Ketjuvirkkauksella kirjottu kaitaliina

Kävin kikkailemaan WordPressin kanssa ja sain häviämään kaksi päivää sitten laittamani ohjeen, joten nyt tulee uusi versio.

Ohje on Aino Inkeri Ollilan sommittelema karjalaisten perinne mallien pohjalta. Olen saanut sen tädiltäni, joka oli Ollilan opiskelija 40-luvulla. Keskustelin hänen kanssaan mallin tekijän oikeuksista, ja hän sanoi ettei kansanperinteeseen perustuvalla mallilla ole tekijänoikeuksia, niin että ole hyvä.

Jos haluat lisää vastaavia karjalaisia ornamenttejä, niin niitä löytyy Stenijn ja Ollilan julkaisemasta kirjasta Karjalan kirjonta, jonka toinen painos on julkaistu 1951 (WSOY).

kaitaliina3.jpg

Linkit malliin ovat tämän ohjeen lopussa. Ne on skannattu A-4 kokoisina luonnollisessa koossa, mutta selain pienentää ne , joten siirrä toiseen ohjelmaan tulostusta varten. Sivut palkissa olevat kuvat taas ovat pienennettyjä.

Piirrä malli kankaalle kankaan ja mallin keskiviivan avulla siirtelemällä mallipapereita lomittain. Muista kääntää toisen päädyn piirros tulemaan nurinpäin, jotta kukkakuvion sisällä oleva kiekkura säilyttää suuntansa. Tietysti paremman tuloksen saa, jos etukäteen piirtää yhtenäisen mallin oikein päin olevine päätyineen. Pienet heitot mallin jäljentämisessä eivät haittaa, kunhan suunta on oikea.

Käytä jäljentämiseen vanhanaikaista kalkkeeripaperia, jota saa hyvin varustetuista käsityökaupoista. Jäljentämisen jälkeen silitä malli , jotta se säilyy ja ei sottaa.

Valitse lanka kankaan mukaan. Tavallinen helmilanka on muuten osoittautunut oivaksi ja virkkuukoukku siihen on minulla ollut 11. Vaikeinta alussa on löytää lanka kankaan nurjalta puolelta, aika pian siihen kumminkin tottuu. Pidä lankaa etusormen päällä, kämmenpuolella, tiukalla ja noukkaa se siitä päältä tai sormenvasemmalta ulkolaidalta. Työnnä koukku kohtisuoraan kankaan läpi syvälle, sillä silloin tulee suurempi reikä vetää se langan kanssa esille. Tee pieniä ketjusilmukoita, koska etenkin käänteissä malli helposti muuttuu, jos silmukat ovat pitkiä. Käytä pientä ompelukehystä, minulla läpimitta oli 14 cm, sillä se pyörii herkästi käsissä.

Eiköhän tässä nyt ole kaikki tärkeä, ota yhteyttä jos tarvitset lisätietoja.

Päätykuvio

Keskikuvio

Jos käytät ohjetta, niin ilmoita siitä kommenteissa.  Mielelläni otan myös vastaan rakentavaa palautetta (lisätty 14.11.2009, samoin kommenttiloora).

One thought on “Ketjuvirkkauksella kirjottu kaitaliina”

  1. Todella kaunis liina! Mulla on kudottuna vielä pari ”tyynykangasta”, siis rekipeitto, ja niihin voisi olla kiva kirjoakin jotain ketjupistovirkkauksella ja tehdäkin johonkin muuhun tarkoitukseen kuin alunperin suunnittelemiini tyynyihin. Kankaat on saaneet olla jo usemman vuoden kaapissa ja en ihan heti ”tuhlaa” molempia sillä en enää pysty kutomaan ja täytyy tarkkaan miettiä mihin ne käyttää. Yksi ongelma on se, että seinille ei enää mahdu mitään ja tällä hetkelläkin kaappien kätköissä on kaksi täkänää, joista kumpikaan ei ole päässyt lainkaan seinälle, puoliryijy, joka oli muutaman vuoden seinällä ja seuraava vaihe on varmastikin sen purkaminen (auts) ja lisäksi on mieheni isoäidin perintöä oleva ryijy, jolle on paikka jo suunniteltuna, mutta vielä ei ole esille päässyt.

    -merja-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.