Vunukan lapikkaat

Vunukka ja lapikkaat ovat karjalanmurretta= vauva ja lapaset.

Lapasten esikuva on Virkki-museon kokoelmasta, joka on nykyisin Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Museonumero on V4423. Lapaset ovat tehty valmistajan äidin opetusten mukaan. Tekijän vanhemmat ovat kotoisin Sakkolasta – äiti Sakkolan Ojaniemestä ja isä Valkjärveltä. Perhe asui Sakkolan Haparaisissa.

Koko          lapsi 1 – 2 v.

Lanka        villa 100 g = 250 m

Tiheys       16 s x 21 krs = 5 cm

Puikot         2 mm resorissa ja 2,5 mm kolmivärisessä pintaneuleessa   tai käsialan mukaan.

Mallikerta:  3 s ja 2 krs

Kaavio kaavio_3Luo 44 s, 11 s puikolla. Neulo suljettuna neuleena 1n 1o yhdeksän kerrosta. Neulo yksi kerros oikein. Aloita kuvioneule vaalealla langalla, ottaen aina joka neljäs silmukka neulomatta. Neulo 10 väriraitaa. Katso että viimeinen niistä on tehty resorivärillä. Tee yksi kerros oikeaa ja tämän jälkeen resoria 8 krs ja taas kerros oikeaa. Aloita väriraidat vaalealla.
Neulo 9 väriraitaa. Neulo seuraavaa väriraitaa yksi kerros. Tee toisella kerroksella peukaloaukot. Nosta vasemman käden peukaloa varten apulangalle toisen puikon 9 viimeistä silmukkaa ja oikean käden peukaloa varten kolmannen puikon alusta 9 silmukkaa. Luo molempien peukaloaukkojen taakse vihreällä langalla 9 silmukkaa. Jatka 15 väriraitaa. Tee tämän jälkeen sivukavennus, jolloin ensimmäisen ja kolmannen puikon alussa neulotaan kaksi silmukkaa yhteen takakautta ja kolmannen ja neljännen puikon lopussa kaksi silmää yhteen etukautta, kun jäljellä on 8 s, niin vedä ne yhteen ja päättele lapanen.
Poimi peukaloa varten 9 silmukkaa edestä ja nosta 9 silmukkaa takaa, sekä yksi kummaltakin laidalta, yhteensä 20 s. Neulo poimitut silmukat edestä vihreällä langalla. Vaihda langan väriä peukalon vasemmassa laidassa, värien vaihtumiskohta tulee tähän. Jätä aloituslankoihin 15 cm pätkät pätkät. Jatka väriraitojen neulomista, kunnes päättelet peukalon. Neulomassani päättely on tehty sivukavennuksena, sellaiselta se esikuvassa näyttää.
Viimeistele lapaset päättelemällä lankojen päät ja kursimalla mahdolliset löysyydet peukalon tyven sivuista.

vunukan lapikkaatKuvassa on Vunukan lapikkaiden kanssa paperilla Suomen Käsityön museosta saadun pienen nettikuvan kopio, jonka pohjalta lapaset on neulottu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.