Kihnulaisittain neulottujen sukkien ohje Nalle-langalle

Sukkien neulomisen olen oppinut Kihnulla, kävin siellä kesällä 2009 opettelemassa sukan neulontaa  ja ohjaajinani toimivat Annika ja Ella. Kuviorakenteita nyt myöhemmin olen ottanut Elomonu kirjasta. Siellä ei ole varsinaisia ohjeita, mutta yli sata rakennekuvaa sukkiin. Niistä on laskemalla ja sovittelemalla etsittävä sopiva omaan silmälukuun. Kirjan kuvien tekijäoikeudet ovat Kihnun Kulttuuri Instituutilla. En löytänyt tuon Pärnussa sijaitsevan säätiön sähköposti-osoitetta, sillä olisin kysynyt lupaa ottaa kirjasta valmis kuvion osa. Ratkaisin asian niin, että aloin neuloa uutta sukkaa ja raportoin sen edistymistä ohjeena. Ensiksi kumminkin kuva sukista valmiina.

sukka3_450.jpg

Lankana minulla on Novitan Nalle lankaa, luonnonvalkea on aloevera- käsiteltyä ja kuviossa punainen on veriseitikillä värjäämääni Nallea ja luonnonmusta  on Novitan oma väri. Kuvion olen ottanut edellä mainitun kirjan sukkamallista 5 ja se on peräisin vuodelta 1910. Puikolla on 15 silmää ja kuviossa  17, puikot olivat 2,5. Kuvion silmämäärän tulee olla muuta sukkaa suurempi, jotta tuo kohta ei kiristä.

alku.jpg

Olen tehnyt sukan alun pitsineuleella, mutta sen voi tehdä yhtä hyvin eestaas oikealla tai resorilla , ihan miten vaan.  Aluksi on neljä kerrosta eestaas oikeaa. Silmukkamäärä on jaollinen 10, ja pitsi tulee näin: 2 oikein yhteen, 2 oikein,  langankierto, 1 oikein, langankierto, 2 oikein, ylivetokavennus ja yksi nurin,  jne.  kerros loppuun. Seuraava kerros on kokonaan oikein, paitsi ne 6 nurjaa silmää. Tämän jälkeen vielä kaksi pitsikerrosta ja niiden jälkeen on aina tuo oikein neulottu kerros höystettynä kuudella nurjalla silmukalla ( ihan hyvin välikerrokset voivat olla kokonaan oikein). Alun olen päättänyt nurjaan kerrokseen.

puolivali.jpg

Tämän jälkeen tulevat kuviovärit mukaan.  Kihnulla punaisen langan kaverina on yleensä sininen lanka. Kuvasta näkyvät selvästi nuo alun raitakerrokset. Niiden aikana tulee lisätä 2 silmää joka puikolle .Ensimmäiset lisäsin ennen tuota punaisella ja mustalla neulottua kerrosta ja toiset sen jälkeen.

Kuvio on nyt myös puolessa välissä. Tähän päästyäni ryhdyin piirtämään kuvion rakennetta neuloakseni lopun sen avulla ja samalla tarkistaen että kuva on oikein piirretty.

malli_450.jpg

Kuvio-ohjeen lukeminen on sitten oma taitolajinsa. Tämmänmoisen ohjeen sain eteeni myös Kihnulla.  Ensimmäinen puikko: lähde kohdasta 17 ja neulo kohtaan 1. Toinen puikko : aloita kohdasta 2 ja neulo kohtaan 18. Kolmas puikko niin kuin ensimmäinen ja neljäs niin kuin toinen. Siirryttyäsi toiselle kerrokselle niin taas aloitat kohdasta 17 ja puikon lopetat kohtaan 1 jne. Hankalaa aluksi, mutta siihen tottuu hyvin nopeasti. Malli on täysin symmetrinen. Kun olet saapunut kerrokselle 12, niin olet puolessa välissä ja neulottuasi sen alat laskeutua alas 11, 10, 9 jne. Tuo piirustuksessani oleva numeroitu alue tulee yhteen sukkaan kahdeksan kertaa. Niin looginen juttu, että sekin on yksi syy siihen, miksi pidän näiden mallien neulomisesta. Tuo 1/12 kynällä reunustettu silmä on kuvion keskellä edessä ja takana, silmä 18/12  on keskellä molemmilla sivuilla. Sukkat neulotaan niin, että langanvaihtokohta tulee molemmissa sukissa sisäpuolelle säärtä. Langanvaihto kohdassa voi myös kuvio rikkoutua, jos silmät jossain mallissa eivät mene tasan.

Tästä pikkukuvasta saat kuvion näkymään suurempana ja vaikka tulostaa.

malli_1200.jpg

kuvioetu.jpg

Kuvassa kuvio edestä.

Kuvion jälkeen toistuvat jo aloituksen jälkeen olleet suorat raitakerrokset. Niiden aikana, ennen puna- mustaa kerrosta kavensin yhden silmän joka puikolta. Noiden suorien kerrosten jälkeen tulevat sukan hampaat. Valitsin tähän sukkaan yksinkertaiset ja helpot hampaat (lisää hampaita edellä mainitusta kirjasta). Hampaat aloitetaan mustalla neulotun kerroksen jälkeen. Ensimmäinen hammaskerros: kaksi valkealla , yksi mustalla jne. Toinen hammaskerros: kolme valkealla ja kolme mustalla jne. Kolmas hammaskerros: kaksi mustalla ja yksi valkealla. Katso kolmannella kerroksella, että hammas nousee mustana ja haaroittuu oikein.

kuviosivu.jpg

Kuvassa sukka sivulta.

Valkean kerroksen jälkeen alkaa varsinainen varren neulominen. Aivan ylä päässä kavensin joka puikolta vielä yhden silmän, jotta pääsin alkuperäiseen silmälukuun 15 silmää puikolla.

sivu.jpg

Sukan sivuilla on pintaneulekoristeet, jotka jokainen voi tehdä ihan omanlaisensa. Tässä on edessä palmikkoa ja takana eestaas oikeaa. Kantapään voi jokainen tehdä haluamallaan tavalla. Minä tein vahvistetun kantapään lukuun ottamatta tuota eestaas raitaa, joka päättyy kantalappuun. Kihnulla kantapäät olivat yleensä vahvistamattomia varren puolelta ja kantapään alta vahvistettuja. Taidokkaat raidat pääsevät näin paremmin oikeuksiinsa. Siirsin pohjaan kääntyviltä  puikoilta jo kantapään alussa molemmin puolille nurjat silmät, jotta eteen jalkapöydälle tulevat raidat korostuvat. Kärkikavennus on myös mahdollisimman yksinkertainen, kavensin joka puikolla ensimmäisen silmän ja kerros väliin, kun silmiä oli puikoilla vain 7, niin jätin välikerrokset pois. Kaikenlaiset kärkikavennukset käyvät.

kihnu.jpg

Tästä pienkuvasta saat näpäyttämällä suuremman kuvan sukista malliksesi.

Ystävä hyvä, jos neulot ohjeeni mukaan tai sitä mukaellen, niin laita siitä tieto kommetteihin. Kommettilaatikko lisätty 14.11.2009.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *