuossa pyyheloimessa on aivan upeat värit, sopisi minullekin. Pitkään piti tihrustaa tuota videokasettityötä, että virheen huomasi. Videonauhan kutominen on vielä kokeilematta. Kävisikö tuohon joulukaitaliinaan joku paksumpi lanka esim. fanttilanka kuteeksi? Siitä voisi saada vaikka pannunalusenakin toimiva kaitaliina tai tehdä reilusti lyhyempiä pätkiä pannunalusiksi (mutta vain puhtaille padoille 🙂 ).
  En muista, olenko jo kehunut blogisi uudistunutta ulkonäköä, mutta kehumpa nyt. Tämä on todella kaunis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *