Pesukonehuovutetut tossut

Olen tehnyt nämä tossut elokuussa 2008 ja silloin kirjoitin blogiin kolme juttua niiden valmistumisesta. Näistä kirjoituksista lyhensin nämä ohjeet.

Tossut on neulottu Pelson vankilan villasta, puhtaasta suomenlampaan hahtuvasta. Käteni tykkäsivät tuosta langasta , hahtuvan lanoliini suorastaan helli sienimetsässä kovettuneita käsiäni. Pelson lankahan on kehrätty Pirtillä, mutta Pirtti ei teollisesti pesetä asiakkaitensa omia villoja, vaan ne pestään siellä pienkoneilla ja rasvaa jää moninkerroin enemmän,  kuin niihin villoihin, jotka myydään Pirtin omaan tuotantoon.

hahtuvakiekko.jpg

Neuloin tossut kaksinkertaisella hahtuvalla, toinen lanka tuli ulkoa ja toinen sisältä tuosta kiekosta. Käytin lyhyttä pyöröpuikkoa, numero 8.  Loin 50 silmää ja jatkoin edestakaista oikeaa 90 kerrosta ja jonka jälkeen aloitin kärkikavennuksen. Ensin kavensin  joka neljännen silmän, kolme kerrosta välissä, sitten joka kolmas silmä, 2 kerrosta välissä, joka toinen silmä, yksi kerros välissä. Tämän jälkeen neuloin kaksi yhteen kaikki silmät ja vedin ne lopuksi ensimmäisen neulotun silmän sisään ja lopuksi langan pään tuon silmän läpi.

neule.jpg

Tarkoitukseni oli neuloa 30 % suurempi neulos, kuin mitä valmis tossu on . Kuvassa on mukana 39 numeron lesti, minun jalkojeni kokoa. Tässä vaiheessa olen neuleen kokoon aika tyytyväinen. Tuo lesti on yksi riemukkaimmista löydöistäni, ostin sen jokunen vuosi sitten Hämenlinnan Linnankasarmilta varuskunnan poistettujen tavaroiden myymälästä. Käytän lestiä, mutta se ei ole mikään välttämättömyys tossujen teossa.

ommeltuna.jpg

Nyt on tossut ommeltu, kantapään sauma ja kärjestä noin puoleen väliin. Tein nuo ompeleet silmukointityylin tapaisesti ja hahtuvalla. Se oli hankalaa, katkeili. Ei ollut samanväristä karstavillaa, joka huopuisi siinä kuin hahtuvakin. Tarkoitushan on vain saada reunat pysymään yhdessä, jotta ne huopuisivat kiinni. Sitten tossut pesukoneeseen. Pesukone on hyvä täyttää puolilleen on ihan tavallisilla vaatteilla (ei mustaa vaatetta missä karvat näkyvät), ne antavat huovutusvoimaa, lämpötila  60 astetta ja linko kovimmilleen.

pestyt.jpg

Toinen tossu on myttynä kesukoneenjäljiltä ja toinen jo venytetty lestiin. Aika väljä, mutta se toivottavasti korjaantuu seuraavassa pesussa. Saumat ovat menneet hyvin kiinni. Nyt tossut saivat rauhassa kuivua.

kuivat.jpg

Tossut kuivuivat yön aikana, mutta ne ovat hieman liian suuret.

tikkaus.jpg

Nyt ne ovat täytetty superlonilla ja alan neulahuovuttaa niitä. Valitsin koristusmateriaaliksi Pirtin hahtuvalankaa, ruskaa oli jäänyt pieni nyssykkä. Yhtä hyvin siihen olisi käynyt suikaleita huopalevystä tai hahtuvaa. Ne olisivat myös tarttuneet kevyemmin, kuin tuo löyhäkierteinen ja nelinkertainen hahtuvalanka.

Ensin kuvio kevyesti neulalla pintaan ja sen jälkeen tiukempi tikkaus.

kirjontakuvio.jpg

Mallia kuvioon otin karjalaisesta ketjupistokirjonnasta, mitä tuohon aikaan muutenkin harrastin.

Nyt tossut tarvitsevat uuden pesun, sillä kuvio on saatava pysyvästi pintaan. Pesun tulee myös olla aika jykevä, koska tossujen pitäisi vielä vähän kutistua, joten taas 60 astetta, kovalinkous ja nyt pitkä pesu.

Pesun jälkeen tossut on syytä heti venyttää muotoonsa, niitä ei saa päästää kuivumaan mykkyrälle.

toinenpesu.jpg

Lesteihin vetäminen oli tosi vaikeaa, sillä toiveeni oli totetunut, tossut olivat huopuneet lisää.  Voimaa ja suostuttelua tarvittiin. Lestithän eivät ole välttämättömät. Tossut voi vevyttävisen jälkeen vetää käyttäjän jalkoihin ja siinä muokata muotoonsa, ottaa pois jaloista ja antaa kuivua.

karvanpoisto1.jpg

Kuivuttua poistin tossuista irtonaisen villan käytetyllä kertakäyttöisellä partakoneella. Ei mitenkään välttämätön toimenpide, mutta noin kuvio näkyy  selkeästi.

maitoliima1.jpg

Maitoliinalla laitoin liukuesteet pohjaan. Maitoliima jarruttaa sekä pysyy pohjassa hyvin, mutta se on hankala laittaa löysyytensä takia.  Kumilateksia on varmasti myös jäykemmässä muodossa maalareilla, mutta minulla ei ole tuttua jolta saisin ja rautakaupassa mytäisiin vain isoja eriä, joten on tyytyminen maitoliimaan.

kuivamaitoliima.jpg

Kuivuttuaan maitoliima näyttää rumalta, mutta eihän se pohjasta näy.

valmiit1.jpg

Nyt ovat tossuni valmiit.

Jos teet tämän ohjeen mukaan tossut, niin kerro siitä minulle. Kommentti laatikko lisätty 14.11.2009.

9 thoughts on “Pesukonehuovutetut tossut”

 1. Surffailin näitä käsityö blogeja ihastelemassa.Itsellänikin on Mummin käsiyöblogi.Aivan ihanat nämä kuvioidut tossut.Saisinko noita kuvioita vähän ”lainata” jos innostun tekemään tossut?

  1. Hei Sinikka
   Lainaa pois noita kuvioita. Eikä ne edes ole suoraan minun keksimiäni, vaan olen saanut niihin vaikutteita karjalaisesta ketjupistokirjonnasta, jota silloin tein runsaasti kun tossujani koristelin.Niitä on helppo tehdä hahtuvalangalla tai useampi kertaisella hahtuvalla.
   Olet nyt joutunut odottamaan jo useamman päivän tämän kommenttisi näkymistä. Olen pahoillani ja pyrin parantamaan tapani ja käymään useammin tarkistamassa hyväksyttävien jonon. Joudun pitämään tuollaista sudatinta, kun minnulle telee puuskittain ulkomaista roskapostia, tänäänkin oli niitä toistasataa

 2. Kiitos hyvästä ohjeesta, tein tällä justiinsa Virosta tuodusta hahtuvasta. Ehkä jäivät vielä pikkaisen liian isoiksi, mutta täytyy katsoa jos pistän vielä uudelleen koneeseen. Tuo lesti olisi kyllä mainio, näyttää niin symmetrisiltä nuo sinun tossut, kun ovat lestiin muotoillut.

 3. Tein ohjettasi mukaellen tossut äipälle 60-vuotislahjaksi. Kiitos selkeästä ohjeesta ja helposta mallista! Voisin laittaa kuviakin sinulle tossuista, jos haluat nähdä.. itse olen lapsellisen ylpeä niistä kun tuli tosi hienot 🙂

 4. Hei, Leena!
  Kokeilin tätä ohjetta, kun lopulta löysin hahtuvaa. Pelson vankikan. Harjoitustyö tuli, mutta koristelin ennen uudelleen pesua värikkäillä palloilla, kun sattui olemaan huovutusvilloja. Tuli hauskat ja iloiset kotitossut. 🙂
  Sitä vain mietin, että kantapäähän jäi ”nipukka”, miten sen välttäisi seuraavissa tossuissa? Yhdistinköhän kantapään jotenkin hassusti? Eihän se käyttöä haittaa, mutta ei ole kovin esteettinen.
  Kiitos ohjeesta!
  Johanna

 5. Pelson hahtuva on minusta erittäin hyvää ja kun ei ole liikaa pestyä, niin sopi hyvin vauvan kestovaippoihin, mihin minä sitä käytin.
  Katselin tuota ohjettani ja ymmärän nyt mistä nipukkasi johtuu. Minä olen venettänyt tossuni lestin päällä ja siinä yhteydessä pyöritellyt pesukoneesta tulleen tossun kantapään pyöreäksi lestissä. Sinä voit ihan hyvin vielä jatkaa huovuttamista ja kastella tai pestä tossut. Venyttää ne sen jälkeen omiin jalkoihisi tai tehdä keinokantapään vaikka muovipussipallosta ja sitten pyöritellen mukata nipukan pois. Villa on siitä hyvää, että huovuttamalla tehtävää muotoilua voi aina jatkaa.

 6. Voi että ihmiset osaavat kaikenlaista. Minäkin innostuin ja haluan tossut, onnistunkohan? Voiko sen lestin tilalle laittaa kengän muotoiluvaiheessa?
  Mistä saa ostaa Pelson villaa?
  Rentouttavia käsityöhetkiä ja hyvää vuoden jatkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *